Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

" Απόσπασμα συνέντευξης του Μητροπολίτου Χονγκ-Κονγκ κ.Νεκταρίου στο anaplastiki.gr! "

Τι σημαίνει για την Ορθόδοξη Εκκλησία η ιεραποστολή;


 
Ο Κύριός μας μετά την Ανάστασή του έδωσε στους μαθητές του την εντολή: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν».

Η Δεσποτική αυτή εντολή αποτελεί για την Εκκλησία μία διαρκή υποχρέωση. Η Εκκλησία πρέπει να δίνει την δική της μαρτυρία σε αυτόν εδώ τον κόσμο και να κηρύττει με έργα και λόγια το σωστικό μήνυμα της Αποκαλύψεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Σκοπός της Εκκλησίας είναι να εκκλησιάσει τον κόσμο και να Χριστοποιήσει τους ανθρώπους. Η Εκκλησία και ομιλώ για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ουδέποτε χρησιμοποίησε κοσμικές μεθόδους επιβολής της διδασκαλίας της και δημιουργίας προσήλυτων. Δεν προσπαθούμε με την βία η με ψυχαναγκαστικές μεθόδους να εξαπλώσουμε το Ευαγγέλιο του Χριστού.

Βέβαια είναι αλήθεια ότι δυστυχώς η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν ασκεί οργανωμένη ιεραποστολή. Κάθε τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί με τα δικά της κριτήρια και με τις δικές της δυνάμεις να κάμει ιεραποστολή.

Εάν προσθέσουμε και το φαινόμενο των    ”καταραμένων”  παραλλήλων Ορθοδόξων δικαιοδοσιών που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες στην Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και προσφάτως στην Νοτιοανατολική Ασία, τότε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί στα μάτια των μη χριστιανών φαινόμαστε σαν κάτι παρόμοιο με τους Προτεστάντες, διηρημένοι σε πολλές ομάδες, οι οποίες προσπαθούν ανταγωνιστικά να επιδείξουν την ιεραποστολική τους προσπάθεια και τις τυχόν «επιτυχίες τους». Δεν είναι υπερβολή αυτά που λέγω και δεν θα πρέπει να παρεξηγηθούν τα λόγια μου. Στο χώρο της ιεραποστολής πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από τα μάτια των άλλων. Αυτών που δεν είναι χριστιανοί και φυσικά έχουν άλλη άποψη και γνώμη περί Χριστιανισμού από ότι εμείς, οι οποίοι έχουμε την ευλογία να γεννιόμαστε και να μεγαλώνουμε σε χριστιανικό περιβάλλον και χριστιανικές χώρες. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε στους άλλους να καταλάβουν το ιεραποστολικό μας κήρυγμα και φυσικά η ιεραποστολική μας εργασία παρά τους κόπους θα αποβεί άκαρπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...