Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

" Ένα αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι.... "


" Ένωσε και Εσύ τη Φωνή σου... "

 
 
Σε αυτή την ταπεινή μας προσπάθεια ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και ιερού χρέους σε μια προσωπικότητα όπως αυτή του πατρός Γερβασίου που μας εμπνέει, μας διδάσκει και μας καθοδηγεί, θα καταθέσουμε από τη δική μας καρδιά στη δική σας αγάπη απόψεις, μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν, έζησαν, διδάχθηκαν, εξομολογήθηκαν και γεύτηκαν τα γεμάτα χάρη πατρικά λόγια του και νουθεσίες του ή που έζησαν στις κατασκηνώσεις και στα κατηχητικά της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών που αυτός ίδρυσε...


ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΚΟΙΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ...

Α) Ομάδα αφιερωμένη στον μακαριστό γέροντα π. Γερβάσιο


Β) Ομάδα αφιερωμένη στις Κατασκηνώσεις της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών

"Η Φωτογραφία της... ημέρας!!!"

Σμύρνη

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010

"Η Φωτογραφία της... ημέρας!!!"

Σμύρνη

" Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος... "

" Ψήφισμα Ιερατικού Συνεδρίου Ι. Μητροπόλεως Πατρών "Τό διήμερο 23 και 24 τ. μ. πραγματοποιήθηκε Ἱερατικό Συνέδριο στήν Ἱερά Μητρόπολη Πατρῶν ὑπό τήν προεδρία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ στό ὁποῖο συμμετεῖχαν τριακόσιοι περίπου ἱερεῖς τῆς ἐν λόγῳ Ἱερᾶς Μητροπόλεως, μέ θέμα:
«Ἡ Θεία Εὐχαριστία: Σύνοδος οὐρανοῦ καί γῆς»

Μετά τίς λίαν ἐνδιαφέρουσες σχετικές μέ τό θέμα εἰσηγήσεις τόσον ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομο, ὅσον καί ἀπό Πανεπιστημιακούς διδασκάλους τῶν δύο Θεολογικῶν μας Σχολῶν καί κατά τήν συζήτηση πού ἐπακολούθησε ἐκφράσθηκε ἀνησυχία καί ἔντονος προβληματισμός πάνω σέ διαμορφούμενες τάσεις πάνω σέ καίρια ζητήματα τῆς κοινωνίας μας.
Οἱ σύνεδροι συγκεκριμένα διετύπωσαν ὁμόφωνα τίς παρακάτω προτάσεις:

1) Νά διατηρηθῇ ὁ ὑπάρχων ὑποχρεωτικός χαρακτήρας τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν καί τοῦ μαθήματος τῆς Ἱστορίαςστή Δευτεροβάθμια Ἐκπαίδευση.

2) Νά μή ἐπιβληθῇ ἡ παραλαβή τῆς κάρτας τοῦ πολίτη, διότι ἀπειλοῦνται οἱ Συνταγματικά κατοχυρωμένες ἐλευθερίες τῶν πολιτῶν.

Ἐπί τοῦ θέματος αὐτοῦ τό ἱερό σῶμα τῶν Κληρικῶν καί τό Χριστεπώνυμο πλήρωμα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν ἐκφράζουν τήν ἐμπιστοσύνη τους στήν Ἱερά Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ἡ ὁποία χειρίζεται ἁρμοδίως καί σέ ἐπαφή μέ τίς Ὑπηρεσίες τῆς Πολιτείας, τό ὡς εἴρηται σοβαρό ζήτημα.

3) Νά μή ἐνεργοποιηθῇ ἡ ἀπειλή γιά τήν κατάργηση τοῦ τμήματος τῆς Κοινωνικῆς Θεολογίας τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν.
Καί
4) Νά ἐνταθῇ ἡ συμβολή τῆς Ἐκκλησίας στόν ἀγῶνα γιά κοινωνική συνοχή καί ἀλληλεγγύη κατά τή δύσκολη περίοδο τῆς οἰκονομικῆς κρίσεως τήν ὁποία ἀντιμετωπίζει ἡ πατρίδα μας.

www.i-m-patron.gr

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

"Η Φωτογραφία της... ημέρας!!!"

