Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

" Μνήμη Γερβασίου Συνέχεια... "Γράφει η : Ευαγγελία Κακολύρη
(Μέλος των Νεανικών Ομάδων της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών)

Νιώθω πολύ χαρούμενη και ευλογημένη που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω κι εγώ σ' αυτό το αφιέρωμα. Θα μιλήσω για τον Πατέρα Γερβάσιο έτσι όμως όπως τον γνώρισα εγώ, μέσα από τα έργα του! Σκοπός του ήταν και είναι η δόξα του Θεού και της Εκκλησίας, και λέω είναι γιατί ακόμα ζει στις ψυχές όλων εκείνων των οποίων τον γνώρισαν και συνεχίζει να τους βοηθεί και να τους καθοδηγεί έτσι ώστε και εκείνοι με τη σειρά τους, σαν απόστολοι, να συνεχίσουν το πολύτιμο και αναγνωρισμένο από όλη την οικουμένη έργο του! Μέλημα του Πατρός Γερβασίου όπως ήδη οι περισσότεροι θα γνωρίζουν και θα έχουν διαπιστώσει ήταν τα παιδιά,για τα οποία έλεγε ότι είναι το αύριο του Έθνους μας και οι χρυσές ελπίδες του μέλλοντός του!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μέριμνάς του για τα παιδιά είναι η ίδρυση των κατηχητικών σχολείων της Πάτρας και ολόκληρης της Ελλάδος. Μέσα στα κατηχητικά σχολεία της Αναπλαστικής Σχολής μαθαίνουμε το λόγο του Θεού και να τον κάνουμε βίωμά μας. 'Οπως το λέει και το όνομα της Σχολής αναπλάθεται η ψυχή μας μέσα από τη κατήχηση της Αγίας Γραφής και διαμορφώνεται σύμφωνα με Αυτή. Το κατηχητικό συμπληρώνει το έργο της εκκλησίας και της οικογένειας. Μας διδάσκουν τα λόγια της Εκκλησίας και εμείς με τη σειρά μας μαθαίνουμε πως να ζούμε και να πράττουμε σύμφωνα με αυτά! Ως μαθήτρια του κατηχητικού σχολείου της Αναπλαστικής Σχολής οφείλω να ομολογήσω ότι μέσα από τα μαθήματα και το παράδειγμα των ίδιων μου των κατηχητριών βρήκα τη λύση σε αρκετά προβλήματα που εμφανίστηκαν στη ζωή μου είτε λόγω των αδυναμιών που έχω ως άνθρωπος είτε λόγω της δύσκολης εποχής που ζούμε.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις κατασκηνώσεις του Πατρός Γερβασίου οι οποίες συντελούν στην σωστή καλλιέργεια της ψυχής και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του έργου του Γέροντα! Όντας κι εγώ κατασκηνώτρια αρχικά σαν ομαδόπουλο και πλέον σαν ομαδάρχισσα κατανόησα καλύτερα το δύσκολο έργο της κατασκήνωσης που είναι απαραίτητο για την πνευματική,ψυχική και παιδαγωγική ανάπτυξη των παιδιών. Μαθαίνουμε την ηθική, την ομαδικότητα (αφού είναι κοινόβια), την τήρηση βασικών κανόνων, τον σεβασμό πάνω από όλα του εαυτού μας και στη συνέχεια των υπολοίπων και προ πάντων το λόγο του Θεού και όλα αυτά μέσα από παιχνίδια,διάφορες δραστηριότητες και κατηχητικό σε συνδυασμό πάντα με τις ιερές ακολουθίες. Οι ιερές ακολουθίες είναι αναφαίρετο κομμάτι για μια σωστή κατασκήνωση. Δοξάζοντας τον Κύριο το πρωί στον Όρθρο,το απόγευμα στον Εσπερινό ψέλνοντας όλοι μαζί το <<Φως ιλαρόν...>> με το θυμίαμα δίπλα να σιγοκαίει και όπως ο καπνός ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό έτσι και οι προσευχές μας,που με κατάνυξη και ευλάβεια ψέλνουμε, καταφθάνουν στο Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Και στο τέλος της ημέρας, λίγο πριν κοιμηθούμε, στο Απόδειπνο παρακαλούμε το φύλακα άγγελό μας να βρίσκεται τη νύχτα, όπως και την ημέρα, δίπλα μας προστατεύοντάς μας από κάθε είδους πειρασμό <<Άγιε άγγελε...σκέπασόν με εν τη παρούση νυκτί και διαφύλλαξόν με από πάσης επηρείας του αντικειμένου...>> και βέβαια η επίκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο ώστε να μας καθοδηγεί κάθε μας κίνηση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η παρουσία του Πατρός Γερβασίου είναι αισθητή στο κατηχητικό και ιδιαίτερα στη κατασκήνωση στο χώρο αυτό που είχε ζήσει και έχει ταφεί ο Άγιος Γέροντας.

Θα ήθελα και θα πρέπει να συνεχιστεί το έργο του Πατρός Γερβασίου γιατί η ωφέλεια που έχω πάρει και συνεχίζω να παίρνω, και την οποία βλέπω στην καθημερινή μου ζωή, να την λάβουν κι άλλα παιδιά!

Αιωνία του η μνήμη. Η ευχή του ας μας συνοδεύει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...