Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013

" Oμιλία του Αρχιμ. Προκοπίου Κόρδα κατά την Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Αγίας Ταβιθά..."

Η ΑΓΙΑ ΤΑΒΙΘΑ
Η ΕΛΕΗΜΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Τη μαθήτρια του Χριστού Ταβιθά εορτάζει και τιμά σήμερα η εκκλησία μας, μια ακτιβίστρια, μια δραστήρια γυναίκα με ριζωμένη βαθιά στην καρδία της την αίσθηση της φιλανθρωπίας, αφού έκανε πράξη στη ζωή της το λόγο του Κυρίου, «εφόσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε». Η αγία Ταβιθά κατοικούσε στην πόλη Ιόππη ασκώντας το επάγγελμα της υφάντριας και τα χρήματα που μάζευε, αν και ήταν κάτοχος μεγάλης περιουσίας όπως μας πληροφορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς τα διέθετε προς ανακούφιση των πτωχών, των ορφανών, των χήρων.
 Η αγία Ταβιθά είχε κατανοήσει την αξία και ωφέλεια της αρετής της ελεημοσύνης με ένα δικό της τρόπο. Ελεημοσύνη σήμαινε η σπλαχνική μετάδοση κάθε καλού και αγαθού πράγματος, η ελεημοσύνη δεν ήταν γι’ αυτήν ένα άκαρπο αίσθημα αλλά έμπρακτη χειρονομία. Η έννοια της ελεημοσύνης δεν περιορίζεται στη μετάδοση λίγων η πολλών χρημάτων τα οποία ορισμένες φορές οι άνθρωποι δίνουν επιδεικτικά, αλλά παίρνει μορφή πνευματική ανάλογα με το βαθμό αγάπης που έχει ο άνθρωπος. Ας θυμηθούμε την πτωχή χήρα του Ευαγγελίου, ήταν η εβδομάδα των παθών, οι Ιουδαίοι έριχναν στο ιερό ταμείο του Ναού, το λεγόμενο Γαζοφυλάκιο, τα δώρα τους, οι πλούσιοι έριχναν πολλά και οι φτωχοί έριχναν λίγα. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήρθε και μια πολύ φτωχή χήρα. Αυτή έριξε μόνο ένα δίλεπτο γιατί αυτό μόνο είχε αυτή ήταν όλη της η περιουσία. Ο Κύριος, που στεκόταν στην αυλή του Ναού και έβλεπε την εικόνα αυτή, επαίνεσε με τα καλύτερα λόγια την ελεημοσύνη της πτωχής χήρας. Τι είπε; «Αληθώς λέγω υμίν ότι η χήρα η πτωχή αύτη πλείον πάντων έβαλεν. Άπαντες γαρ ούτοι εκ του περισσεύματος αυτοίς έβαλον εις τα δώρα του Θεού, αύτη δε εκ του υστερήματος αυτής άπαντα τον βίον ον είχεν έβαλε» (Λουκ. 21, 3-4). Αλήθεια σας λέγω, η πτωχή αυτή χήρα γυναίκα έριξε στο ταμείο του Ναού τα περισσότερα από όλους, γιατί ενώ όλοι οι άλλοι έβαλαν στο Γαζοφυλάκιο από το περίσσευμά τους, αυτή έβαλε από το υστέρημά της όλο το βιος της.  
 