Σμύρνη

"Ώρα για Γέλιο"

Σταματάει το περιπολικό ένα αυτοκίνητο για έλεγχο. Ο οδηγός φορούσε την ζώνη του και ο αστυνομικός λέει:

«Συγχαρητήρια κύριε που φορούσατε την ζώνη σας. Το Υπουργείο… αποφάσισε να επιβραβεύει τους νομοταγής πολίτες γι’ αυτό το λόγο σας δίνει το ποσό των 1.000 Ευρώ για ανταμοιβή».

Λέει ο οδηγός: «Σας ευχαριστώ τόσο πολύ γιατί τώρα μπορώ να πάω να βγάλω δίπλωμα οδήγησης!»

Πετάγεται η γυναίκα του: «Συγχωρήστε τον άνδρα μου κύριε αστυφύλακα. Όταν πίνει δεν ξέρει τι λέει!»

«Σας το είπα ότι δεν θα πάμε μακρυά με κλεμμένο αυτοκίνητο» λέει ο επιβάτης από το πίσω κάθισμα!

Και ξαφνικά ακούγεται μια φωνή από το πορτ μπαγκάζ : «Περάσαμε τα σύνορα ρε παιδιά επιτέλους;»

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

"Η Φωτογραφία της... ημέρας!!!"

Σμύρνη

Η κατάθεση ψυχής ενός πρώην Μουσουλμάνου ο οποίος ασπάστηκε τον Χριστιανισμό

Ο Afshin μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον πιστό στις παραδόσεις του Ισλάμ. Προσευχόταν, νήστευε, μελετούσε το Κοράνι. Από μικρός όμως είχε μεγάλη αγάπη για το Θεό. Ο Θεός, ο οποίος δεν προσωποληπτεί αλλά κοιτά τις καρδιές των ανθρώπων, είδε τον ζήλο του και τον πόθο του και τον επισκέφθηκε. Η παρουσία Του, του άλλαξε τη ζωή.


Στα παρακάτω βίντεο δείτε την συγκλονιστική και συνάμα συγκινητική του μαρτυρία για το πώς μεταστράφηκε και ασπάστηκε «την Οδό, την Αλήθεια, την Ζωή»...Αποσπάσματα από την ομιλία του Αρχιμ. π. Ιουστίνου Μπαρδάκα στην ΑΣΠ, στις 23/10/2010

Αποσπάσματα από την ομιλία του Αρχιμ. π. Ιουστίνου Μπαρδάκα στην ΑΣΠ, στις 23/10/2010

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

"Η Φωτογραφία της... ημέρας!!!"

Σμύρνη

"Επ-Ανάσταση" - Η δεύτερη ταινία μικρού μήκους από τις Νεανικές Ομάδες της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών

Ο Λάμπρος είναι ένα παιδί σαν όλα τα άλλα. Παίζει, γελάει, λυπάται, πηγαίνει σχολείο, έχει την παρέα του και η ζωή του κυλάει αμέριμνα. Ωστόσο ένα μεσημέρι κάποιο πρωτόγνωρο, για εκείνον, άκουσμα, του κλέβει την προσοχή και τον προβληματίζει...


Μια ταινία μικρού μήκους από τις Νεανικές Ομάδες της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών...

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας από την άποψη του Λύκου!


 Το δάσος ήταν το σπιτικό μου. Ζούσα εκεί και νοιαζόμουν γι' αυτό.

Προσπαθούσα να το διατηρώ τακτικό και καθαρό.

Κάποτε, μια ηλιόλουστη μέρα, ενώ προσπαθούσα να συμμαζέψω κάτι σκουπίδια που είχε παρατήσει ένας κατασκηνωτής, άκουσα βήματα. Πήδηξα πίσω από ένα δέντρο και είδα ένα μικρό κορίτσι να έρχεται από ένα μονοπάτι, κρατώντας ένα καλάθι. Μου φάνηκε ύποπτη από την αρχή γιατί φορούσε αστεία ρούχα ολοκόκκινα, και το κεφάλι της ήταν καλυμμένο με μια κουκούλα σαν να μην ήθελε να την αναγνωρίσουν.

