Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011

"47 Χρόνια Μνήμης..."

www.I-m.patron.gr. Το πρωί της Πέμπτης 30  Ιουνίου 2011, τελέσθηκε εις το ναϋδριο των κατασκηνώσεων  της Αναπλαστικής Σχολής στα Συχαινά, Αγία Παρασκευή, Θεία Λειτουργία και Ιερό Μημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου παππούλη π. Γερβασίου Παρασκευόπουλου.
 

 Το απόγευμα της ιδίας ημέρας εψάλη Αρχιερατικός Εσπερινός  υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και εν συνεχεία στον τάφο του τρισάγιο.
 


Κατόπιν στην αίθουσα εκδηλώσεων της κατασκηνώσεως και με την παρουσία αρκετών Ιερέων και πλήθους  ευσεβούς λαού πραγματοποιήθηκε εκδήλωση όπου ομίλησε ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού μας Ιερού  Ναού της Ευαγγελιστρίας, Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος.
 

Προηγουμένως μικτή χορωδία έψαλε ύμνους και ερμήνευσε χριστιανικά τραγούδια με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πατρών κ. Φώτη Μπαρούτα.
 
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Αναπλαστικής Σχολής κ. Χαράλαμπος Παρασκευόπουλος ο οποίος παρουσίασε και τον ομιλητή.
 
 Την εκδήλωση για τα 47 έτη από την κοίμηση του π. Γερβασίου Παρασκευόπουλου έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος εμακάρισε την πόλη των Πατρών, η οποία είχε την μεγάλη ευλογία από τον Θεό να έχει ως διδάσκαλόν της και πνευματικό πατέρα τον αοίδιμο Γερβάσιο Παρασκευόπουλο.
 
Η παρουσία του, η πνοή του, ακόμα δίδουν ζωή στην πόλη μας, είπε, γιατί άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της διαβάσεώς του και έμεινε, ως ο πατέρας των πτωχών και κατατρεγμένων, ο συμπαραστάτης και αρωγός των προσφύγων, ο προστάτης των αδικημένων.
 

 
Ενώ ήταν τόσο ψηλά, μετάρσιος μεταξύ ουρανού και γης, κυρίως όταν λειτουργούσε, εν τούτοις εγνώριζε το μεγάλο μυστικό της ταπεινώσεως και κατέβαινε τόσο χαμηλά, ώστε να γίνεται οικείος με όλους. Ο λαός τον ένιωθε τόσο κοντά του, γιατί ήταν άνθρωπος της αγάπης που ήξερε να ακούη να βλέπη, να ερευνά τα βάθη των καρδιών ως άριστος πνευματικός, να κλαίει στον πόνο των άλλων και να τους αγκαλιάζει από χαρά.
 
Η ευλογία του πλουσία απλώνεται και σήμερα στην πόλη μας, αφού οι Κληρικοί μας, εμφορούνται από ζήλο ιερό και ξέρουν να αγκαλιάζουν τα λαϊκά στρώματα, όπως ο μακαριστός π. Γερβάσιος. Είναι εξ άλλου πνευματικά του παιδιά, οι παλαιότεροι άμεσα, οι νεότεροι έμμεσα, αφού είναι παιδιά δικά σας που μαθητεύσατε παρά τους πόδας του σοφού και αγίου διδασκάλου.
 
Σε άλλο σημείο του λόγου του, ο Σεβασμιώτατος, ανεφέρθη  στο γεγονός ότι ο αοίδιμος Γερβάσιος ήτο  ὁ συμμαρτήσας τον μακαριστόν Μητροπολίτη  Μαντινείας και Κυνουρίας Κυρόν Θεόκλητον (Φιλιππαίον), ο οποίος ήτο Γέροντας του Μητροπολίτου μας.


 Τέλος έκαμε λόγο ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, για τις πολύωρες συζητήσεις που είχε με τον μακαριστόν Μητροπολίτην Ύδρας Ιερόθεον (Τσαντίλην), περί του Γερβασίου και για όσα πνευματικά λόγια, ευγνωμοσύνης απαύγασμα, ήκουσε από τον αοίδιμο Γέροντα, ἀπό τον μακαριστό Ἱερόθεο.
 
Αίσθηση έκανε η αναφορά στο θέμα της ανακομιδής των Λειψάνων του π. Γερβασίου το οποίο, όπως είπε είχε συζητήσει με τον Ύδρας Ιερόθεο και το οποίο είναι θέμα πολλής και θερμής προσευχής προς τον Θεόν και πάντως όχι της παρούσης στιγμής. Για το κάθε θέμα και μάλιστα για τόσο σοβαρά ζητήματα μιλάει πρώτα ο Θεός, μέσα από τα δικά Του θαυμαστά σημεία.
 
Επειδή ο λαός των Πατρών τιμά εξαιρέτως τον π. Γερβάσιον και παρά το ότι έχουν περάσει 47 ολόκληρα χρόνια από την κοίμησή του, η μνήμη του είναι νωπή στην Πάτρα, η πρεσβεία του προς τον Κύριον στηρίζει τον τόπο μας, τον Λαό μας στις δύσκολες ώρες που περνάμε.
 

 
Ακόμη ανεφέρθη και στο ότι πολλοί άνθρωποι ευσεβείς, τιμούν ως άγιον τον π. Γερβάσιο και ακόμη σε αίτημα πολλών για την κατάταξή του στις τάξεις των αγίων της Εκκλησίας. Επ΄ αυτού, είπε ότι χρειάζεται προσοχή και προσευχή, σύνεση και υπομονή, ώστε να φανή του Θεού το θέλημα.
 
Εμείς, είπε ο Σεβασμιώτατος, έχουμε τον τάφο του, στον ευλογημένο αυτό χώρο των κατασκηνώσεων, πίσω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και δυνάμεθα ευκαίρως - ακαίρως να καταφεύγουμε και να αποθέτουμε τα αιτήματά μας, εξαιτούμενοι τας αγίας ευχάς του.
Τέλος επήνεσε τον π. Αμβρόσιο για την ωραία του ομιλία, όπως και τους κληρικούς που εργάζονται με ιερό ζήλο στην Αναπλαστική Σχολή συνεχίζοντας το έργο του αοιδίμου π. Γερβασίου. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...