Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

" ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ π. ΠΑΪΣΙΟΥ του ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ "
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠAΤΡΩΝ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ  ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ π. ΠΑΪΣΙΟΥ του ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

   Εξαιρετική επιτυχία σημείωσαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο 30-31.3.2013,  η ενορία Αγ. Νικολάου Πατρών προς τιμήν του Γέροντος π. Παΐσίου του Αγιορείτου.

   Ο Ναός και οι αύλειοι χώροι αποδείχθηκαν μικροί για να χωρέσουν την αγάπη και το σεβασμό του Πατραϊκού λαού στον χαρισματικό γέροντα.

   Την τιμητική εκδήλωση άνοιξε ο προϊστάμενος του Ι. Ναού Αρχιμ. π. Θεοδόσιος Τσιτσιβός, ιδέα του οποίου ήταν η εκδήλωση αυτή, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκοπό των εκδηλώσεων αυτών. Ακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στη σύντομη προσλαλιά του τόνισε εύστοχα ότι  «ο Θεός χάρισε τον π. Παΐσιο όχι μόνο εις τους Έλληνες Ορθοδόξους, αλλά σε όλη την οικουμένη ως παραμυθίαν ιεράν και ιερόν καταφύγιον».

Ο συντονιστής της εκδηλώσεως Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος παρουσίασε εν συντομία το βιογραφικό του π. Παϊσίου και τους ομιλητές της εκδηλώσεως.

  Ακολούθησε η εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά με θέμα «Η αγάπη του π. Παΐσίου προς τους νέους». Ο Σεβασμιώτατος με πηγαίο λόγο καταθέτοντας την προσωπική του μαρτυρία ανέφερε χαρακτηριστικά  περιστατικά από τις πολλές επισκέψεις που είχε πραγματοποιήσει στην Παναγούδα  επικεφαλής ομάδων νέων και με ιδιαίτερη γλαφυρότητα μετέφερε στο ακροατήριο την πολλή αγάπη και το έμπονο ενδιαφέρον του π. Παΐσίου για τη νεότητα.

   Στη συνέχεια, ο Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουλτουμουσίου, στην οποία ανήκει η Παναγούδα,  ανέπτυξε το θέμα: «Ο πνευματικός άνθρωπος στη μορφή και στο βίο του Γέροντος Παϊσίου». Με εμπνευσμένο και βαθύ θεολογικό λόγο ανέλυσε την έννοια της πνευματικής ζωής, και της ορθοδόξου πνευματικότητος. Τόνισε ιδιαίτερα κάποια από τα χαρακτηριστικά του πνευματικού ανθρώπου, όπως αυτά διακρίνονται στο βίο και την πολιτεία του  γέροντος και όπως ο ίδιος ο π. Παΐσιος συνεχώς τα επεσήμαινε. «Θεωρώ – είπε ο π. Χριστόδουλος – ότι όλη η ζωή και η διδασκαλία του π. Παϊσίου συνοψίζονταν σε μία λέξη : Φιλότιμο ! Στο “φιλότιμο”  θεμελιώνεται η σχέση με το Θεό και με όλα τα πρόσωπα και πράγματα. “Φιλότιμο”, για τον π. Παΐσιο, είναι, μεταξύ άλλων, το ευλαβικό απόσταγμα της καλωσύνης, το σκίρτημα της καρδιάς, η λαχτάρα να αναπαύσουμε τον άλλον, η πολλή ευγνώμων αγάπη, η λαμπικαρισμένη αγάπη του ταπεινού ανθρώπου που δεν βάζει καθόλου τον εαυτό του σε ό,τι κάνει … Από το φιλότιμο πηγάζει η διάκριση, η ειλικρίνεια, η ευαισθησία για το πώς να αναπαύσεις τον άλλον και η πνευματική αρχοντιά» και συνέχισε ο π. Χριστόδουλος : «Ο πνευματικός βίος δεν είναι ζωή σκληρότητας και κατήφειας. Όσο περισσότερο ο άνθρωπος εγγίζει το Θεό τόσο περισσότερο αποκτά λεπτή συνείδηση και γνώση, διάκριση και σεβασμό… Δεν μπορεί να υπάρξει πνευματικός άνθρωπος που κλείνεται στην πνευματικότητά του, ή και το χειρότερο που επιδιώκει την κοινωνία με τους άλλους με κρυφό σκοπό να τον χειροκροτούν και να τον επιβεβαιώνουν».

  Η εκδήλωση περιλάμβανε και προβολή σύντομου video σε επιμέλεια του διακόνου π. Ιεροθέου Ανδρουτσοπούλου, ενώ χορωδία υπό τη διεύθυνση των ιεροψαλτών του Ναού  κ. Κων. Στεφανοπούλου και κ. Νικ. Καπέλη  απέδωσε επίκαιρους βυζαντινούς ύμνους.

  Την επομένη,  Κυριακή 31.3.2013,  στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου τελέστηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ του αειμνήστου π. Παϊσίου υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών με τη συμμετοχή του Καθηγουμένου της Ι. Μ. Κουτλουμουσίου π. Χριστοδούλου, του Καθηγουμένου της Ι. Μ. Γηροκομείου και Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μ. Πατρών π. Συμεών Χατζή, των εφημερίων του Ναού, του π. Κων. Γκοτσοπούλου και των ιεροδιακόνων π. Σεραφείμ, π. Ιωακείμ και π. Ιεροθέου.  Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον εφημέριο του Ναού π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο.

   Τις εκδηλώσεις κάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός της Μητροπόλεώς μας «ο ΛΥΧΝΟΣ». Σε όλους τους παρευρισκομένους διανεμήθηκε ως ευλογία από τον Ι. Ναό φωτογραφία του Γέροντος π. Παϊσίου με χαρακτηριστικές φράσεις από τη διδασκαλία του.

  Νομίζουμε ότι πραγματικά επιβεβαιώθηκε η εισαγωγική προσλαλιά του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας ότι «κατά τη διάρκεια της Μ. Τεσσαρακοστής, όπου όλοι οι άνθρωποι, ο ιερός κλήρος και ο ευσεβής λαός, αγωνιζόμαστε για να φτάσωμε να προσκυνήσωμε τα σεπτά Πάθη και να δοξάσουμε τον Κύριον ημών  αναστάντα εκ νεκρών, η σημερινή πνευματική σύναξις και ιερά εκδήλωσις είναι ένας ιερός σταθμός, όπου ακουμπώντας θα πάρωμε πολλή δύναμη για να συνεχίσωμε».

  Ας έχουμε όλοι την ευχή του του Γέροντος π. Παϊσίου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...