Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

" Μια Άλλη Πρόταση... "" Ζεις σε μια κοινωνία δύσκολη...Τα πάντα αλλάζουν... Αρχίζεις και ψάχνεσαι...Αγωνιάς για το μέλλον σου... Φοβάσαι για το παρόν σου...Απορείς με το παρελθόν σου... Πολλοί σε απογοητεύουν...Με δυσκολία πιστεύεις...Ίσως και να αμφιβάλλεις για πράγματα που τα θεωρούσες δεδομένα...

Μην ανησυχείς όμως...Δεν χάθηκαν τα πάντα... Μην απελπίζεσαι...Απλά πίστευε πως Κάποιος δεν σε ξέχασε, δεν σε στενοχώρησε, δεν σε παράτησε στην δυσκολία σου αλλά σε στήριξε, σου στάθηκε μέχρι θανάτου..."Οι Νεανικές Ομάδες της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών σε προσκαλούν στην δική τους όμορφη και ξεχωριστή παρέα...

Κάθε Σάββατο στις 7:00μ.μ.: Φοιτητές

Κάθε Κυριακή στις 11:00π.μ.: για κορίτσια δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου.
&
στις 05:00μ.μ. για αγόρια δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου.

Οι κατηχητικές συνάξεις ξεκινούν με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου το Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010...

" Ο Δικός μας Ιπποκράτης... "


Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ο δικός μας Ιπποκράτης...Μας είπαν πως έφυγε. Μας ανακοίνωσαν τον αναμενόμενο πλην όμως απευκταίο θάνατό του. Ράγισαν οι καρδιές μας... Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε. Αργήσαμε να το συνειδητοποιήσουμε. Θέλαμε να ξυπνήσουμε από το όνειρο... Και όταν το καταφέραμε η σκληρή πραγματικότητα μας επιβεβαιώσε του λόγου το αληθές... Ναι ο δικός μας Ιπποκράτης εκοιμήθη. Τι όμορφα και παρηγορητικά το εκφράζει η Εκκλησία! Εκοιμήθη, πηγαίνοντας τώρα πια να συναντήσει Αυτόν που τόσο αγάπησε και πόθησε!
Εκοιμήθη, οδεύοντας σε μιαν άλλη ζωή, σε μια παραδεισένια κατάσταση, σε μια ουράνια χαρά.

Πως να διαγράψουμε από το νου μας, πως να μπορέσουμε να λησμονήσουμε την γεμάτη ζωντάνια παρουσία του στο κατηχητικό μας! Την χαρά που γέμιζε την καρδιά του ερχόμενος να ακούσει τον λόγο του Θεού, στολίζοντας την ζωή του με σταλαγματιές θεϊκής χάριτος. Τον πόθο του και την αγάπη του για την Εκκλησία, την επιθυμία του να παραμείνει αγνός στο σώμα και στην ψυχή! Τι ωραίος Νέος! Πράγματι μας προβλημάτιζε η παρουσία του. Πολλές φορές μας ήλεγχε κιόλας...

Και να ήρθε η στιγμή που ο Γλυκύτατος Ιησούς, του έδειξε την Αγάπη του... Μια ασθένεια τον επισκέφθηκε. Ανίατη την ονομάζουν. Δύσκολη στη πορεία της. Πονεμένη στην έκβασή της. Σκεφτήκαμε: Μάλλον ο Θεός τον αγάπησε πολύ και θέλησε να τον πάρει κοντά Του. Υποθέσαμε πως: Τώρα πια με την ασθένεια αυτή, γέμισε ο παράδεισος
όπως έλεγε ο π. Παΐσιος. Παρηγορηθήκαμε στην ιδέα πως: Ένα άνθρωπο χάσαμε από αυτή τη γη. Όμως ο ουρανός κέρδισε έναν Άγγελο. Και εμείς οι δικοί του άνθρωποι αποκτήσαμε έναν πρεσβευτή ενώπιον του Θεού.

Αυτό μας έδωσε ελπίδα. Μας έκανε να πιστέψουμε πως η ζωή δεν τελειώνει εδώ. Ο χωρισμός προσωρινός. Η λύπη δικαιολογήμενη. 
 
Η καρδιά όμως μόνο ένα μπορεί να επιβεβαιώση: Ο δικός μας Ιπποκράτης δεν χάθηκε! Ο δικός σας Ιπποκράτης δεν έφυγε! Ζη και περιμένει και αυτός να ακούσει το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως ότι:
Χριστός Ανέστη!!

Αιωνία σου μνήμη!!!

Οι φίλοι σου από τις Νεανικές Ομάδες της
Αναπλαστικής Σχολής Πατρών

" Ο Δικός μας Ιπποκράτης... "

Ο Δικός μας Ιπποκράτης, παιδί του κατηχητικού μας έφυγε από αυτή τη ζωή...
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 4:00μμ στον Ιερό Ναό Παναγίας Αλεξιωτίσσης Πατρών... 

 

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Πατρική παρέμβαση με πνευματική ευθύνη


Πατρών Χρυσόστομος ''Δεν πρόκειται να χειροτονήσω κανέναν χωρίς να τον γνωρίζω''

 "Κεραυνούς εναντίον όσων και κατά την ομολογία του αυτοί είναι πολλοί, επιθυμούν να γίνουν ιερείς με μοναδικό, κυρίαρχο σκοπό και στόχο, να λύσουν το βιοποριστικό τους πρόβλημα αποκτώντας ένα καλό μισθό, απέστειλε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Ερωτηθείς ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος σήμερα από το «Best» Πατρών, με αφορμή την οικονομική κρίση και την ανεργία, η οποία έχει αναγκάσει αρκετούς συμπολίτες να σκέπτονται την πιθανότητα να φορέσουν το ράσο, με μόνο σκοπό να αποκτήσουν ένα  σίγουρο μισθό τόνισε: «Τα παιδιά που χειροτονώ εγώ να είστε σίγουροι, ότι και καθόλου μισθό να μην πάρουν θα εγίνονταν και πάλι ιερείς. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με την ιερατική κλίση και να ξέρετε προσωπικά αλλά και ο κάθε Αρχιερέας, ότι αν αντιληφθούμε κάτι τέτοιο ποτέ δεν θα βάλουμε τα χέρια μας, πάνω στο κεφάλι ενός τέτοιου ανθρώπου και να τον εισαγάγουμε στην Εκκλησία γιατί θα κάνει κακό».

