Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013

Ο γέρο- Γερβάσιος , ο σύγχρονος Άγιος των Πατρών...
Κάθε εποχή έχει να παρουσιάσει Αγίους της πίστεως μας ως σημάδια της χάριτος και της δόξας του τριαδικού Θεού επί της γης. Σύγχρονοι Άγιοι των οποίων η αγιότητα είναι έκδηλη στις ψυχές των ορθοδόξων σε σημείο μάλιστα πριν ακόμα ανακηρυχθούν επίσημα ο κόσμος να προστρέχει σε αυτούς ζητώντας βοήθεια, ελπίδα και ενίσχυση στις δύσκολες στιγμές του.

Ένας τέτοιος σύγχρονος και τρισμακάριος Άγιος είναι και ο π. Γερβάσιος. Τρισμακάριος ο γέροντας Γερβάσιος γιατί όπως λέει και το γραφικό ο μισθός του για όσα εργάστηκε επί γης θα δοθεί κατά την κρίση από το δωρεοδότη Θεό. Όντως δίκαιος επί της γής και το μνημόσυνο του εν πάση γενέα και γενεά. 

Τι σημαίνει όμως δίκαιος για την ορθοδοξία; Δίκαιος είναι ο φιλόθεος, ο φιλάρετος, είναι εκείνος ο οποίος δεν προσκολλάται στα παρόντα, προσωρινά και μάταια αλλά έχει την καρδιά του στραμμένη προς τον ουρανό και ποθεί την Βασιλεία των Ουρανών. Και ο γέρο Γερβάσιος , ο σύγχρονος Άγιος των Πατρών το γνώριζε πολύ καλά. Γνώριζε ότι οι Άγιοι είναι προέκταση του Ευαγγελίου στον κόσμο, οι οποίοι γίνονται συγκυρηναίοι για να φτάσουν στη απόλαυση των αγαθών της Αναστάσεως, στη θέωση.

Ο γέρο Γερβάσιος έμεινε γνωστός για το πολύπτυχο έργο του στα κατηχητικά σχολεία. Αναλώθηκε στη χριστιανική διαπαιδαγώγηση των νέων. Προσπάθησε να ζυμώσει και να διαπλάσει τις παιδικές ψυχές μέσα στο ζυμάρι της ορθοδοξίας, γιατί όπως λέει και το αποστολικό: «μικρ ζύμη λον τ φύραμα ζυμο». Αλήθεια πόσο επίκαιρο το έργο του σήμερα!!! Σε μια εποχή που όλα καταρρέουν ακόμα και η παιδεία, υπάρχει η ανάγκη ενός γέροντα Γερβάσιου να στερεώσει τη πίστη και τις αξίες στις παιδικές ψυχές, να θεμελιώσει την αγάπη για τον πλησίον στις ανθρώπινες καρδιές, να αναζωπυρώσει την φωτιά της ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο για να βοηθήσει τον αδελφό να εισέλθει στη βασιλεία των ουρανών. Είθε οι προσευχές του να είναι για όλους μας φάροι φωτινοί στη φουρτουνιασμένη θάλασσα του απατεώνος αιώνος τούτου!
Γεράσιμος Συνοδινός
Θεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...