Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009

" Μητροπολίτης πρ. Ύδρας κυρός Ιερόθεος "

(photo via)


Παρακάτω σας παραθέτουμε συνέντευξη που παραχώρησε στο anaplastiki.gr, ο π. Ιερόθεος Λουμουσιώτης, κληρικός της Ι.Μητροπόλεως Ύδρας σχετικά με τον πρ.Ύδρας κυρό Ιερόθεο.

Ο μακαριστός Ιερόθεος ως πνευματικός απόγονος του αοιδίμου π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου;


Η μαθητεία του Γέροντος Μητροπολίτου πλησίον τέτοιου πνευματικού πατρός είχε διαποτίσει την αρχιερατική του διακονία! Ο πατήρ Γερβάσιος είχε ωφελήσει κυρίως με τα διδάγματα και βιώματα του τον μακαριστό Ιεράρχη στο λειτουργικό τομέα…ο μακαριστός Ιεράρχης αγαπούσε και το κήρυγμα, και τις κοινωνικές εκδηλώσεις για την ανακούφιση των πονεμένων αδελφών του κ.α. πολλές προς το συμφέρον των αδελφών του καλωσύνες! Αλλά εκείνο στο οποίο θα μείνει αξέχαστος σε όσους τον ζήσαμε (λίγο ή πολύ) είναι οι λατρευτικές συνάξεις στις οποίες προήδρευε λειτουργικώς, σ’ αυτές όλοι έμεναν εκστατικοί με την λατρευτική του αφοσίωση στα τελούμενα, ήταν συγκεντρωμένος κατά την τέλεση των ιερών Λειτουργιών και ακολουθιών και εφαίνετο ότι διαπνεόταν από ένα προσευχητικό ήθος φιλοκαλικού ανδρός που του κληροδότησε ο γέροντας του και το επηύξησε πνευματικώς ο μακαριστός Γέρων Ιερόθεος.


Πώς θυμάστε τον Ιεράρχη από την νεανική σας ηλικία;(σκέψεις και αναμνήσεις)


Στην πόλη μας, το Κρανίδι, τα τελευταία χρόνια ο Γέροντας ερχόταν μόνον κατά την εορτή του προστάτου μας Τιμίου Προδρόμου (29 Αυγούστου) και εστέκετο συνήθως ευθυτενής και ολόρθος κατά την ώραν της ακολουθίας, και μας φαινόταν σαν αναμμένη λαμπάδα η οποία καίει ενώπιον της πνευματικής τραπέζης του Χριστού μας και έκαιγε εκεί για να γίνει παράδειγμα δικό μας, να μιμηθούμε την αγαθωσύνη του και την διάθεση πνευματικού αγώνος τον οποίον και ενέπνεε στον καθένα, ο οποίος τον έβλεπε προσευχόμενον κατά τις ιερές ακολουθίες.


Ο μακαριστός ως Ιεράρχης της Τοπικής Εκκλησίας της Ύδρας (σχέση με πιστούς, απήχηση του κηρύγματός του...)