  Ο ιερός Χρυσόστομος μιλώντας πάνω στο μακαρισμό του ελεήμονος,«Μακάριοι οι ελεήμονες ότι αυτοί ελεηθήσονται», αναλύει την εντολή αυτή του Χριστού με ποιο πλατειά έννοια. Όπως με την συμπαράστασή μας στον κλονιζόμενο στη πίστη, η επίσκεψη στους ασθενείς, η ηθική και πνευματική βοήθεια στους συνανθρώπους μας, η ελεημοσύνη κατά τον ίδιο άγιο χαρακτηρίζεται ως μητέρα της αγάπης, αν θέλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι μαθητές του Χριστού οφείλουμε να είμαστε ελεήμονες, εξ’ όλης της ψυχής και καρδίας και ισχύος και διανοίας. Αδελφοί μου η ελεημοσύνη είναι οδηγός προς την μετάνοια, θα λέγαμε το φάρμακο που θεραπεύει τις πληγές που προκαλεί η αμαρτία. Αυτή που μας ενώνει μεταξύ μας ως μέλη του ενός σώματος του Χριστού. Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι πρέπει να είμαστε ελεήμονες και αυτό απορρέει από την χριστιανική μας ιδιότητα. Τον ελεήμονα τον αγαπά ο Θεός επειδή του μοιάζει γιατί ο Θεός είναι από την φύση του «οικτίρμον και ελεήμων»
Κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, «ουδενί άλλω ανθρωπος όμοιώνεται Θεώ ως το ευ ποιείν». Δηλαδή με κανένα αλλο τρόπο δεν γίνεται ο άνθρωπος ομοιος με το Θεό, παρά μόνο όταν ελεεί τους αλλους.
  Η ελεημοσύνη έχει και μια άλλη έννοια, επεκτείνεται και στη συγχώρηση αυτών που μας βλάπτουν, συγχώρησες κάποιον; Ελέησες την ψυχή αυτού που σου έφταιξε. Και η ελεημοσύνη της ψυχής είναι ανώτερη από εκείνη του σώματος. Ας θυμηθούμε τον πρώτο μάρτυρα της Εκκλησίας μας τον αρχιδιάκονο Στέφανο. Οι εχθροί του έτριζαν τα δόντια τους από κακία και θυμό εναντίον του. «Διεπρίοντο ταις καρδίαις αυτών και έβρυχον τους οδόντας επ’ αυτόν, και ύστερα ώρμησαν ομοθυμαδόν επ’αυτόν». Και με μανία «ελιθοβόλουν τον Στέφανον». Και ο Στέφανος πώς τους αντιμετώπισε; Με απέραντη αγάπη. Κι ενώ εκείνοι τον πετροβολούσαν και τον αποτελείωναν με σκληρά χτυπήματα, ο Στέφανος παρακαλούσε τον Κύριο να τους συγχωρήσει για την πράξη τους. Προσευχόμενος γονυπετής έλεγε, «Κύριε, μη στήσης αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην» (Πραξ. 7, 54-60). Κύριε, μη τους καταλογίσεις αυτή τους την αμαρτία. Να αναφέρουμε και τον Άγιο Διονύσιο Ζακύνθου, που συγχώρησε το φονιά του αδελφού του; Ναι στ’ αλήθεια, η αρετή της συγχώρεσης είναι μεγάλη μορφή ελεημοσύνης, φιλανθρωπία είναι η συγχωρητικότητα, η κατανόηση και η αγάπη των άλλων. Μία αγάπη δίχως συμφέρον και συναλλαγή. Η συγχωρητικότητα είναι η ύψιστη μορφή αγάπης. Ιδιαίτερη θέση έχει η αγάπη προς τους εχθρούς, ο Κύριος επαίνεσε όλες τις ελεήμονες ψυχές, για την οποιαδήποτε ελεημοσύνη ασκουν, είτε υλική είτε πνευματική, και γι’ αυτό μας καλεί καθημερινά να τον μιμηθούμε. Τον κάθε ελεήμονα τον μακαρίζει ο Θεός. Ο Χριστός ήταν πτωχός και φιλάνθρωπος και αυτά πάντοτε δίδασκε. Το βασικό κίνητρο της ελεημοσύνης ήταν και είναι η αγάπη. Γνήσια αρετή της ελεημοσύνης είναι η έλλειψη ιδιοτέλειας και επαίνων. Υπάρχουν δυστυχώς και άνθρωποι που είναι σκληροί, ανελεήμονες και αφιλάνθρωποι. 
Το κέρδος, η ιδιοτέλεια, ο πλουτισμός κυριαρχούν. Δυστυχώς ο λόγος σήμερα περί ελεημοσύνης κάνει αρκετούς ατομιστές να δυσανασχετούν. Σήμερα αυτοί που κυριαρχούν είναι οι λεγόμενοι οικονομικοί άνθρωποι.
Η σημερινή εποχή είναι ανελεήμων και η λογική της συμφεροντολόγα. Παρά τις δυσκολίες των καιρών υπάρχουν αρκετοί φιλάνθρωποι, φιλανθρωπία δεν είναι μόνο ένα πιάτο φαΐ, κάθε λόγος αγάπης, συμπαράστασης και παρηγοριάς, κάθε επίσκεψη σε ασθενή, μοναχικό, ηλικιωμένο, κάθε κίνηση φιλαλληλίας είναι ύψιστη φιλανθρωπία. Νομίζει ότι αποκτώντας πολλά θα ζήσει πολύ, ασφαλής και χαρούμενος. Η ηδονή δελεάζει. Να στερεωθούμε στο καλό. Ο πλουτισμός για πολλούς έχει γίνει κύριος σκοπός της ζωής. Είναι δυσπαράδεκτη δυστυχώς σήμερα η αγία ελεημοσύνη. Η αφιλαργυρία και η αφιλοχρηματία στα αζήτητα. Η θεοποίηση του χρήματος καταντά ειδωλολατρία. Όμως η αρετή της αγάπης είναι η μεγαλύτερη. Ο χριστιανισμός πρώτιστα είναι φιλάνθρωπος. Χαρακτηριστικό του χριστιανισμού είναι η ελεημοσύνη.  Ο άνθρωπος γεννήθηκε για το αγαθό. Χριστιανοί ελεείτε, οι πάντες όπως μπορείτε, για να βρείτε και σείς και μείς έλεος από τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, εις τον οποίον ανήκει πάσα δόξα τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας των αιώνων.
Αμήν.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...