Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009

" Εάν αγαπάτε με, τας εντολάς τας εμάς τηρήσατε..."


Οι εντολές όμως , πέρα από το γεγονός ότι μας ταπεινώνουν, λειτουργούν και ως οδοδείκτες στην πορεία μας. Βλέπει κανείς πολλές φορές στους ορεινούς δρόμους να υπάρχουν στα δεξιά και αριστερά της ασφάλτου, πάσσαλοι με φθορίζουσα ύλη πάνω τους, ώστε να δείχνουν το δρόμο, όταν αυτός καλύπτεται από τα χιόνια. Το ίδιο κάνουν και οι εντολές ∙ μας δείχνουν πού πορευόμαστε. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσει κανείς, με τη συμπαράσταση του πνευματικού του, να προσδιορίσει τις εντολές για τις οποίες πρέπει να αγωνιστεί στη ζωή του. Με αυτόν τον τρόπο μαθητεύει συνεχώς στο συγκεκριμένο αγώνα του. Δεν δικαιολογεί εύκολα τον εαυτό του όταν δεν τα καταφέρνει, δεν αδιαφορεί .


Στέκεται με τιμιότητα απέναντι στην αλήθεια. Δεν ψεύδεται, ούτε ξεγελά τον εαυτό του, αλλά κοιτάζει ποιες από αυτές τις εντολές θα εφαρμόσει και σε ποιό βαθμό. Έτσι, διακρίνει το δρόμο και την πορεία του, και στη συνέχεια ζητάει με την προσευχή του την ενέργεια του θεού και την ευλογία Του∙ ώστε, αν κάποια από τις εντολές μπορεί να μεταμορφωθεί σε εμπειρία προσωπική, αυτό να γίνει μόνο με τη χάρι του Θεού. Στην πνευματική ζωή, οι αρετές δεν αποτελούν κατάκτηση ή επίτευγμα, αλλά δώρο Θεού και καρπό του Αγίου Πνεύματος. Σε μας ανήκει η συναίνεση και η εμπιστοσύνη στη χάρι Του.


1 σχόλιο:

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Σωμερα οι ανθρωποι προσποιουνται οτι ζουν ευτυχισμενοι.Το συνθημα ειναι περναω καλα.ολοι οι δηθεν επιτυχημενοι του σημερα ειναι ανθρωποι χωρις ηθος ,χωρις παιδεια.Αυτη η νοοτροπια εχει περασει στην εκκλησια.Προσπαθουμε ν'αποκτησουμε πνευματικα χαρισματα χωρις κοπο,δεν παιρνουμε επανω μας τη μεριδα που μας αναλογει ως χριστιανοι.Εχουμε ποτιστει απο το πνευμα του κοσμου.Εκεινο που χρειαζεται ο χριστιανος ειναι να δεσμευτει απεναντι στις εντολες του θεου πρωτα απ'ολα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...