Ο Ιερόθεος ήταν ο επίσκοπος εκείνος που παρόλο δεν ήταν πολύ κοντά ανθρώπινα στους αδελφούς του αλλά διατηρούσε μια σοβαρότητα και ένα απόμακρο πολλές φορές ήθος εκήρρυτε με την σιωπή του αλλά και με τον θερμουργό λόγο του, ήταν ευρηματικός και λόγιος κήρυκας, αγαπούσε το κήρυγμα και το ήθελε πολύ πατερικό και αγιογραφικό, η Γραφή και οι ερμηνευτές Πατέρες διαχέονταν μέσω του κηρύγματος του στο λαό του θεού! Αγαπούσε και συνέδραμε τους πιστούς αδελφούς του όταν το χρειάζονταν πολλοί επήραν χρήματα από τον ίδιο αλλά και τα ταμεία της τοπικής Εκκλησίας! Ήταν αγαθός και αφιλάργυρος, ποτέ δεν επεθύμισε χρυσίου και αργυρίου, δεν εζήτησε χρήματα ούτε εδέχετο τυχερά από τις ιεροπραξίες…αλλά και δεν απαγόρευσε σε κανέναν από τους κληρικούς του και δη τους οικογενειάρχες να παίρνουν όσα «φιλότιμα» τους έδιδε ο λαός…Εκείνος ετελει στον εαυτο του το ιδανικό αλλά δεν επίεζε κανέναν να το εφαρμόσει! Άρα καλούσε τους πάντες με την ελεύθερη διάθεση τους προς την αρετή εν ελευθερία και όχι με το ζόρι. Ο τομέας στον οποίον και διέπρεψε ήταν οι χειροτονίες του, όλοι κληρικοί εγγράμματοι και ολιγογράμματοι ετίμησαν και τιμούν την Εκκλησία του Χριστού και στολίζουν την τοπική μας Εκκλησία ή όπου αλλού διακονούν.


Παρακαταθήκες και πνευματικές Συμβουλές του κυρού Ιεροθέου.


Σίγουρα έχει αφήσει και σκέψεις και λέξεις δίκες του ως παρακαταθήκη αλλά σε εμάς παραμένει ως παρακαταθήκη η μορφή του, το παράστημα του και η πνευματική του ζωή και πορεία! Αγάπη στην Εκκλησία του Χριστού είναι μια μοναδική του συμβουλή…να αγαπάτε αυτό στο όποιο σας εκάλεσε ο Κύριος μας μου είπε κατά την τηλεφωνική συνδιάλεξη μας μετά την χειροτονία μου!


Χειρόγραφα και πνευματική Διαθήκη του Ιεροθέου.


Υπάρχουν πολλές και ποικίλες εγκύκλιοι και επιστολές του Γέροντος στα αρχεία της μητροπόλεως Ύδρας και σε προσωπικά του αρχεία.


Τί είναι αυτό που σας αφήνει στην μνήμη σας η μορφή του ιεράρχου Ιεροθέου;.


Ο Ιερόθεος για εμάς είναι ένας σύγχρονος άγιος, ένας σύγχρονος γόνος του δένδρου της Εκκλησίας που εκάρπισε και έδωσε καρπούς υγιείς στο σώμα του Χριστού!


Ο Ιερόθεος για την Εκκλησία της Ελλάδος.


Ο μακαριστός μητροπολίτης Ύδρας κυρός Ιερόθεος ήταν το στολίδι της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ήταν πάντα «συνοδικός»(ακολουθούσε τις ιερές αποφάσεις των αγίων Ιεραρχών) και ακόλουθος της κανονικής γραμμής! Ακολούθησε την Εκκλησία και τους Προκαθημένους της…εσέβετο πάρα πολύ τον Πρώτον της Συνόδου και επειδή αγαπούσε την εκκλησία του Χριστού, όταν πλέον παρήλθαν τα έτη και δεν ημπορούσε πλέον να λειτουργεί και να αγιάζει τον λαό του Θεού που του ενεπιστεύθηκε η Εκκλησία ζήτησε να παραιτηθεί του θρόνου της Μητροπόλεως Ύδρας (8-1-2001) και απέδωσε στην ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας την ευκαιρία ή να εκλεγεί «παιδί» δικό του όπως και έγινε και η Σύνοδος να αποφασίσει τα καθέκαστα! Ο προκαθήμενος της καθ’ Ελλάδα Εκκλησίας, τότε, μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος εσέβετο πολύ τον Γέροντα και στήριξε την απόφαση του να παραιτηθεί και να εκλεγεί διάδοχος του ο Πρωτοσύγκελλος του, σημερινός Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ. Ήταν Διάκονος του Χριστού και του Λαού του και δαπάνησε τον εαυτό του σ’ αυτό τον σκοπό να δέσει τον Λαό με τον Θεό μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...