Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011


Τα φαγητά που βοηθούν εναντίον του καρκίνου

Κατηγορία: Διατροφή και καρκίνος

  |
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη γένεση ή πρόληψη του καρκίνου.Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Το 33% των καρκίνων που εμφανίζονται κάθε χρόνο, οφείλονται στην κακή διατροφή.

Το υπερβολικό λίπος φαγητών, οι περιττές θερμίδες που τρώμε, η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων, η υπερβολική κατανάλωση κρέατος, η παχυσαρκία και οι βλαβερές ουσίες λόγω μη υγιεινής διατροφής, αποτελούν παράγοντες που ευνοούν διάφορες μορφές καρκίνου.

Τι θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση;
Από εμάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό να καταπολεμήσουμε τον κίνδυνο καρκίνου που έχει σχέση με τη διατροφή.

Γνωρίζοντας μερικές βασικές αρχές, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο. Θα απομακρύνουμε όσο το δυνατό περισσότερο εχθρούς από το πιάτο μας και θα τους αντικαταστήσουμε με τρόφιμα σύμμαχους, που είναι σε θέση να μας προσφέρουν θρεπτική αξία και προφύλαξη από καρκίνους.    

Προσέξτε την ποιότητα αλλά και την ποσότητα των φαγητών σας. Είναι γνωστό ότι διάφορες ομάδες τροφίμων λόγω αντιοξειδωτικών και άλλων ιδιοτήτων τους, πιθανόν να καταπολεμούν αρκετές μορφές καρκίνου. Όμως έρευνες έδειξαν ότι η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και η παχυσαρκία, συνοδεύονται από σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο. 

Ποια τρόφιμα έχουν ιδιότητες που σχετίζονται με αντικαρκινικές δράσεις;

Πολλά φαγητά περιέχουν συνδυασμό από βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και φυτοχημικές ενώσεις που δρουν κατά του καρκίνου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: Φυλλώδη λαχανικά χρώματος σκούρου πράσινου, λαχανικά με χρώμα κίτρινο ή πορτοκαλί (καρότα, γλυκοπατάτα, κολοκύθα), μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, ντομάτες, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, σόγια, πιπεριές με έντονα χρώματα, κόκκινο ή πορτοκαλί. Φρούτα όπως κεράσια, δαμάσκηνα, βατόμουρα, φράουλες, σταφύλια και εσπεριδοειδή, βοηθούν κατά του καρκίνου όπως επίσης το μαύρο και πράσινο τσάι. Αντιοξειδωτικές ουσίες, πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, λυκοπένιο, βιταμίνες C, B, E, σελήνιο, λιμονίνη και οργανικές θειούχες ενώσεις που περιέχονται στα εν λόγω τρόφιμα, δρουν σε συνέργια και σύμφωνα με έρευνες καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.     

Θα συγκρατήσουμε ότι οι επιλογές των φαγητών μας, έχουν μεγάλη σημασία για την πρόληψη του καρκίνου.

Σημασία έχουν όχι μόνο η ποιότητα και το είδος των τροφίμων που επιλέγουμε αλλά και η ποσότητα δεδομένου ότι η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και η παχυσαρκία προάγουν τον καρκίνο.

Επίσης θα τονίσουμε ότι οι θετικές δράσεις των τροφίμων με αντικαρκινικές ιδιότητες, οφείλονται στη συνέργια των ωφέλιμων ουσιών που υπάρχουν σε αυτά, στη φυσική τους κατάσταση και όχι όταν παίρνουμε φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν τη μια ή την άλλη ουσία.

(via)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...