Φυσικά, την σταμάτησα για να ερευνήσω το ζήτημα. Την ρώτησα ποια ήταν, πού πήγαινε, από πού ερχόταν κλπ. Μου είπε μια ιστορία για κάποια γιαγιά, που πήγαινε να την επισκεφθεί και να της πάει φαγητό.

Έδειχνε βασικά έντιμο άτομο, αλλά βρισκόταν στο δάσος μου και έδειχνε ύποπτη μ' αυτά τα ρούχα. ΄Έτσι αποφάσισα να της δείξω πόσο σοβαρό ήταν να εισβάλλει έτσι, χωρίς ειδοποίηση, ντυμένη αστεία.

Την άφησα να συνεχίσει αλλά έτρεξα πριν από αυτήν στο σπίτι τής γιαγιάς της. Όταν συνάντησα την συμπαθητική γριούλα, της εξήγησα το πρόβλημά μου και συμφώνησε ότι η εγγονή της χρειαζόταν ένα μάθημα. Η γριούλα συμφώνησε να κρυφτεί ώσπου να την φωνάξω. Έτσι, κρύφτηκε κάτω από το κρεβάτι. Όταν έφτασε το κορίτσι, την κάλεσα να μπει στην κρεβατοκάμαρα όπου βρισκόμουν στο κρεβάτι ντυμένος σαν τη γιαγιά. Το κορίτσι ήλθε, με τα κόκκινα μαγουλά της, και είπε κάτι άσχημο για τα μεγάλα μου αυτιά. Με είχαν προσβάλει κι άλλοτε και έτσι προσπάθησα να πω κάτι θετικό. Είπα ότι, ίσως, τα μεγάλα μου αυτιά, μου επέτρεπαν να την ακούω καλύτερα. Δηλαδή έδειχνα ότι την συμπαθούσα και ήθελα να προσέχω αυτά που λέει. Αλλά έκανε άλλο ένα καλαμπούρι για τα γουρλωτά μου μάτια. Τώρα καταλαβαίνετε πώς άρχισα να αισθάνομαι γι' αυτό το κορίτσι, που έβαζε ένα ευγενικό προσωπείο, αλλά ήταν τόσο κακοήθης. Παρ' όλα αυτά, έχω την τακτική να γυρίζω και το άλλο μάγουλο, και της είπα ότι τα γουρλωτά μου μάτια με βοηθούν να την βλέπω καλύτερα. Η επόμενη προσβολή στ' αλήθεια με νευρίασε. Έχω κάποιο σύμπλεγμα για τα μεγάλα μου δόντια κι αυτό το κορίτσι έκανε μία προσβλητική παρατήρηση. Ξέρω ότι θα έπρεπε να μην χάσω την ψυχραιμία μου, αλλά πήδηξα από το κρεβάτι και της φώναξα πως τα μεγάλα μου δόντια ήταν χρήσιμα για να την φάω καλύτερα.

Τώρα ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς λύκος δεν θα έτρωγε ποτέ ένα κορίτσι, όλοι το ξέρουν αυτό, αλλά αυτό το τρελοκόριτσο άρχισε να τρέχει γύρω-γύρω ουρλιάζοντας κι εγώ προσπαθούσα να την φτάσω για να την ηρεμήσω. Έβγαλα και τα ρούχα της γιαγιάς, αλλά αυτό φάνηκε να χειροτερεύει τα πράγματα. Ξαφνικά η πόρτα άνοιξε με δυνατό κρότο και ένας μεγαλόσωμος τύπος στεκόταν εκεί με το τσεκούρι του. Τον κοίταξα και κατάλαβα ότι είχα βρει τον μπελά μου. Υπήρχε ένα ανοιχτό παράθυρο πίσω μου και την κοπάνησα.

