Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2008

" Kατήχηση και Νεότητα "

Κατηχητικές Συνάξεις
-Πνοή Ζωής στην ερημιά του κόσμου-

Elder Gervasios

-Δεν θα διαφωνήσει κανείς πως η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από πνεύμα αδιαφορίας για τον Θεό, διάθεση για καλοπέραση και προθυμία για το λίγο, το εύκολο μα και συνάμα το αμαρτωλό και το αντίθετο προς τον Νόμο του Θεού.

-Για να μην λησμονούμε όμως τα λόγια των αγίων γερόντων της εποχής μας, ενθυμούμαι τον τρισμακάριο π.Παΐσιο που έλεγε χαρακτηριστικά: " Η αδιαφορία για τον Θεό φέρνει και την αδιαφορία και για όλα τ΄άλλα-φέρνει την αποσύνθεση".

-Ναι, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής μας η αποσύνθεση. Που δυστυχώς σημάδια της βρίσκουμε και ανακαλύπτουμε σε πολλούς και ποικίλους τομείς της ζωής μας. Ωστόσο η επικρατούσα αυτή κατάσταση πλήγει θα λέγαμε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας, την Νεότητα.

-Είναι γεγονός πως η χρυσή ελπίδα του Γένους μας, βομβαρδίζεται από τα Μ.Μ.Ε., κατακλύζεται από αθεϊστικές απόψεις, πνίγεται στον απέραντο ωκεανό της απελπισίας και της απόγνωσης, περιμένοντας λύση και σανίδα σωτηρίας από τα ναρκωτικά, την τηλεόραση, τον κόσμο της μόδας, την αισχρή και ανήθικη ζωή και γενικά τον κόσμο της αμαρτίας.

-Μέσα σ΄αυτή την κατάσταση ο νέος ψάχνει, αναζητά με όσες ψυχικές δυνάμεις του απομένουν, προσδοκά να βρεί την αλήθεια, να πιεί νερό από το πηγάδι της γνησιότητας ,της αυθεντικότητας, του αληθινά ωραίου και του πραγματικά όμορφου.

-Σ' αυτή την αναζήτησή του, ο νέος δεν πρέπει να μείνει μόνος. Αρωγός και οδηγός του στέκεται πάντοτε η "μητέρα" Εκκλησία. Και εδώ έρχεται να αναλάβει τα ηνία η Εκκλησία, με την κατήχηση της Νεολαίας.

-Δεν αμφιβάλλει κανείς πως η κατήχηση έχει πολεμηθεί τόσο όσο τίποτε άλλο. Έχει υποβαθμιστεί τόσο που κανείς ντρέπεται και νιώθει μειονεκτικά να πει ότι " Ναι και εγώ πήγα στο κατηχητικό".

-Και νυν Ιδού καιρός ευπρόσδεκτος να αποδείξει η Εκκλησία του λόγου το αληθές. Πως η κατήχηση δεν είναι αυτό που θέλει ο κόσμος να παρουσιάζεται. Αλλά πραγματικά αποτελεί μια πνοή ζωής στην Ερημιά του Κόσμου. Μια πνοή ζωής που δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει απλώς καλά παιδιά, να μορφώσει χρηστούς πολίτες, ν' αναδείξει ηθικές πρωσοπικότητες, να καλλιεργήσει τα παιδιά πολιτιστικά.

-Η κατήχηση και οι κατηχητικές συνάξεις έχουν ως βασικό τους σκοπό να κατηχήσουν τα παιδιά ώστε να γίνουν συνειδητά μέλη της Εκκλησίας, να τα ποτίσουν με τα νάματα της Αγίας Ορθοδοξίας και να τα στηρίξουν στο δύσκολο μα και συναρπαστικό ταξίδι αυτής της ζωής.

-Γράφοντας τις λιγοστές αυτές σκέψεις και αποτυπώνοντας τες στο χαρτί γυρίζω την κλεψύδρα του χρόνου στις αρχές του 20ου αιώνα και μπροστά μου έρχεται η σεπτή μορφή του μακαριστού Γέροντος των Πατρών, του π.Γερβασίου Παρασκευοπούλου, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος που ίδρυσε επίσημα οργανωμένα Εκκλησιαστικά Σχολεία στην Ελλάδα. Σ' αυτά τα παιδιά και στην κατηχησή τους αφιέρωσε ο αοίδιμος γέροντας την ζωή του αλλά και τις ύστατες σκέψεις του-έλεγε χαρακτηριστικά- " Σας εμπιστεύομαι τα παιδιά μου, τα νήπια μου, το αύριον του Έθνους, τας Χρυσάς ελπίδας του αιωνίου μέλλοντος μου".

-Αξίζει λοιπόν κλείνοντας να δούμε την κατήχηση ως μία πρόκληση των καιρών αλλά και ως μία πρόσκληση προς στην δαφνοστεφανωμένη απαντοχή μας, την νεολαίας μας, όπως θα έλεγε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος , αλλά και ως ένα όμορφο και συναρπαστικό ταξίδι στην ζωή και στα βιώματα της Εκκλησίας.

Γνώμονάς μας ας είναι πάντοτε το:
" Άφετε τα παιδία έρχεσθε προς με και μη κωλύετε αυτά.Των γαρ τοιούτων εστί η Βασιλεία των Ουρανών".

Θεόδωρος Ι. Ανδρουτσόπουλος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ξύλινος λόγος είναι πάντα κουραστικός ακόμα και όταν διαπραγματεύεται σπουδαία πράγματα ως η κατήχηση. Στο κείμενο αυτό δεν μιλά η φλεγομένη καρδιά αλλά ο σκληροπυρηνικός λόγος. Η απλότητα της καρδίας που είχε ο π. Γερβάσιος ήταν ο αμεσότερη επαφή με τον άλλο. Γράφε παιδί μου αυτό που πιστεύεις διαφορετικά προσγειώσου προτού είναι αργά.

Αναπλαστική Σχολή Πατρών είπε...

Aγαπητέ Ανώνυμε,
Αν και αποτελεί πάγια τακτική και θέση της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών να μην απαντούμε σε σχόλια που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία που εξασφαλίζει το internet, ωστόσο αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την καλοπραίρετη ελπίζουμε κριτική σας στο κείμενο " Κατήχηση και νεότητα " που επιμελήθηκε ο Θεόδωρος Ι.Ανδρουτσόπουλος ,μέλος των Νεανικών Συνάξεων της Σχολής μας,
και να σας διαβεβαιώσουμε πως η απλότητα της καρδιάς και η αγνότητα των προθέσεων του π.Γερβασίου μας εμνέει για να ασχοληθούμε με το τόσο δύσκολο έργο της κατήχησης.
Να στε βέβαιος/η, πως δεν έχουμε σκοπό να αγγίζουμε τα θέματα αυτά από μία οπτική απόμακρη και ξύλινη αλλά προσπαθούμε βιωματικά να τα προσεγγίζουμε και να αφουγκραζόμαστε την πνοή τους.
Ευχαριστούμε
Αναπλαστική Σχολή Πατρών
Ο webmaster

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...