Επίσης, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε, ότι «αυτός που επιζητεί να γίνει κληρικός για να λύσει το βιοποριστικό του πρόβλημα, αυτός δεν κάνει καλά. Γιατί μπορεί να κάνει κάποια άλλη εργασία και να πάρει περισσότερα χρήματα.»

«Δεν πρόκειται να χειροτονήσω κανέναν άνθρωπο χωρίς να τον γνωρίζω, θα τον δω, θα τον μάθω, θα κουβεντιάσουμε, θα γνωρίσω την οικογένεια του, θα μιλήσω με τον εξομολόγο του ο οποίος δίδει και την συμαρτυρία και μετά θα προχωρήσω. Εξάλλου νομίζω, ότι αν κάποιος διαθέτει στοιχειώδη λογική μπορεί να καταλάβει τις προθέσεις ενός ανθρώπου γιατί έρχεται και σε πλησιάζει, γιατί θέλει να γίνει κληρικός, η γιατί να γίνει εργάτης σε μια επιχείρηση αν θέλετε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος τόνισε,  πως «κανείς Μητροπολίτης, σας διαβεβαιώνω δεν τελεί μια χειροτονία που θα είναι εις βάρος της Εκκλησίας. Θα επαναλάβω ότι κανείς δεν μπορεί να έρχεται στην Εκκλησία, για να λύσει το βιοποριστικό του πρόβλημα και να γίνει ιερέας.»"

Η σπουδαιότητα της Ιερωσύνης καταδεινύεται και από τον ιερό Χρυσόστομο ο οποίος στην 86η ομιλία του από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιον αναφέρει τα εξής:

"Οφείλομεν να περιβάλλωμεν με πολλήν τιμήν τους λειτουργούς της χάριτος του αγίου Πνεύματος. Διότι μέγα είναι το αξίωμα των Ιερέων. Το φανερώνει και μόνος ο λόγος του Χριστού, αν τίνων αφήτε τας αμαρτίας, αφίενται αυτοίς (Ιωάν. Κ' 23). Δια αυτό και ο Παύλος λέγει: πείθεσθε τοις ηγουμένοις υμών και υπείκετε (Εβρ. ΙΕ' 17). Εννοεί με αυτό ότι η τιμή μας προς τους ιερείς πρέπει να είναι πλήρης, ότι οφείλομεν προς αυτούς όχι σεβασμόν μόνον, αλλά και πειθαρχίαν και ύπακοήν.

Διότι συ μεν έχεις να μεριμνήσης μόνον δια την ιδικήν σου ψυχικήν σωτηρίαν. Διέθεσες καλώς τα κατ' αυτήν; Σου είναι αρκετόν. Δια τον ιερέα όμως το πράγμα είναι πολύ διαφορετικόν. Δεν φθάνει να φροντίση δια τον εαυτόν του; οφείλει να μεριμνήση επιμελώς και δια την ψυχήν την ιδικήν σου. Και αν δεν ήθελε να το κάμη, πηγαίνει εις την κόλασιν μαζί με τους πονηρούς, όχι δια τα ιδικά του, τα προσωπικά του αμαρτήματα, αλλά δια τα αμαρτήματα του ποιμνίου του, καθ' ην περίπτωσιν δεν έκαμεν ό,τι εξ αυτού εξηρτάτο, δια να το κατάρτιση καλώς? ένας επί πλέον λόγος, όχι μόνον δια να σέβεσθε τον Ιερέα, αλλά και δια να τον περιβάλλετε με πολλήν αγάπην και με μεγάλην συμπάθειαν.

Αυτό ηθέλησε να διδάξη και ο Παύλος, όταν έλεγεν ότι οφείλετε να πείθεσθε και να υπακούετε εις τους εν τη Εκκλησία ηγουμένους, διότι αυτοί αγρυπνούσιν υπέρ των ψυχών υμών και όχι αγρυπνούν απλώς, άλλ' ως λόγον αποδώσοντες (Εβρ. ΙΓ' 17). Ιδού, διατί πρέπει να φέρεσθε προς τους Ιερείς με πολύν σεβασμόν και πολλήν εύνοιαν."

Πηγή: romfea.gr

" Η Ζωή είναι Ωραία... "


"Αφού αυτό το παιδί μπορεί και χαμογελάει Τότε δεν έχεις κανένα λόγο να μην το κάνεις κι εσύ... Ξέχνα για μια στιγμή τα προβλήματά σου και χαμογέλασε. 
Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΦΙΛΕ!"

(Γ.Α.)" Νέοι άνθρωποι που αντιστέκονται στο ρεύμα της εποχής... "
       Δεν μπορεί κανείς να μην συγκλονίζεται, όταν μέσα στην αποχριστιανίζουσα κοινωνία μας υπάρχουν και όχι μόνον. Ξεπερνώντας τους πειρασμούς και τις προκλήσεις των καιρών τους ξεπερνούν και δίνουν μαρτυρία Ιησού Χριστού. Προβαίνουν σε αξιοθαύμαστες ενέργειες που υπερβαίνουν την ανθρώπινη λογική, προκαλούν εκπλήξεις και δίνουν ένα αίσθημα αισιοδοξίας, ότι τίποτε δεν χάθηκε ακόμα. Διότι το να υπερβαίνεις τη φύση που « ζητεί τα εαυτής», είναι μέγιστο κατόρθωμα, που μόνο με τη χάρη και τη δύναμη του Θεού μπορεί να πραγματοποιήσει κανείς.

          Αυτά περίπου μας έκανε να αναλογισθούμε ο νεοκαρείς μοναχός Ιερόθεος από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ.κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ στην Ιερά Μονή Γηροκομείου.

          Ο κατά κόσμο Θεόδωρος Ανδρουτσόπουλος, ένας νέος με σωστή εκκλησιαστική παιδεία που έλαβε τόσον από το οικογενειακό του περιβάλλον, όσον και από την αυλή της Εκκλησίας και Αναπλαστικής Σχολής Πατρών, μας εξέπληξε με την απόφαση του να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο Θεό και να Τον υπηρετήσει μέσα από στενή και τεθλιμμένη οδό της μοναχικής ασκήσεως.
         
