Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

" Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος... "


Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος

(1884-1980)

Ο γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος, κατά κόσμον Κωνσταντίνος, γεννήθηκε στους Μολάους της Λακωνίας το έτος 1884. Οι γονείς ήταν άνθρωποι πιστοί στο Θεό και ενάρετοι. Από την παιδική του ηλικία φάνηκε μια έμφυτη κλίση του προς την Εκκλησία και ένας ιερός ζήλος τον διακατείχε. Εκκλησιαζόταν τακτικά, προσευχόταν κατά μόνας και μελετούσε τα ιερά κείμενα. Την Αγία Γραφή, τους βίους των αγίων και άλλα ψυχωφελή βιβλία, τα οποία επίμονα αναζητούσε. Όσο μεγάλωνε στην ηλικίααυξανόταν και ο πόθος του να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον Θεό. Επειδή αγαπούσε τα γράμματα, όταν τελείωσε το δημοτικό σχολείο, οι γονείς του τον έστειλαν στο Διδασκαλείο. Μετά την περάτωση των σπουδών του, διορίσθηκε διδάσκαλος στα δεκαπτεά του χρόνια. Όμως ο νεαρός Κωνσταντίνος είχε άλλες επιθυμίες. Μέσα του δυνάμωνε ο πόθος για την αναχώρηση. Λαχταρούσε να μιμηθεί τη ζωή των Αγγέλων, όσο γινόταν πιο σύντομα. Σε κάθε του απόφαση έπρεπε να είχε τη σύμφωνη γνώμη του πνευματικού του. Κάνοντας υπακοή υπηρέτησε πρώτα στον στρατό ως υπαξιωματικός. Είχε τη μεγάλη ευλογία να βρεθεί κοντά στον Άγιο Νικόλαο τον Πλανά. Στον Ναό του προφήτου Ελισσαίου πήρε μέρος σε πολλές αγρυπνίες. Έψαλλε με τους πιστούς χριστιανούς και φημισμένους λογοτέχνες Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Αλέξανδρο Μωραϊτίδη. Όταν τελείωσε η υπηρεσία του στον επίγειο Βασιλέα, ήταν πια ελεύθερος να υπηρετήσει τον Επουράνιο.

Η απόφασή του να γίνει μοναχός ήταν πλέον αμετάκλητη. Ο Θεός έφερε τα βήματά του κοντά στον Άγιο Νεκτάριο. Άνοιξε την καρδιά του στον σοφό και διακριτικό ιεράρχη. Όπως ήταν φυσικό, ο Άγιος χάρηκε για την απόφασή του. Τον συμβούλεψε μάλιστα να αφιερωθεί στην ξακουστή Μονή Λογγοβάρδας. Ο Κωνσταντίνος φανέρωσε την έντονη επιθυμία του να μονάσει στο Άγιον Όρος. Ο Άγιος Νεκτάριος δεν του έκλεισε τον δρόμο. Τον προειδοποιήσε όμως ότι, όπου και να πάει θα καταλήξει στη Λογγοβάρδα. Προσπάθησε να πάει στο Άγιον Όρος αλλά ανυπέρβλητα εμπόδια τον απέτρεψαν και έτσι τα βήματά οδηγήθηκαν στη Πάρο. Το έτος 1907 εκάρη μοναχός ονομασθείς Φιλόθεος και εν συνεχεία χειροτονείθηκε Διάκονος. Το 1912 χειροτονείθηκε πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης-Πνευματικός. Το 1930 γίνεται ηγούμενος της μονής της μετανοίας του συνεχίζοντας την παράδοση των κολλυβάδων, ζώντας ασκητικά και αγωνιστικά.

Το 1939 ίδρυσε στην Πάρο το Γυναικείο ησυχαστήριο της Παναγίας των θαψανών όπου εγκαταβίωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής μέχρι την οσιακή κοιμησή του στις 8 Μαΐου 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...