Θα ήθελα να μπορούσα να πω πως εδώ τελειώνει η ιστορία. Όμως, αυτή η γριούλα γιαγιά ποτέ δεν είπε την δική μου πλευρά της κατάστασης. Σύντομα κυκλοφόρησε η φήμη ότι ήμουν κακός και μοχθηρός. ΄Όλοι άρχισαν να με αποφεύγουν. Δεν ξέρω τι έγινε το κοριτσάκι με τα αστεία κόκκινα ρούχα, όμως, εγώ δεν έζησα από τότε καλά. Έτσι αποφάσισα να σας γράψω την ιστορία μου.

Με εκτίμηση

Ο λύκος

"Η Φωτογραφία της... ημέρας!!!"

Σμύρνη

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

" H Κρίση δική σας..."O 16χρονος χριστιανός Ιμράν Μασίχ κακοποιήθηκε και βιάστηκε ομαδικά από μουσουλμάνους επειδή αρνήθηκε να αλλάξει την πίστη του όταν τον απήγαγαν. Όλα ξεκίνησαν όταν ο 16χρονος χριστιανός έπαιζε ανέμελα κρίκετ σε μια παιδική χαρά μαζί με τον μουσουλμάνο φίλο του Νάβεντ.

 Τότε ο μουσουλμάνος απεκάλεσε τον Ιμράν με ένα υποτιμιτικό προσωνύμιο με το οποίο αποκαλούν τους χριστιανούς στο Πακιστάν. Ο χριστιανός τότε αντέδρασε και τσακώθηκε με τον φίλο του. Τότε εμφανίστηκε ο πατέρας του μουσουλμάνου ο οποίος οδήγησε τον 16χρονο χριστιανό στο σπίτι τους με την αιτιολογία ότι θέλει να συμφιλιώσει τους δύο φίλους... Σε αυτό το σημείο άρχισε ο εφιάλτης του 16χρονου χριστιανού σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης "Ακτίνες της Ανάπτυξης". *Μέσα στο σπίτι του μουσουλμάνου φίλου του ήταν μια παρέα μουσουλμάνων φίλων του πατέρα του πολλοί από τους οποίους ήταν κάτω από την επήρεια αλκοόλ. Αυτοί απαίτησαν από τον Ιμράν να αλλαξοπιστήσει και να γίνει μουσουλμάνος. *Αυτός περήφανα αρνήθηκε να υποκύξει στις πιέσεις, μένοντας πιστός στη χριστιανική θρησκεία του. Η άρνηση του να αλλαξοπιστήσει εξόργησε του μουσουλμάνους και αυτοί άρχισαν να τον χτυπάνε σε όλο του το σώμα ώστε να τον αναγκάσουν να ασπαστεί την μουσουλμανική θρησκεία. 

Η πίστη του Ιμράν όμως στο Χριστό ήταν τόσο δυνατή ώστε καμία πίεση δεν μπορούσε να την αλλάξει... *Τότε οι δημοκρατικοί και ανεκτικοί Πακιστανοί μουσουλμάνοι άρχισαν να βιάζουν ομαδικά για όλη τη νύχτα τον 16χρονο χριστιανό, ο οποίος έκανε το "έγκλημα" να μην αλλάζει την πίστη του.** Κατόπι τον πέταξαν έξω αναίσθητο όπου τον βρήκε η οικογένεια του. Όταν ο Ιμράν συνήλθε εξίστορησε στους δικούς του τι είχε συμβεί. Τότε η οικογένεια του πήγε αρχικά στο νοσοκομείο για να ζητήσει ιατρική εξέταση και κατόπι στην αστυνομία να καταγγείλει το περιστατικό. Όμως στο προοδευτικό νοσοκομείο του Πακιστάν αρνήθηκαν να κάνουν ιατρική εξέταση με την αιτιολογία ότι η οικογένεια του Ιμράν έλεγε ψέματα, ενώ η ανεκτική πακιστανική αστυνομία για να προχωρήσει σε έρευνα τους ζητούσε ιατρική εξέταση και τους έστελνε πίσω στο νοσοκομείο... 

Επιπλέον όπως κατήγγειλε η οικογένεια του 16χρονου χριστιανού στην οργάνωση "Ακτίνες της Ανάπτυξης" ανώτατοι αστυνομικοί, άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μέλη του περιφερειακού συμβουλίου του Πουντζαμπ άρχισαν να τους απειλούν ώστε να συμβιβαστούν και να αποσύρουν τις κατηγορίες. Ενώ η τοπική αστυνομία συνέταξε μια ψεύτικη έρευνα σύμφωνα με την οποία ο Ιμράν κατηγορούνταν για την κλοπή 833 δολαρίων και ενός κινητού...

