Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010

" Γερβάσιος Παρασκευόπουλος: Ορόσημο για την εποχή του..."


Γράφει ο : Θεοφάνης Κλωνής
( Καθηγητής Καλλιτεχνικών)

Όταν θέλεις να περιγράψεις ένα όμορφο τοπίο και τα συναισθήματα που σου προκαλεί, δυσκολεύεσαι πραγματικά. Όταν προσπαθήσεις να εξηγήσεις, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι, μια προσωπικότητα και μάλιστα ένα πρόσωπο που ομόρφυνε το περιβάλλον του και το φωτίζει ακόμα, παραμένεις άφωνος και η σκέψη σου σταματά.

Ο Γέροντας Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, έχει αποτελέσει ορόσημο στην εποχή του. Εξακολουθεί όμως να διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και στη σημερινή εποχή. Οι παλαιότεροι γνωρίζουν πολύ καλά, το κοινωνικό έργο που επιτέλεσε στην εποχή του, ο ακούραστος πνευματικός άνδρας και έχουν γραφτεί τόσα βιβλία και άρθρα γι’ αυτόν. Όμως και για εμάς τους νεότερους, που δεν τον γνωρίσαμε από κοντά, αποτελεί μια ζωντανή παρουσία που καθοδηγεί τα βήματά μας, στα πνευματικά μονοπάτια της Ορθόδοξης Παράδοσής μας.

Ο αγαπητός πνευματικός, των Πατρινών, αλλά και όλων των Ελλήνων, γίνεται όλο και περισσότερο γνωστός παγκοσμίως. Το παράδειγμά του δίνει έμπνευση σε κάθε άνθρωπο που αναζητά την Αλήθεια. Εμείς προσωπικά, έχουμε την ευλογία να τον γνωρίζουμε, μέσα από την Αναπλαστική Σχολή Πατρών. Ζώντας, στην πόλη και στον χώρο που ανέπτυξε το έργο του, νοιώθουμε όλο και περισσότερο ελεύθεροι, από τα δεσμά της καθημερινότητας και ειρηνικοί σε έναν κόσμο βίαιο και επιθετικό. Αυτό που νοιώθει ο επισκέπτης, των σημερινών κατηχητικών σχολείων και κατασκηνώσεων της Α.Σ.Π., είναι η παρουσία μιας πνευματικής όασης, που δροσίζει και φωτίζει τις ψυχές μικρών και μεγάλων. Ο άγιος Γέροντας, παραδίδει καθημερινά σε όλους μας, την σκυτάλη του καλού αγώνα, υπενθυμίζοντάς μας, τα λόγια του αγίου Ισαάκ του Σύρου: «Δίψασε τον Χριστό, για να σε μεθύσει με την αγάπη Του».

Εμείς, περισσότερο «διψασμένοι» από οποιαδήποτε άλλη εποχή, τρέχουμε σαν τα ελάφια, στην μόνη αληθινή Πηγή της ζωής, τον Χριστό, δοξολογώντας Τον, που μας αξίωσε μιας τέτοιας ευλογίας. Η Εκκλησιαστική ζωή, είναι αυτή που βίωσε ο ενάρετος Γέροντας και αυτή θα αποτελέσει το λιμάνι για τις σπαραγμένες ψυχές μας. Είναι αναγκαία η καταφυγή. στους Αγίους μας, την Παναγία μας και τον Κύριό μας, ιδιαίτερα για εμάς που ζούμε και ταλανιζόμαστε σε έναν κυκεώνα ιδεολογιών, θεωριών και κοινωνικών συστημάτων. Ο πατέρας Γερβάσιος, είναι πατέρας όλων των χριστιανών, είναι κοντά μας, δίπλα μας και ευφραίνεται για την συνέχιση του έργου του σήμερα. Η ελπίδα μας για το μέλλον, εξαρτάται από τις ικεσίες του. Η χάρη του, μας δυναμώνει και το παράδειγμά του αποτελεί, τον οδοδείκτη προς την Βασιλεία του Θεού και την αιωνιότητα!

Γέροντά μας, ξέρεις πως η αγάπη σου σκεπάζει κάθε προσπάθειά μας, και ας μην είμαστε αντάξιοί της. Ας έχουμε την ευχή σου, ως καθημερινό μας πνευματικό εφαλτήριο, στον αγώνα που δίνει ο καθένας μας, ενθυμούμενοι τα λόγια του αποστόλου Παύλου: «Εάν δε και αθλή τις, ου στεφανούται εάν μη, νομίμως αθλήση» ( Β΄ Τιμ. β΄, 5).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...