Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010

" Tοῖς Ἁγίοις τοῖς ἐν τῇ γῇ αὐτοῦ ἐθαυμάστωσεν ὁ Κύριος..."Γράφει ο : Γεράσιμος Κ. Συνοδινός
             (Θεολόγος)

Είναι πολύ δύσκολο να ομιλεί κάποιος για έναν Άγιο, διότι στέκεται με δέος, με τρόμο αλλά και θαυμασμό ενώπιον του. Εντούτοις πρέπει να ομιλούμε για έναν και μόνο λόγο, διότι οι Άγιοι αποτελούν τη δόξα του Παναγίου Θεού και της εκκλησίας. Οι Άγιοι ως προέκταση του Ευαγγελίου στον κόσμο, είναι αυτοί που δέχτηκαν το σταυρό του Κυρίου για να φτάσουν τη χάρη της Αναστάσεως. Χαριτώθηκαν λοιπόν τόσο πολύ οι Άγιοι με τη δια βίου προσπάθεια τους, την εξαιρετική αφοσίωση τους και την αγάπη τους προς το Θεό, ώστε τα χαρίσματα τους να λειτουργούν για εμάς, που ζούμε μετά από εκείνους. Άγιοι δεν έπαψαν ούτε θα πάψουν να υπάρχουν. Έτσι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει να παρουσιάσει ένα νέφος Αγίων στο πρόσωπο των οποίων διαλαλεί το θρίαμβο της Αναστάσεως.

Τέτοιοι σύγχρονοι Άγιοι είναι ο π. Πορφύριος, ο π. Παΐσιος, ο π. Ιάκωβος, ο π. Αμφιλόχιος, η γερόντισσα Αγάθη, ο π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος κ.α. Ο π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, ο γέροντας της πόλεως των Πατρών, ο επί 64 έτη διακεκριμένος κληρικός, από μικρός επιθυμούσε την αγιότητα, όπως ο ίδιος έλεγε. Και το κατόρθωσε αφήνοντας σε εμάς την βεβαιότητα ότι είναι εύκολο να γίνει κανείς Άγιος αρκεί να το επιθυμεί με όλη τη ψυχή και τη καρδία του. Έτσι ο Θεός τον εθαυμάστωσε ώστε πολλοί άνθρωποι να τον επικαλούνται και να ζητούν από αυτόν μεσιτεία για τα διάφορα προβλήματα τους. Και ο γέροντας βλέποντας τον πόνο διάχυτο μεσιτεύει και ενισχύει στον αγώνα κατά του κοσμοκράτορος του αιώνος τούτου κάθε πονεμένη ψυχή που απευθύνεται σε αυτόν.

Ως διακεκριμένος κληρικός ο γέροντας αναλώθηκε κυρίως σε δυο πράγματα, στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας και στα κατηχητικά σχολεία. Χιλιάδες οι πιστοί οι οποίοι συμμετείχαν στις λειτουργίες και διατηρούσαν τα βιώματα αυτής της συμμετοχής μέχρι τα βαθιά γεράματα. Δεν είναι υπερβολή μάλιστα να αναφέρουμε ότι, το γεγονός της συμμετοχής τόσων πιστών στις Θείες Λειτουργίες υπήρξε πραγματικά ζωηρό και ανακαινιστικό χριστιανικό κίνημα του 20 αιώνα, όπως μάλιστα αναφέρει και ο αείμνηστος μητροπολίτης Ύδρας π. Ιερόθεος. Τόσο μεγάλη μάλιστα ήταν η αγάπη του γέροντα για το μυστήριο της αναίμαχτου Θυσίας ώστε ο ίδιος να γράψει και την «Ερμηνευτική Επιστασία επί της Θείας Λειτουργίας»


Η άλλη αγάπη του γέροντα ήταν τα κατηχητικά σχολεία. Ο σεβάσμιος γέροντας υπήρξε ο ιδρυτής των κατηχητικών σχολείων στην Ελλάδα. Αφορμή υπήρξε η αβυσσαλέα πτώση του παιδευτικού ενδιαφέροντος των σαρκικών και πνευματικών γονέων και διδασκάλων για την αγωγή των παιδιών. Η ημερομηνία 16/29 Απριλίου 1923 υπήρξε σταθμός για την Εκκλησία της Ελλάδος. Την ημέρα αυτή ο γέροντας ιδρύει οργανωμένα κατηχητικά σχολεία των οποίων μάλιστα ο ίδιος συντάσσει και εκδίδει κανονισμό λειτουργίας των. Πόσο επίκαιρος άραγε είναι σήμερα ο τρισμακάριστος γέροντας! Στην εποχή των κρίσεων, του καταναλωτισμού και της ευμάρειας απουσιάζει η χάρη του Θεού, γιατί οι άνθρωποι ηθέλησαν έτσι. Αγάπησαν τη κτίση παρά τον κτίσαντα και έμειναν ορφανοί.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε τέτοιες μορφές σαν τον Άγιο Γέροντα π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο είναι αναγκαίες για εμάς. Γιατί χρειαζόμαστε σήμερα έναν Μωυσή για να διαβούμε την Ερυθρά Θάλασσα των πειρασμών και των θλίψεων, για να μπορέσουμε και εμείς να φτάσουμε στην αγιότητα έχοντας λύχνους άσβεστους και δοχεία της χάριτος του θεού από τα οποία θα σβήνουμε τη πνευματική μας δίψα και θα πορευόμαστε με ασφάλεια το δρόμο του Θεού. Είθε ο Άγιος Γέροντας των Πατρών να μεσιτεύει και να περιφρουρεί με την πρεσβεία της Θεοτόκου την νεολαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...