Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2009

Η Μακαριστή Μοναχή Αμφιλοχία Κουφάκη-(Μια προσωπική μαρτυρία για τη ζωή και το έργο της από την Ισιδώρα Παπαδάκη)Δημοσιεύουμε την ιδιαίτερα συγκινητική μαρτυρία της κας Ισιδώρας Παπαδάκη για μια σημαντική μορφή του γυναικείου μοναχισμού των καιρών,τη μακαριστή Μοναχή Αμφιλοχία (Μαρίκα) Κουφάκη.

Η κα Παπαδάκη είχε την ευλογία να γνωρίσει τη Γερόντισσα εκ του σύνεγγυς και καταθέτει τη μαρτυρία αυτή.όχι μόνο ως ένδειξη βαθείας αγάπης και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο της μακαριστής Γερόντισσας,αλλά και ως μια εκ βαθέων έκκληση-προσευχή προς εκείνη,τον Άγιο Νεκτάριο Αιγίνης και το μακαριστό Γέροντα Αμφιλόχιο Πάτμου να θεραπεύσουν τον πατέρα της,Αριστείδη, που αυτή τη στιγμή δίνει τη μάχη κατά του καρκίνου.Την ευχαριστούμε για την απόφασή της τόσο να γράψει την εμπειρία της,όσο και για την άδεια που μας παρέσχε να τη δημοσιεύσουμε.Ακολουθεί το κείμενό της:

"Yπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν την εν Xριστώ ζωή χωρίς λόγια…Χωρίς κυρήγματα…Απλά και μόνο σε διδάσκουν με την σιωπή τους και με το παράδειγμα τους.

Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και «η μανούλα μας», όπως την αποκαλούσαμε όλοι όσοι τη γνωρίσαμε.Η Μοναχή Αμφιλοχία (κατά κόσμον Μαρίκα) Κουφάκη.

Η Μανούλα μας αγάπησε τον Χριστό και τους αγίους. Ακολούθησε πιστά τον λόγο του με ταπείνωση στο θέλημά Του. Την λύπη της την έκαμε χαρά , προσφορά και διακονία στον ανθρώπινο πόνο. Πρώτα απ’ όλα συνδέθηκε πνευματικά με τις μεγάλες μορφές τις εποχής της και ιδιαίτερα τον γέροντα της Πάτμου πατέρα Αμφιλόχιο (1889-1970), πνευματικό παιδί του αγίου Νεκταρίου.

Μετά την κοίμηση του Αγίου,ο Γέροντας Αμφιλόχιος της Πάτμου μαζί με τη Μαρίκα Κουφάκη, ενέπνευσαν σε πιστούς των Χανίων την ανέγερσιν Ιερού Ναού επ' ονόματι του Αγίου Νεκταρίου και τη σύσταση ομωνύμου Ευαγούς Ιδρύματος, για την προστασία και αποκατάσταση ορφανών και απόρων κορασίδων.Ο τότε δε Επίσκοπος Χανίων Αγαθάγγελος Ξηρουχάκης (1936-1958) επέδειξε αμέριστο ενδιαφέρον και ευλόγησε την προσπάθεια.

Τον Ιούλιο του 1960 ο Γέροντας Αμφιλόχιος, μετά από θερμή προσευχή έθεσε τον θεμέλιο λίθο, ο Ναός ανοικοδομήθη.Τεμάχιο του χαριτοβρύτου λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου ευρίσκεται στο Ναό και έχει καταστεί πηγή θαυμάτων και διαρκής Ευλογία για όλη την Κρήτη,διαδίδοντας την τιμή του αγίου στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.

Ο Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής 13 μέρες προ της εκδημίας του στον Κύριο απέστειλε το επιτραχήλιό του στη κ. Κουφάκη με την εξής επιστολή:

"Τέκνον εν Κυρίω Μαρίκα, Σου στελνω δι' ευλογίαν προς το έργον σου το επιτραχήλιον αυτό με πολλάς ευχάς και ευλογίας εις τον αγαπητόν μοι Στέφανον και συνεργάτες σου.

Ο Γέροντάς σας Αμφιλόχιος Μακρής Ιερομόναχος

Εν Πάτμω τη 3 Απριλίου 1970"

Οτι ποθούσε ο αγιος Νεκτάριος να πραγματοποιήσει,το έκανε εκείνη....Ίδρυσε ιδρύματα,όπου έδινε καταφύγιο σε ορφανά κ εγκαταλελειμένα παιδιά.Τα μεγάλωνε,τα μόρφωνε,τα σπούδαζε,τα πάντρευε,και όλα αυτά με πολύ πολύ αγάπη.Αφιέρωσε όλη της την ζωή στον άγιο Νεκτάριο,στα «παιδιά της»,και στο να φέρνει ψυχές κοντά στον Χριστό.Ήταν ο καλύτερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει.Βοήθησε χιλιάδες αρρώστους με την προσευχή της,γιατί η προσευχή της είχε μεγάλη παρρησία τον θεό και στον άγιο Νεκτάριο.Πολλούς επίσης παραστρατημένους έφερε στον σωστό δρόμο,χιλιάδες ψυχές έσωσε..

..Έτσι έσωσε και τη δικιά μου ψυχή..

Γι αυτό κι εγώ,με αυτά τα λιγοστά λόγια,θα ήθελα να της πώ ενα μεγάλο ευχαριστώ.Ένα ευχαριστώ για την χαμένη ζωή που μου έδωσε πίσω..Ένα ευχαριστώ για τα ατέλειωτα βραδια που με παρηγορούσε,για τις πολύτιμες συμβουλές που μου έδινε και που μου έλεγε να τις κρατάω σαν ευαγγέλιο,για το δικαίωμα που μου έδωσε να μπορώ να ξανακάνω όνειρα…Χωρίς εκείνει δεν θα ζούσα τώρα..Λίγο πριν φύγεις απο την ζωή, μου υποσχέθηκες ότι αν βρείς παρρησία εκεί που θα πάς θα προσεύχεσαι πάντα για μένα..ξέρω ότι είσαι δίπλα στους αγαπημένους σου Αγιο Νεκτάριο και Γέροντα Αμφιλόχιο Πάτμου που τόσο πολύ αγάπησες και που υπηρέτησες.

Γι αυτό σε ικετεύω,πες τους να κάνουν καλά τον άρρωστο μπαμπά μου.

Βοηθησέ τον,όπως βοήθησες κ έμένα.Μανούλα σ’ αγαπάω..Μου λύπεις πολύ..Μεγάλο το κενό που άφησες στην ψυχη μου..Μεγάλη η απουσία σου απο την ζωη μου…Λίγο πριν φύγεις απο αυτήν την ζωή,ήρθε ο γέροντας Αμφιλόχιος της νέας Ζηλλανδίας και σε έκειρε μοναχή δίνοντάς σου το όνομα Αμφιλοχία.

Έτσι καθαρή πέταξε η ψυχή σου για να συναντήσει τον Χριστό μας…

Την ευχή σου να έχουμε όλοι μας..Αιωνία σου η μνήμη."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...