Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008

" Οι Καλόγεροι "


Γράφει ο: Γεώργιος Ι. Ανδρουτσόπουλος
Δικηγόρος

Η υπόθεση της Μονής του Βατοπαιδίου έχει δημιουργήσει μια στρεβλή και σφαλερή εικόνα για το 'Αγιον Ορος. Ετσι, σύμφωνα με την ατμόσφαιρα των τελευταίων μηνών, δίνεται η αίσθηση ότι το Άγ. Ορος κινείται μάλλον με μεγαλύτερη συχνότητα, ίσως και προθυμία, στους πολυτελείς διαδρόμους πολιτικών και επιχειρηματικών κέντρων παρά στα δύσβατα μονοπάτια των ερημητηρίων, σκητών και ασκηταριών του·

-ότι οι ρυθμοί της καθημερινότητάς του συντονίζονται με μεγαλύτερη ευκολία στον παλμό της οικονομικής συναλλαγής και των επενδυτικών προγραμμάτων παρά στη συχνότητα της προσευχής και της προσμονής της θεϊκής συναντήσεως· ότι αναπνέει για να συλλέγει τους καρπούς των κερδοφόρων επιχειρηματικών σχεδιασμών του και όχι για να μοιράζεται και να κοινωνεί τα μυστικά της θεϊκής εμπειρίας.

Και όμως, το Αγ. Ορος δεν είναι αυτό, ή έστω δεν είναι μόνον αυτό, που η συγκυρία απαιτητικά προσπαθεί να επιβάλει. Και τούτο διότι στο Αγ. Ορος ζουν και σήμερα μοναχοί που έχουν σπάσει τους φραγμούς της επιγειότητας· που κινούνται στο σήμερα, αλλά ελπίζουν στο «επέκεινα» · που φορούν την ανθρώπινη φύση, αλλά συγχρόνως αγωνίζονται να πραγματώσουν το «καθ΄ ομοίωσιν» · που περνούν τον χρόνο τους προσευχόμενοι, με το τρεμάμενο φως του καντηλιού, μπροστά στην εικόνα της «Κυράς της Αθωνίτισσας».

Αυτοί δεν φαίνονται. Ζουν στην ησυχία του κρυμμένου κελιού τους και αρνούνται να σκορπίζουν τον χρόνο τους στην εφήμερη επιδίωξη του «σήμερα» και στο ανερμάτιστο κυνηγητό του «γήινου».

Αυτοί είναι οι αυθεντικοί πρεσβευτές της αγιορείτικης πνευματικής παραδόσεως, που έχει αφήσει βαθιά τα αποτυπώματα της επιδράσεώς της στη ζωή τόσο της Ορθόδοξης Εκκλησίας όσο και της ελληνικής κοινωνίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ετσι αδελφέ μου να ανεβάζεις post γιατί ο λαός σου τα έχει ανάγκη...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...