 Την ίδια ώρα οι πακιστανικές υπηρεσίες υγείας αρνήθηκαν κάθε βοήθεια στην περίθαλψη του 16χρονου χριστιανού και η φτωχή οικογένεια του Ιμράν αναγκάζεται να πληρώνει μόνη της την ιατροφαρμακευτικές ανάγκες.

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

Ιερά Μονή Παναγίας Γαλακτοτροφούσης (Μέρος 2ο)

Ι.Μ. Παναγίας Γαλακτοτροφούσας (4)
Ι.Μ. Παναγίας Γαλακτοτροφούσας (7)
Ι.Μ. Παναγίας Γαλακτοτροφούσας (8)
Ι.Μ. Παναγίας Γαλακτοτροφούσας (5)
Ι.Μ. Παναγίας Γαλακτοτροφούσας (6)

"Η Φωτογραφία της... ημέρας!!!"

Σμύρνη

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου - 17 Νοέμβρη 1973

Κάθε Νοέμβρη, ο νους και η καρδιά μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο, στην εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της χουντικής τυραννίας, το Νοέμβριο του 1973. Το Πολυτεχνείο ήταν η κορυφαία εκδήλωση της επτάχρονης αντιχουντικής πάλης και μία από τις κορυφαίες στιγμές των αγώνων του λαού και της νεολαίας.
Ήμουν οκτώμισι χρονών τον Νοέμβρη του 1973 και θυμάμαι σαν τώρα τις φωνές από το ραδιόφωνο ¨Εδώ Πολυτεχνείο…. Εδώ Πολυτεχνείο ¨ θυμάμαι σαν τώρα τον κόσμο να κατεβαίνει από τα λεωφορεία με πρησμένα μάτια και πολλούς από αυτούς να τρίβουν λεμονιά στα μάτια τους για να συνέρθουν από τα δακρυγόνα.
Μεγαλώνοντας και βλέποντας κάθε Νοέμβρη τις εκδηλώσεις-συγκεντρώσεις που γινόταν τα πρώτα χρόνια και αργότερα συμμετέχοντας και εγώ στους εορτασμούς του Πολυτεχνείου έβαζα τις αναμνήσεις μου σε τάξη.
Από την αρχή του 1973 εκφράστηκε με ανεβασμένες μορφές πάλης η λαϊκή αγανάκτηση ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα όπως η κατάληψη της Νομικής, το Φλεβάρη του 1973, η διαδήλωση στις 4 Νοέμβρη 1973, με αφορμή το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου, όπου έγιναν και συλλήψεις αλλά και η διαδήλωση 3.000 φοιτητών για συμπαράσταση στους συλληφθέντες στις 8 Νοέμβρη. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στις σχολές.
Την Τετάρτη 14 Νοέμβρη 1973, το πρωί εκατοντάδες φοιτητές του Πολυτεχνείου συγκεντρώνονται στο προαύλιο του Ιδρύματος. Αρχίζουν συνελεύσεις για να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το νέο σχέδιο της χούντας για την υποταγή του κινήματος.Συγκέντρωση γίνεται και στη Νομική που αποφασίζει να κατευθυνθεί στο Πολυτεχνείο. Στις 2.00 μ.μ., 5.000 περίπου φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί στο Πολυτεχνείο, ενώ αρχίζει να μαζεύεται και άλλος κόσμος. Η Πατησίων δονείται από τα συνθήματα κατά της χούντας. Η Ασφάλεια κινητοποιείται και καλεί τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν.
Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές στο Πολυτεχνείο συγκροτούν μια επιτροπή κατάληψης. Κλείνουν οι πόρτες και στις 8.30 το βράδυ γίνεται η πρώτη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής. Αμέσως οι πρώτες προκηρύξεις σκορπίζονται στην Πατησίων που είχε κλείσει από τον συγκεντρωμένο κόσμο. Ακούγονται τα πρώτα συνθήματα «Ψωμί-παιδεία-ελευθερία», «20% για την παιδεία» και «Κάτω η χούντα».
Την Πέμπτη 15 Νοέμβρη 1973, η κατάληψη αποτελεί πόλο έλξης του λαού της Αθήνας που αρχίζει να συρρέει στο Πολυτεχνείο. Ως τις 9.30 το βράδυ η κατάληψη έχει πυκνώσει ενώ ο λαός στους γύρω από το Πολυτεχνείο δρόμους, φωνάζει αντιαμερικανικά και αντιχουντικά συνθήματα.
Οι συγκεντρωμένοι παραμένουν όλη τη νύχτα για συμπαράσταση στους φοιτητές της κατάληψης του Πολυτεχνείου.
Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπερνά κάθε προσδοκία και για πρώτη φορά δημιουργείται η πεποίθηση ότι η χούντα μπορεί να πέσει. Ταυτόχρονα οι συνελεύσεις δίνουν και το ιδεολογικό στίγμα του αγώνα.