Επέλεξε μια χαρισματική πορεία που απαιτεί πολλούς κόπους και ιδρώτα, διότι η υπέρβαση της φύσεως είναι όντως το μεγαλύτερο άθλημα. Έτσι καλείται να πορευθεί με πλήρη αποδέσμευση από τις κοσμικές φροντίδες με την καθολική αναφορά προς τον Θεό και το θέλημα Του.

          Ευελπιστούμε, ότι με τα εξαίρετα πνευματικά χαρίσματα που διαθέτει και τα οποία θα καλλιεργούνται με την  αγάπη και την άγρυπνη φροντίδα του έμπειρου πνευματικού  πατρός του και με τη χάρη του Θεού, η οποία παρέχεται στους αγωνιστές της προσευχής και της ασκήσεως, θα λάμψει ως καταξιωμένος μοναχός ,γενόμενος « φως τοις κοσμικοίς».

          Έτσι θα χαίρεται την πνευματική του πρόοδο τόσο η ευσεβής οικογένεια του, όσο και η Ιερά Μονή στην οποία εγκαταβιώνει, αλλά θα χαίρεται και σύμπασα η Εκκλησία για το πιστό παιδί της.
          Αγαπητέ Ιερόθεε και λοιποί νεόφυτοι συμμοναστές ευχόμεθα καλή ασκητική βιωτή.
                            

  Πρωτ. Γερασιμάγελλος Στανίτσας
          

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

" Αγγίζοντας τον ουρανό χωρίς χέρια... "

Jessica Cox Greek                                                                   

" Eπέτειος Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου... "


  ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
Επί τη Τεσσαρακοστή Έκτη επετείω
της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΔΗΜΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟΝ 25-9-10
Ωρα 7-10:00 π.μ. Όρθρος - Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον Νέον Ιερόν Ναόν Αγίου Ανδρέου - Χειροτονία Διακόνου. Μεταφορά και τοποθέτησις της Αγίας Κάρας του Αποστόλου εις το Κέντρον του Ναού και έναρξις Προσκυνήματος Αυτής.

Ωρα 6:30 μ.μ. Έναρξις Μεγάλου Πολυαρχιερατικού Εσπερινού, εις τον Νέον Ιερόν Ναόν.
ΚΥΡΙΑΚΗ 26-9-10
Ωρα 6-9 π.μ. Όρθρος - Θεία Λειτουργία στον Παλαιό Ιερό Ναό.

Ωρα 7.00-10:30 π.μ. Όρθρος - Έναρξις Πανηγυρικής Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Νέον Ιερόν Ναόν Αγίου Ανδρέου.Χειροτονία Πρεσβυτέρου.

Ωρα 5.45 μ.μ. Εκκίνησις ιεράς Λιτανευτικής πομπής Αγίας Κάρας με κατεύθυνσιν προς ιχθυόσκαλαν και εκείθεν (διά θαλάσσης) πρός Μώλον Αγίου Νικολάου και Πλατεία Τριών Συμμάχων. Εις ιχθυόσκαλαν και περί ώραν 6.15 θα τελεσθή αγιασμός επί τη ενάρξει της νέας περιόδου των εργασιών των αλιέων, ιχθυοπαραγωγών και ιχθυοπωλών.
Ωρα 7.00 μ.μ. Ευχαριστήριος Δοξολογία εις την Πλατεία Τριών Συμμάχων.

Ωρα 7.30 μ.μ. 'Εναρξις Ιεράς Λιτανείας, ήτις διά της οδού Αγίου Ανδρέου θα κατευθυνθή εις τον Ιερόν Ναόν του Πολιούχου ένθα θα ψαλή η Κατανυκτική Παράκλησις προς τον Προστάτην Άγιον υπέρ του Έθνους και των κατοίκων της Πόλεως ημών.

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

" Όταν δεν σου δίνουν Σημασία... "

 
 
" Ένα βίντεο που μιλά από μόνο του... "

 
 
"Σε μια αληθινή φιλία, βρίσκομαι μαζί με τον άλλο άνθρωπο για να μοιραστούμε την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της. Ο αληθινός φίλος είναι συνοδοιπόρος μου, όχι μόνο στις εύκολες και ευχάριστες στιγμές, αλλά επίσης στις αναπόφευκτες περιόδους θλίψης και δυσκολίας. Σε μια γνήσια φιλία υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, ώστε να υπάρχει ώρα και χώρος για να εκφραστούν όλοι. Ο καλύτερος φίλος είναι αυτός που δε φοβάται να μας πει την αλήθεια, αν πιστεύει ότι σε κάτι έχουμε παρεκτραπεί. Είναι όμως παράλληλα έτοιμος να σεβαστεί τις επιλογές μας, έστω και αν διαφωνεί, χωρίς να φύγει από το πλευρό μας".

 

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

" Ανα- ρωτώμενοι Νέοι... "


Μια ωραία προσπάθεια ανα-ρωτώμενων νέων ανθρώπων μπορεί να συγκινήσει...

Ίσως και να προκαλέσει το κοινό αίσθημα για το διαφορετικό, το ξένο, το πρωτότυπο , το καινούργιο...

Εύλογα θα αντιμετωπιστεί με αισιοδοξία, θα δώσει ελπίδα πως όλα πια δεν χάθηκαν, θα αφήσει υπόνειες για κάτι ελπιδοφόρο, φρέσκο, νεανικό, θα ηχήσει ως κραυγή για μια αλλαγή, μεταμόρφωσης του κόσμου που όλοι θέλουμε και όμως δεν επιδιώκουμε...

Μια τέτοια προσπάθεια μπορείτε να δείτε και να ζήσετε από κοντά στην ιστοσελίδα " Αντι- ρήσεις " 

 Μια άλλη πρόταση στο internet....

Νεανικές Ομάδες Αναπλαστικής Σχολής Πατρών.

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Κουρά μοναχού Ιεροθέου

Ένας λαμπρός νέος, ο ευφήμως γνωστός στους εκκλησιαστικούς κύκλους της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, κατηχητής και μέλος των νεανικών ομάδων της Αναπλαστική Σχολής, κατά κόσμον Θεόδωρος Ανδρουτσόπουλος, την 18ην Σεπτεμβρίου εκάρη μοναχός στην γεραρά Ιερά Μονή Γηροκομείου, αναλαμβάνοντας τον ελαφρόν ζυγόν του Κυρίου, φορώντας το μοναχικόν τριβώνιον, και εκπληρώνοντας παιδικούς πόθους που, διακαώς έτρεφε εξ’ απαλών ονύχων.

