Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

7 Φεβρουαρίου Μνήμη του οσίου Παρθενίου επισκόπου Λαμψάκου

Ο όσιος Παρθένιος καταγόταν από κάποια κωμόπολη της Βιθυνίας και έζησε κατά τους χρόνους του Μ. Κωνσταντίνου (324 - 337 μ.Χ.). Ήταν υιός του διακόνου της Εκκλησίας της Μελιτοπόλεως Χριστοφόρου, από τον οποίο εδιδάχθηκε την ορθόδοξη πίστη.

Ο Άγιος από την παιδική του ηλικία προέκοπτε στην αρετή και την ευσέβεια. Ο τρόπος με τον οποίο ο Κύριος αλίευσε τους αποστόλους, που ήσαν ψαράδες, τον έκανε να αγαπήσει την αλιεία. Κα όταν έριχνε τα δίχτυα του στην Απολλωνιάδα λίμνη και τα ανέσυρε γεμάτα ψάρια, αισθανόταν ότι εργαζόταν σε ένα από τα πλοιάρια του Αποστόλου Πέτρου ή του Ιωάννου.

Τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των ψαριών δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του αλλά τα εμοίραζε στους πτωχούς από αγάπη προς αυτούς. Γι αυτό κι όταν τον ευχαριστούσαν έλεγε: « Διατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι δε απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;»

Για την ενάρετη αυτού παρουσία ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος (ή Φιλητός) τον εχειροτόνησε πρεσβύτερο. Αργότερα ο Επίσκοπος Κυζίκου Αχίλλιος (ή Ασχόλιος) τον εχειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου.

Η αρετή και η ευσέβεια που έκρυβε στην ψυχή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας, για να μπορέσει να εκδιώκει τους δαίμονες από τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια. Γι αυτό προσφεύγουν σε αυτόν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την επάρατη νόσο του καρκίνου. Ο Άγιος ήταν ο πράος, ο υπομονετικός, ο φιλόξενος, ο μακρόθυμος, ο άγγελος της ομόνοιας, ο ενθαρρύνων τους μετανοούντες, ο πρόθυμος για το ποίμνιό του. Ο Όσιος Παρθένιος εκοιμήθηκε εν ειρήνη. Τμήμα της τιμίας κάρας αυτού φυλάσσεται στην ιερά μονή Μακρυμάλλη, της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος. 

Η ζωή του αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για μας. Καθώς σήμερα όπου και αν κοιτάξεις οι άνθρωποι είναι διαχωρισμένοι και κοιτούν μόνο το συμφέρον τους. Στα τόσα προβλήματα που προκύπτουν αντί να τα αντιμετωπίζουμε όλοι ως ένα σώμα, διασπαζόμαστε και γινόμαστε αιτία να δημιουργούνται όλο και περισσότερα προβλήματα. Ας στραφούμε λοιπόν και ας ακούσουμε τον όσιο του Θεού, που με το παράδειγμα του μας λέει : '' Μη ξεχνάς πως όλοι είμαστε αδέλφια και έχουμε κοινή μητέρα την εκκλησία, γιαυτό μη χάνεις καιρό και με αγάπη βοήθησε τον συνάνθρωπο σου, με όποιο τρόπο μπορείς. ''


 H τίμια κάρα του Οσίου Παρθενίου επισκόπου Λαμψάκου του Θαυματουργού
Πηγή ηλεκτρονικού κειμένου: http://www.saint.gr/3625/saint.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...