Την Παρασκευή 16 Νοέμβρη 1973 μπαίνουν σε λειτουργία οι πομποί του ραδιοφωνικού σταθμού στους 1.050 χιλιόκυκλους που μεταφέρουν το μήνυμα του αγώνα σε όλη την Αθήνα που παρακολουθεί τα γεγονότα.
Στις 9 το πρωί στήνονται τα πρώτα οδοφράγματα και σχηματίζονται δύο μεγάλες διαδηλώσεις στην Πανεπιστημίου και στη Σταδίου.
Το μεσημέρι επιτροπή των αγροτών από τα Μέγαρα, που είχαν ξεσηκωθεί ενάντια στις απαλλοτριώσεις της γης τους, επισκέπτονται τη Συντονιστική Επιτροπή και ο σταθμός μεταδίδει: «Ο λαός των Μεγάρων στέκεται και υπόσχεται να αγωνιστεί στο πλευρό του φοιτητικού και εργαζόμενου λαού... Ο αγώνας είναι κοινός... Δεν είναι μόνο για την πόλη των Μεγάρων ή το Πολυτεχνείο... Είναι για την Ελλάδα. Για το λαό της που θέλει να καθορίσει τη ζωή του. Να πορευτεί στο δρόμο της προκοπής. Βασική προϋπόθεση, η ανατροπή της δικτατορίας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας».
Οι συγκεντρωμένοι έξω από το Πολυτεχνείο τραγουδάνε το «πότε θα κάνει ξαστεριά».
Το απόγευμα οι διαδηλωτές στο χώρο γίνονται χιλιάδες με συμμετοχή των εργατών. Έτσι στις 6 το απόγευμα αρχίζουν οι συγκρούσεις διαδηλωτών και Αστυνομίας με πολλούς τραυματίες.
Στις 7 το απόγευμα μεγάλη διαδήλωση κατευθύνεται στο Πολυτεχνείο και η Αστυνομία χτυπάει. Εμφανίζονται τεθωρακισμένα της Αστυνομίας και πέφτουν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Στη Σόλωνος, στην Κάνιγγος, στη Βάθη, στην Αριστοτέλους, στην Αλεξάνδρας, στην πλατεία Αμερικής γίνονται μάχες σώμα με σώμα.
Στις 9.30 η Αστυνομία απαγορεύει την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας μέχρι νεοτέρας διαταγής.
Στις 11 το βράδυ ο ραδιοσταθμός και τα μεγάφωνα καλούν τον κόσμο να μη φύγει. Οι αύρες έχουν κυκλώσει το χώρο του Πολυτεχνείου και τα δακρυγόνα έχουν πνίξει την περιοχή.
Όσοι μένουν ανάβουν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα και στήνουν οδοφράγματα.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ( Σάββατο 17 Νοέμβρη) τα πρώτα τανκς εμφανίζονται, ενώ στο νοσοκομείο που οργανώθηκε στο Πολυτεχνείο, μεταφέρονται όλο και περισσότεροι νεκροί και τραυματίες.
Στη 1 μετά τα μεσάνυχτα τα τανκς έχουν ζώσει το Πολυτεχνείο. Τα μεγάφωνα και ο ραδιοσταθμός μεταδίδουν: «Μην φοβάστε τα τανκς», «Κάτω ο φασισμός», «Φαντάροι είμαστε αδέρφια σας. Μη γίνετε δολοφόνοι».
Στις 1.30 τα τανκς ξεκινούν με αναμμένους τους προβολείς. Οι φοιτητές τοποθετούν μια «Μερσεντές» πίσω από την κεντρική πύλη για να εμποδίσει την είσοδο των τανκς. Οι φοιτητές είναι ανεβασμένοι στα κάγκελα, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και φωνάζουν στους φαντάρους: «Είμαστε αδέρφια».
Δίνεται διορία 20 λεπτών για να βγουν οι έγκλειστοι, ενώ ένα τανκ παίρνει θέση απέναντι στην είσοδο. Η Συντονιστική Επιτροπή προσπαθεί να διαπραγματευτεί την ασφαλή έξοδο του κόσμου.
Ωρα 2.50, ξημερώματα του Σαββάτου 17 Νοέμβρη. Ο επικεφαλής αξιωματικός με μια κίνηση του χεριού του, δίνει την εντολή να ξεκινήσει το τανκ. Η πόρτα πέφτει και το τανκ συνεχίζει την πορεία του φτάνοντας μέχρι τις σκάλες του κτιρίου «Αβέρωφ». Μαζί του μπαίνουν ασφαλίτες και άντρες των ΛΟΚ. Πέφτουν πυροβολισμοί. Υπάρχουν φαντάροι που βοηθούν τους φοιτητές να φύγουν, αλλά στις εξόδους τούς περιμένουν ασφαλίτες και συλλαμβάνουν και τους κυνηγούν , οι κάτοικοι των γύρω πολυκατοικιών τους προσφέρουν άσυλο.
Στις 3.20 δεν υπάρχει πλέον κανένας στο Πολυτεχνείο έχει εκκενωθεί πλήρως.
Πολλοί φοιτητές φοβούμενοι την σύλληψη, αν και βαριά τραυματισμένοι, αρνούνται τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