Έλαβε το όνομα Ιερόθεος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομο ο οποίος ανέφερε στην ομιλία του ότι έδωσε το όνομα αυτό, προς τιμήν του Αγίου Ιεροθέου πρώτου επισκόπου Αθηνών, ακόμη προς τιμήν του αοιδίμου προκατόχου του Ιεροθέου Μητροπούλου, που η αρχιερατεία του διετέλεσε σταθμός για την Εκκλησία των Πατρών, καθώς εχρημάτισε και πνευματικός πατήρ του Αγίου Γέροντος Γερβασίου Παρασκευοπούλου. Επίσης προς τιμήν του μακαριστού Ιεράρχου Ιεροθέου Τσαντίλη Μητροπολίτου Ύδρας, του εκ Πατρών καταγομένου, ο οποίος υπήρξε πνευματικό τέκνο του π. Γερβασίου.

Η Αναπλαστική Σχολή χαίρει ιδιαιτέρως δια την Είσοδον ενός τέτοιου αξιόλογου νέου στον μοναχισμό, αλλά και για την ονομασία του ως «Ιερόθεος» που θυμίζει τόσα πολλά στους παλαιοτέρους αλλά και σε εμάς τους νεωτέρους.

Ευχόμεθα ο Άγιος Θεός, να στερεώνει και να καθοδηγεί στην νέα του πορεία, τον νεοκουρέντα μοναχό Ιερόθεο, ευθυγραμμίζοντας την πορεία του προς δόξαν της Εκκλησίας και του Αγίου Ονόματός Του.

Αναπλαστική Σχολή Πατρών
Ιεροδιάκονος Γερβάσιος Παρακεντές


Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010

" Θ.Λειτουργία στην Κατασκήνωση..."


Την  Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010 στις Κατασκηνώσεις του π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου στα Συχαινά Πατρών θα τελεσθεί Θ.Λειτουργία για την λήξη της απερχομένης Κατασκηνωτικής περιόδου και εν συνεχεία Επιμνημόσυνη Δεήση υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων μελών και ευεργετών 
της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών.
 
Έναρξις Όρθρου:7:00π.μ.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως.

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

" Ένας Έγχρωμος Κόσμος... "


Την  Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010 θα ξεκινήσει Έκθεση Φωτογραφίας του Αγιορείτη ιερομόναχου Θεολόγου με τίτλο “Ένας Έγχρωμος Κόσμος” με φωτογραφίες από το μακρινό Κονγκό.

Σκοπός της Έκθεσης είναι η γνωριμία και η ενίσχυση του έργου που πραγματοποιείται σιωπηρά στο Κονγκό.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης μας επιτρέπουν να δούμε το έργο που γίνεται αθόρυβα στο μακρινό Κονγκό από μία καλλιτεχνική ματιά η οποία χαρακτηρίζεται από την απλότητα, την αμεσότητα και το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και τη φύση και προτιμά να αναδεικνύει κυρίως την ωραία και χαρούμενη πλευρά των προσώπων και της κτίσης ως καρπούς της αγάπης. 
 
Την ημέρα της έναρξης Πέμπτη 16/9 και ώρα 19:00, ο π. Θεολόγος θα προλογίσει την έκθεση στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
 
Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Διορθοδόξου Κέντρου «Πορευθέντες», της πολιτιστικής εταιρείας ΑΙΝΟΣ και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. 

Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών
Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48,
Μετρό Ευαγγελισμός
Διάρκεια Έκθεσης: 16 – 23 Σεπτεμβρίου 2010
Ώρες: Καθημερινές 10:00 – 20:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 14:00

" Χωρίς Αυτόν... "

 
Σήμερα όμως Τον ξεχάσαμε τον Θεό και απλά Τον διατηρούμε για να Τον αμφισβητούμε, να Τον ειρωνευόμαστε ή δυστυχώς και να Τον βρίζουμε. Και να που φτάσαμε! Να μην θέλουμε ούτε τα σύμβολά Του. Και να που καταντήσαμε! Χωρίς Αυτόν, η ζωή μας να χαρακτηρίζεται από κρίση, αδιέξοδα, σύγχυση, αυτοκαταστροφικότητα, βία και παραλογισμό.
(Μεσογαίας Νικόλαος)

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

" Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΜΟΛΥΒΙΟΥ..."Το παιδί κοιτούσε τη γιαγιά του που έγραφε ένα γράμμα. Κάποια στιγμή τη ρώτησε:

- Γράφεις μια ιστορία που συνέβη σε εμάς; Και μήπως είναι μια ιστορία για μένα;

Η γιαγιά σταμάτησε να γράφει, χαμογέλασε και είπε στον εγγονό της:

- Όντως γράφω για σένα, Ωστόσο, αυτό που είναι πιο σημαντικό κι από τις λέξεις είναι το μολύβι που χρησιμοποιώ. Θα ήθελα, όταν μεγαλώσεις, να γίνεις σαν κι αυτό.

Το παιδί, περίεργο, κοιταξε το μολύβι και δεν είδε τίποτα το ιδιαίτερο.

- Αφού είναι το ίδιο με όλα τα μολύβια που έχω δει στη ζωή μου!

- Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο τον οποίο βλέπεις τα πράγματα. Το μολύβι έχει πέντε ιδιότητες, τις οποίες αν καταφέρεις να διατηρήσεις, θα είσαι πάντα ένας άνθρωπος που θα βρίσκεται σε αρμονία με τον κόσμο.

Πρώτη ιδιότητα: Μπορείς να κάνεις μεγάλα πράγματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ ότι υπάρχει ένα Χέρι το οποίο καθοδηγεί τα βήματά σου. Αυτό το χέρι το λέμε "Θεό" και Εκείνος πρέπει να σε καθοδηγεί πάντα σύμφωνα με το θέλημά Του.

Δεύτερη ιδιότητα: Πότε-πότε πρέπει να σταματάω να γράφω και να χρησιμοποιώ την ξύστρα. Αυτό κάνει το μολύβι να υποφέρει λίγο, αλλά στο τέλος είναι πιο μυτερό. Έτσι, μάθε να υπομένεις ορισμένες δοκιμασίες γιατί θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Τρίτη ιδιότητα: Το μολύβι μας επιτρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε γόμα για να σβύνουμε τα λάθη. Κατάλαβε ότι το να διορθώνουμε κάτι που κάναμε δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά σημαντικό για να παραμένουμε στο δρόμο του δικαίου.

Τέταρτη ιδιότητα: Αυτό που έχει στην ουσία σημασία στο μολύβι δεν είναι το ξύλο ή το εξωτερικό του σχήμα, αλλά ο γραφίτης που περιέχει. Έτσι, να φροντίζεις πάντα αυτό που συμβαίνει μέσα σου.

Τέλος, η πέμπτη ιδιότητα του μολυβιού: Αφήνει πάντα ένα σημάδι. Έτσι, λοιπόν, να ξέρεις ότι ό,τι κάνεις στη ζωή σου θα αφήσει ίχνη και να προσπαθείς να έχεις επίγνωση της κάθε σου πράξης.

“ Ορθοδοξία: Μια Καρδιακή Αποκάλυψη... “Είμαι ξένη, από τη Γαλλία, ζω στην Ελλάδα 20 χρόνια. Πρώην καθολική, ασπάσθηκα την Ορθοδοξια πρίν από 7χρόνια.

Έφυγα από το “θέατρο” διότι μου αποκαλύφθηκε η Αλήθεια. Με την ανάγνωση της Αγίας Γραφής, του Ψαλτηρίου και τον Εκκλησιασμό ήρθα σε επαφή με τα αρχαία ελληνικά.

Ουδέποτε η δυσκολία που αντιμετωπίζω στην κατανόηση των Γραφών αποτελούσε εμπόδιο στην κοινωνία μου με τον Θεό. Το κάθε τι έχει λόγο που υπάρχει, όπως υπάρχει. Ο Θεός με την Χάρη του αναπληρώνει όλα μας τα κενά και τις ελλείψεις. Ας μην γίνει ο λόγος του Θεού, λόγια... Ας μην τα φέρουμε όλα κομμένα και ραμμένα στα ανθρώπινα μέτρα μας.

Τόσα φωτεινά παραδείγματα συγχρόνων αγίων και γερόντων οι οποίοι κατείχαν ελάχιστη κατά κόσμον μόρφωση και όμως, ήταν τόσο πλούσιοι κατά Θεόν. Σήμερα γεμίσαμε απόψεις, όλοι έχουμε απόψεις για τα πάντα. Πολλά λέμε για τον Θεό, όμως λίγα βιώνουμε από αυτά που λέμε.

Η Ορθοδοξία δεν είναι μια θρησκεία, ένας σύλλογος, ένας ανθρώπινος οργανισμός. Είναι η αποκάλυψη του Θεού στην καρδιά του ανθρώπου.

Έτσι το ζω, έτσι αισθάνθηκα, όταν με καλοσώρισε. Αισθάνθηκα τον Θεό καρδιακά, όχι εγκεφαλικά. Στην Ορθοδοξία βρήκα αυτό που ποθούσα και έψαχνα, αυτό που δεν είχα και ήθελα...


Πηγή: Περιοδικό “ΕΡΩ” Τεύχος 2, σελ.87-88, Θεσσαλονίκη Ιούνιος 2010.

Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

“ Σκέψεις- Ευχές για την έναρξη της Νέας Σχολικής Χρονιάς 2010-2011”


Οι μέρες πέρασαν. Το καλοκαίρι που όλοι με τόση προσμονή περιμέναμε μόλις τελείωσε. Η νοσταλγία για αυτά που ζήσαμε, η επιθυμία για αυτά που γευτήκαμε ως εμπειρίες, μας αφήνουν στην καρδιά μας μια γλυκύτητα αναμνήσεων που όλοι θα θέλαμε να ξαναζήσουμε, που οι περισσότεροι ίσως θσ προτιμούσαμε να είναι πιο συχνό.

Τώρα παιδιά, όλοι μας γυρνάμε εκεί που ανήκουμε. Τι ωραία αίσθηση! Εκεί που ανήκεις. Στον χώρο τον δικό σου. Στην γωνιά την προσωπική σου. Αν είσαι μαθητής, στο σχολείο σου. Αν είσαι φοιτητής/τρια στον πανεπιστημιό σου. Αν είσαι εργαζόμενος, στην δουλειά σου. Αν είσαι ομογενής, πάλι πίσω στα μέρη τα ξένα.

Και να, ο καθένας από εμάς προ των ευθυνών του. Στον χειμώνα που προβάλλει μπροστά μας, οφείλουμε να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας, να αγγίξουμε τα οράματά μας, να ελπίσουμε πως φέτος είναι η χρονιά μας!

Οι Νεανικές Ομάδες της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών στον αγώνα σου αυτό θα είναι μαζί σου, θα σε στηρίξουν με την διαδικτυακή τους προσπάθεια, θα σε ωφελήσουν όμως περισσότερο με την προσευχή τους...


Καλή και Ευλογημένη, Μοναδική Νέα Σχολική Χρονιά!!!

" Ωραία Φιλία με αληθινή αξία..."
Πέντε γράμματα...Ξεκινά από “φ”! Έλα μπορείς να τα καταφέρεις!! Είναι κάτι που όλοι συνέχεια το ψάχνουμε και όταν το βρούμε μας αλλάζει τη ζωή και μας γεμίζει τη μέρα. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που μας απαγοητεύει κιόλας, αλλά αν έχει γερά τα θεμέλιά του αντέχει στον χρόνο. Μα ναι, πως δεν το' χα σκεφτεί νωρίτερα!!! Η λέξη που ψάχνουμε είναι η ΦΙΛΙΑ!!!


Φιλία είναι να δίνεις τον εαυτό σου στον άλλο. Να προχωράτε μαζί έχοντας μια κοινή πορεία. Φιλία είναι να θες να είσαι συνέχεια με τον άλλον. Να μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα και απόψεις.