Ιερά Μονή Παναγίας Γαλακτοτροφούσης (Μέρος 1ο)

Η Ανδρώα Ιερά Μονή Παναγίας Γαλακτοτροφούσης βρίσκεται στα Μέγαρα Αττικής (περίπου στο δέκατο χλμ. προς Αλεποχώρι, στην περιοχή Νέα Δάφνη). Υπάγεται στη Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος.

Είναι σχετικά νέο μοναστήρι. Μπορείτε να το επισκεφθείτε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.


Ι.Μ. Παναγίας Γαλακτοτροφούσας (1)


Ι.Μ. Παναγίας Γαλακτοτροφούσας (2)


Ι.Μ. Παναγίας Γαλακτοτροφούσας (3)

"Η Φωτογραφία της... ημέρας!!!"

Σμύρνη

" Ο Δρόμος των Χριστουγέννων...Μια όμορφη περίοδος ανοίγεται μπροστά μας. Μια ευκαιρία μοναδική με την αρχή της Νηστείας των Χριστουγέννων. Μια ξεχωριστή τιμή με την τέλεση του Σαρανταλείτουργου"῾ 

Τι ωραία μας προετοιμάζει η Εκκλησία μας! Πόσο σοφά μας εισαγάγει στο μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Θεού!

Ας ζήσουμε αυτή την περίοδο 
πνευματικά και ξεχωριστά!

Με τις ωραιότερες ευχές

Νεανικές Ομάδες 
Αναπλαστικής Σχολής Πατρών

" Μπορείς..."


"  To πιο σπουδαίο πράγμα είναι το να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να θυσιάσουμε αυτό που είμαστε, στο βωμό του τι θα μπορούσαμε να γίνουμε..."

Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

"Η Φωτογραφία της... ημέρας!!!"