Πως μπορείς να γίνεις ένας καλός φίλος;

Μπορείς να δείξεις το ενδιαφέρον σου στους άλλους ακόμα και με τα πιο απλά πράγματα. Μ' ένα απλό σημείωμα, μ' ένα τηλεφώνημα-δεν είναι ανάγκη να είναι πολύωρο- αρκούν δυό απλές κουβέντες και ο άλλος καταλαβαίνει το ενδιαφέρον μας.

Ξέρεις, μπορείς να κάνεις πράγματα που ούτε είχες ποτέ φανταστεί. Πώς; Με το παραδειγμά σου. Καθένας έλκεται από κάτι το ανώτερο και ο άνθρωπος που έχει στην ζωή του τον Χριστό είναι πάντα ένα ανέσπερο φως. Μια συμβουλή, μια καλή κουβέντα, στο κυλικείο του πανεπιστημίου, στην αυλή του σχολείου, στον δρόμο για τη δουλειά.

Ωραία Φιλία με αληθινή αξία...

Πηγή: Περιοδικό “ΕΡΩ” τεύχος 2, σελ 29-30, Ιούνιος 2010, Θεσαλλονίκη.

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

" Παιδί μου πρόσεχε! "


" H Φωνή Αγωνίας για τους νέους ενός πραγματικά αξίου και στοργικού επισκόπου... "

Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου (Σκλήφα)

Ξέρω, σέ ξαφνιάζει αὐτή ἡ ἐπικοινωνία. Ὅμως εἶναι ἀπαραίτητη. Θέλησα μ’ αὐτό τόν τρόπο:
1.      Νά ἐκφράσω τήν πολλή μου
ἀγάπη σέ σένα.
2.      Τό ἀνύσταχτο ἐνδιαφέρον μου
3.      Τήν ἀνησυχία μου γιά σένα
4.      Τόν πόνο τῆς καρδιᾶς μου
Γι’ αὐτό σου λέγω. Πρόσεχε!
Μή βάζης σέ κίνδυνο τήν ζωή σου.
Ἔχεις μηχανή... αὐτοκίνητο...
Πρίν ἀνέβης νά ὁδηγήσῃς, σκέψου.
Ἡ ζωή σου εἶναι πολύτιμη.
Ἡ κοινωνία σέ χρειάζεται.
Ἡ οἰκογένειά σου σέ περιμένει.
Οἱ γονεῖς σου σέ λατρεύουν.
Οἱ φίλοι σου σέ ἀγαποῦν.
Ἄν εἶσαι πατέρας ἤ μητέρα, σκέψου ὅτι τά παιδιά σου σέ λαχταροῦν.
Πρέπει νά γυρίσῃς στό σπίτι.
Πρέπει νά χαρῇς τή ζωή, πού εἶναι δῶρο Θεοῦ.
 
Ἀρκετός πόνος σκέπασε τόν τόπο μας καί τά δάκρυα σάν ποτάμι κυλοῦν, γιά ὅσα παιδιά χάθηκαν στήν ἄσφαλτο.
Τό αἷμα, ἀπ’ ὅπου καί ἄν περάσωμε, ἀχνίζει νωπό.
Εἶναι τό αἷμα κάποιου φίλου σου, γνωστοῦ σου ἀλλά καί ὅποιου ἀγνώστου πού μέ τό ξαφνικό του πάθημα, τήν κοινωνία ὅλη σέ πόνο ἐβύθισε.
Κάποια παιδιά δέν θά μπορέσουν ποτέ, νά περπατήσουν καί κάποια ἄλλα, γιά πολύ, θά ταλαιπωρηθοῦν σέ κάποιο Νοσοκομεῖο.
Γνωρίζω, ὅτι παραξενεύεσαι, μέ ὅσα σου γράφω. Ὅμως θά σοῦ πῶ κάτι πολύ ὀδυνηρό. Δέν ἤξερα τί ἄλλο νά κάνω καί βρῆκα αὐτό τόν τρόπο νά σοῦ πῶ, ὅτι κουράστηκα, δέν ἀντέχω ἄλλο, νά κηδεύω νέα παιδιά.
 
·        Πρόσεχε παιδί μου.
Μή τρέχης. Ἄς φτάσης λίγα λεπτά ἀργότερα, ὅμως θά φτάσῃς. Θυμήσου, ὅτι οἱ μεγάλες ταχύτητες σκοτώνουν.
·        Πρόσεχε παιδί μου.
Νά φορᾶς τή ζώνη σου. Σώζει τή ζωή σου.
·        Πρόσεχε παιδί μου.
Μή καταναλώνης οἰνοπνευματώδη ποτά, εἶναι ἐπικίνδυνο γιά τή ζωή σου.
·        Πρόσεχε παιδί μου.
Μή μιλᾶς στό κινητό σου τηλέφωνο, ὅταν ὁδηγῇς, μή διαβάζης καί μή στέλνης μηνύματα. Κινδυνεύει ἡ ζωή σου.
·        Πρόσεχε παιδί μου.
Νά φορᾶς τό κράνος σου, ὅταν ὁδηγῆς τή μηχανή.
·        Πρόσεχε παιδί μου.
Ἀφοῦ εἶσαι κουρασμένος, εἶσαι ξενύχτης, γιατί ἔπιασες στό χέρι σου τό τιμόνι τοῦ αὐτοκινήτου, γιατί ἀνέβηκες στή μηχανή σου;
·        Πρόσεχε παιδί μου
Μή κάνης προσπεράσεις σέ δρόμους δύσκολους, ὁ κίνδυνος καραδοκεῖ. Νά τηρῇς τούς κανόνες ὁδικῆς κυκλοφορίας.
·                    Πρόσεχε παιδί μου ἐσύ, γιατί μπορεῖ νά μή προσέχῃ αὐτός πού ἔρχεται ἀπέναντί σου. Μπορεῖς νά προφτάσῃς....
·        Πρόσεχε παιδί μου.
Μή παραβιάζης τά σήματα ὁδικῆς κυκλοφορίας.
·        Παιδί μου,
Πρίν πιάσης τό τιμόνι τοῦ αὐτοκινήτου σου ἤ ἀνέβης στή μηχανή, σήκωσε τά μάτια σου στό Θεό, σήκωσε τό χέρι σου καί κάμε τόν σταυρό σου. Προσευχήσου. Χρειάζεσαι τήν προστασία τοῦ Θεοῦ, τήν Χάρη τῆς Παναγίας μας καί τῶν Ἁγίων μας.
· 
       Παιδί μου
Χαίρομαι, ὅταν κτίζονται μεγάλες Ἐκκλησίες ἤ μικρά Ἐκκλησάκια. Ὅμως λυπᾶμαι, ὅταν στούς δρόμους στήνονται προσκυνητάρια, πού τό καθένα ἀπ’αὐτά θυμίζει ἕνα τροχαῖο ἀτύχημα, στό ὁποῖο χάθηκε κάποιος ἤ κάποιοι ἤ ἄλλοι κτύπησαν λίγο ἤ πολύ. Φτάνει πιά! Ὄχι ἄλλα προσκυνητάρια στούς δρόμους, ἐξ’ἀιτίας τροχαίων ἁτυχημάτων.
·        Παιδί μου
Σοῦ ζητῶ συγγνώμη πού πῆρα λίγο ἀπό τό χρόνο σου, ὥστε νά διαβάσῃς τίς σκέψεις αὐτές πού κρύβουν τήν ἀνησυχία μου, τόν πόνο τῆς καρδιᾶς μου, μά πάνω ἀπ’ ὅλα τήν πολύ μεγάλη ἀγάπη μου γιά σένα.

Παιδί μου πρόσεχε!
Σε συνοδεύει  ἡ προσευχή του Ἐπισκόπου σου και ἡ πατρική του ὰγάπη.
 

Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010

"Εκκλησιαστικό Νηπιαγωγείο Αναπλαστικής Σχολής Πατρών.. "


Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε πως ξεκίνησαν οι εγγραφές παιδιών για το νηπιαγωγείο της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών (Ιωνίας 47).

Μέσα σ' ένα περιβάλλον εκκλησιαστικό και ειδικά διαμορφωμένο για μικρά παιδιά, οι μικροί μας φίλοι γνωρίζουν για τον Χριστό, και ταυτόχρονα ψυχαγωγούνται μαθαίνοντας χρήσιμα πράγματα.

Ζητείστε πληροφορίες στα τηλ: 2610-325244  και 2610-221934 καθώς και στο e-mail: [email protected]

Η θρησκευτική ελευθερία κατά τη νομολογία του Αρείου Πάγου Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη μελέτη του δικηγόρου Γεωργίου Ι.Ανδρουτσοπούλουτου Γεωργίου Ι. Ιατρού, Διδάκτορος Εκκλησιαστικού Δικαίου Νομικής Σχολής Αθηνών - Δικηγόρου 


Αποτελεί κοινό τόπο ότι καθ’ όλο το διάστημα της λειτουργίας του ο Άρειος Πάγος προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει σημαντικό έργο στην υπηρεσία της απονομής της δικαιοσύνης. Ο ρόλος του αυτός είναι διττός. Αφενός μεν συντονιστικός της εφαρμογής του δικαίου από τα κατώτερα δικαστήρια, εξασφαλίζοντας έτσι την ενότητά του και την ομοιόμορφη εφαρμογή του, αφετέρου δε προσδιοριστικός του τί είναι τελικώς αυτό που ισχύει μέσα στην αβεβαιότητα της πολυνομίας των, πολλές φορές, αλληλοσυγκρουόμενων ρυθμίσεων, αλλά και των πολλών κενών που αυτές αφήνουν. Αποτυπώματα του έργου αυτού είναι εμφανή και στον τομέα του εκκλησιαστικού δικαίου, ειδικώς δε στην προβληματική της θρησκευτικής ελευθερίας, την έννοια της οποίας επιχείρησε, με ποικίλες αφορμές, να σημασιοδοτήσει. Τα σχετικά ζητήματα έχουν επί μακρό και σε μεγάλη έκταση απασχολήσει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το οποίο κλήθηκε επανειλημμένως να διορθώσει νομοθετικές κακοτεχνίες, να συμπληρώσει νομοθετικά κενά, να επικυρώσει ή να απορρίψει δικανικούς συλλογισμούς, να εναρμονίσει, παγιωμένες στην εγχώρια νομολογιακή πρακτική, κρίσεις με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη διεθνή δικαστηριακή τάση.

Το ζήτημα της προσέγγισης της θρησκευτικής ελευθερίας μέσα από τη νομολογία του Αρείου Πάγου και, ακριβέστερα, η μελέτη του τρόπου με τον οποίο αυτό έχει σχηματοποιήσει από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, το εννοιολογικό περίγραμμά της, επομένως και όλων εκείνων των αόριστων νομικών εννοιών που συνθέτουν και σημασιοδοτούν την ταυτότητά της επιχειρεί να αναδείξει και να ερμηνεύσει στην προκείμενη μονογραφία του, εμπλουτισμένη εκδοχή της διδακτορικής του διατριβής, ο κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ. Με το ξεχωριστό αυτό μελέτημα εγκαινιάζεται η σειρά των «Μελετών» της «Βιβλιοθήκης Εκκλησιαστικού Δικαίου» των Εκδόσεων Αντ.Σάκκουλα, η οποία ιδρύθηκε το 1999 από τον καθηγητή Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών κ. Ιωάννη Μ. Κονιδάρη. Η νέα σειρά περιλαμβάνει διδακτορικές και μεταδιδακτορικές εργασίες νέων επιστημόνων και ερευνητών, προεχόντως δε διδακτορικές διατριβές εγκεκριμένες από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο του Εκκλησιαστικού Δικαίου. Αξίζει να σημειωθεί πως το ξεκίνημα της νέας αυτής σειράς κατέστη δυνατή χάρη στην οικονομική αρωγή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Η μελέτη της νομολογίας γενικώς παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον τόσο για τους θεωρητικούς όσο, ιδίως, για τους εφαρμοστές του δικαίου, δικαστές και δικηγόρους. Για τους πρώτους, διότι αποτελεί τον τρόπο για να διακριβώσουν την αντοχή των θεωρητικών κατασκευών μέσα στον εύπλαστο και συγχρόνως ρευστό κόσμο της νομολογίας, ο οποίος αποτελεί, δίχως αμφιβολία, χώρο δοκιμασίας των θεωρητικών απόψεων και για τους δεύτερους, διότι υποδεικνύει σε αυτούς την κρατούσα, ερμηνευτική ή διαπλαστική, προσέγγιση των διάφορων νομοθετικών διατάξεων. Ειδικώς, για το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας, αυτό που, prima facie, εντοπίζει κανείς είναι ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο βρίθει αόριστων νομικών εννοιών, οι οποίες έχουν ανάγκη συγκεκριμενοποιήσεως κατά την ερμηνεία και εφαρμογή των σχετικών διατάξεων (π.χ. χρηστά ήθη, δημόσια τάξη, ευκτήριος οίκος, αθέμιτα μέσα, πνευματική αδυναμία, κουφότητα, γνωστή θρησκεία, κακόβουλη βλασφημία, διατάραξη, συμφέρον του τέκνου κ.λπ.).

Η έρευνα της παρούσας εργασίας εκτείνεται χρονικώς από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και συγκεκριμένα από την 1η Μαΐου 1835, όταν και δημοσιεύθηκε η με αριθμό 1/1835 πρώτη απόφασή του και φτάνει μέχρι σήμερα με τελευταία απόφαση που παρατίθεται, την Α.Π. 17/2008 Ολομ. Περιλαμβάνει όλες τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος γύρω από την προβληματική της θρησκευτικής ελευθερίας και έχουν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά ή άλλους τόπους. Η ερευνητική αυτή προσπάθεια καταλαμβάνει μία ευρεία χρονική περίοδο 170 και πλέον ετών. Ως εκ τούτου δεν χωρά αμφιβολία πως το ποσοτικό εύρος των αποφάσεων που τελικώς συγκεντρώθηκαν είναι, σε κάθε περίπτωση, ικανό και πρόσφορο να οδηγήσει στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων τόσο για την εξελικτική πορεία που ακολούθησε ο Άρειος Πάγος στη διαμόρφωση του τρόπου, με τον οποίο αντιμετώπισε τα επί μέρους ζητήματα της θρησκευτικής ελευθερίας, όσο και για την επίδραση που άσκησε η όποια θέση του στις αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων.

Η συγκεκριμένη μονογραφία διαιρείται θεματικά σε δύο κύρια μέρη. Στο πρώτο μέρος (σ. 85-240), το οποίο αποτελείται από δύο επιμέρους κεφάλαια αναδεικνύεται και παρουσιάζεται το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας στη νομολογία του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο (σ. 85-194) αναλύεται η έννοια της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης αφενός μεν μέσα στα πλαίσια της αυτοδιοίκησης των επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων (Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί [Παλαιοημερολογίτες], Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, Ευαγγελική Εκκλησία, Μουσουλμανική θρησκευτική κοινότητα), αφετέρου δε μέσα από τις λοιπές εκφάνσεις ανάπτυξης του συνταγματικώς κατοχυρωμένου αυτού δικαιώματος, όπως είναι η ελευθερία επιλογής θρησκείας, το δικαίωμα της θρησκευτικής εκπαιδεύσεως και ο όρκος. Στο δεύτερο κεφάλαιο (σ. 195-240) αποσαφηνίζεται η έννοια της ελευθερίας της λατρείας με συγκεκριμένες αναφορές στις περιπτώσεις ίδρυσης θρησκευτικών καταστημάτων γενικώς, στις περιπτώσεις ίδρυσης θρησκευτικών καταστημάτων ετεροδόξων και στην περίπτωση των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών (παλαιοημερολογιτών).


" Ώρα για Γέλιο..."


Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010

" π. Αυγουστίνος Καντιώτης: Η Φωνή της Αληθείας...”

 Γράφει ο: Θεόδωρος Ι. Ανδρουτσόπουλος

 Είναι πραγματικότητα το γεγονός πως μεγάλοι άνδρες και λαμπρές προσωπικότητες δεν γεννούνται συχνά κάτι που και η εκκλησιαστική ιστορία μπορεί εύκολα να επιβεβαιώσει. Όταν όμως υπάρχουν και σταδιοδρομούν στο παγκόσμιο στερέωμα αποδεικνύονται πολύτιμοι θησαυροί, αναδεικνύονται σε εξέχουσες μορφές που στιγματίζουν θετικά την πορεία της εκκλησιαστικής ζωής και πολιτείας, πράγμα που η ιστορία επίσης εύκολα μπορεί να μαρτυρήσει.

Μια τέτοια προσωπικότητα, μια λαμπρά φωνή της Εκκλησίας της Ελλάδος υπήρξε ο μακαριστός φλογερός ιεράρχης Μητροπολίτης πρ. Φλωρίνης κυρός Αυγουστίνος (Καντιώτης). Δίκαια τον χαρακτήρισαν μαχητικό. Εύλογα άφησε την φήμη ενός ακάματου εργάτη του Ευαγγελίου. Δικαιολογημένα του αποδόθηκαν χαρακτηρισμοί όπως: φλογερός (στον λόγο), πύρινος (στον τρόπο έκφρασης), ακέραιος (στο ήθος), ανυποχώρητος (στις παραδόσεις), ανένδοτος (στα θέματα πίστεως), ζηλωτής ( στην αγάπη του για την Εκκλησία).

Αυτή η αγάπη για την Εκκλησία, ο πόθος για το ιεραποστολικό έργο υπήρξε η αιτία και η αφορμή να συναντήσει ο νεαρός τότε διάκονος Αυγουστίνος μια άλλη ιδιαίτερη μορφή της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Αρχιμ. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο στο πρόσωπο του οποίου βρήκε έναν αληθινό λευΐτη του θυσιαστηρίου, έναν άξιο συνεχιστή της αγιοπατερικής παραδόσεως.

Μια φιλία αληθινή, μια σχέση πνευματική, μια επαφή καρδιακή που άφησε εποχή και μας επλούτισε με καρπούς πνευματικούς ,με μια παρακαταθήκη που δύσκολα μπορούμε να βαστάξουμε αντατίρρητα όμως μπορούμε να γευθούμε την γλυκύτητά της.


Τώρα ο π. Αυγουστίνος βαδίζει την ευλογημένη πορεία για να συναντήση τον Εσταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό της Αγάπης που τόσο αγάπησε, να αγκαλιάσει και πάλι τον παλιό του φίλο (π. Γερβάσιο) που τόσο στενά συνδέθηκε μαζί του.

Αιωνία η Μνήμη!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...