Σμύρνη

" Πανηγυρικός Λόγος στην εορτή της Αγ. Ταβιθά... "

Ἁγίας Ταβιθᾶ 2010
Ἱερός Ναός Ἁγίας Ταβιθᾶ Ἀναπλαστικῆς Σχολῆς Πατρῶν (Θεία Λειτουργία)


Του Αρχιμ. π. Αμβροσίου Γκουρβέλου
(προϊστάμενος Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας)

Ἡ ἐορτή τῆς Ἁγίας Ταβιθᾶ καί τό προσωνύμιό της, ὡς Ἐλεήμονος μᾶς δίνει ἀφορμή νά τονίσουμε τρία σημεῖα σχετικῶς μέ τήν ἀρετή τῆς ἐλεημοσύνης.

1. Ἡ ἐλεημοσύνη εἶναι μίμηση τοῦ Παντελεήμονος Χριστοῦ, ὁ Ὁποῖος ἐλεεῖ ὅλη τήν κτίση ἀλλά καί τόν καθένα ἀπό ἐμᾶς προσωπικῶς. Ὅποιος μιμεῖται τόν Ἰησοῦ Χριστό, ὁμοιάζει σ’ Αὐτόν καί νικάει ὅπως Αὐτός, ἀκόμη καί τόν θάνατο. Ἡ ἀνάσταση τῆς Ἁγίας Ταβιθᾶ ἀπό τόν Ἀπόστολο Πέτρο, εἶναι ἁπτό παράδειγμα αὐτῆς τῆς ἀλήθειας, ὅτι ὅποιος ἀγαπάει τόν Χριστό, ὅποιος μοιράζεται αὐτή τήν ἀγάπη μέ τούς συνανθρώπους του νικάει τόν θάνατο.

2. Ἡ ἐλεημοσύνη μας πρέπει, νά ἐπεκτείνεται πρός τόν κάθε πλησίον καί ἀφορᾶ τόσο τά ὑλικά ἀγαθά, ὅσο καί τά ἄϋλα καί πνευματικά. Σήμερα ὑπάρχει ἀνάγκη μεγάλη καί γιά τά δύο. Πολλοί συνάνθρωποι πού ζοῦν δίπλα μας, ἔχουν ἀνάγκη καί τῶν στοιχειωδῶν  ὑλικῶν ἀγαθῶν. Σκέφτομαι ὅτι ἡ Ἁγία Ταβιθᾶ φεύγοντας ἀπό τή ζωή αὐτή ἄφησε πίσω της τά πολλά ἔργα τῆς ἐλεημοσύνης της. Ἐμεῖς τί θά ἀφήσουμε ἀπό τό διάβα τῆς ἐπίγειας πορείας μας; Μόλις κλείσουμε τά μάτια μας, κάποιοι ὡς ἀρπακτικά θά σπεύσουν νά κληρονομήσουν τά ὑπάρχοντά μας. Πρέπει, νά φύγουμε γιά τόν Οὐρανό ἐλαφρεῖς ἀπό τά φθαρτά ἀγαθά ἀλλά γεμάτοι οὐράνιες καί ἀσύλητες καταθέσεις.

Ἀλλά καί ἡ ἀνάγκη γιά πνευματική ἐλεημοσύνη εἶναι ἐπίσης μεγάλη. Καί τήν ἐλεημοσύνη αὐτή ὅλοι μας μποροῦμε νά τή δώσουμε. Οἱ περισσότεροι ἄνθρωποι ἔχουν ἀνάγκη, νά τούς ἀκούσουμε, νά τούς ποῦμε μιά καλή κουβέντα, νά τούς χαμογελάσουμε, νά μοιραστοῦμε τόν πολύμορφο πόνο τους. Σέ πόσες οἰκογένειες βασιλεύει ἡ ἀσυνεννοησία, δέν ὑπάρχει καμμία ἐπικοινωνία μεταξύ τῶν μελῶν της; 

3. Μία ἀκόμη διάσταση τῆς ἐλεημοσύνης, τήν ὁποία τονίζουν οἱ Ἅγιοι Πατέρες εἶναι αὐτή πού ἀφορᾶ τόν ἑαυτό μας. Στό ἐρώτημα τοῦ νέου τῆς εὐαγγελικῆς παραβολῆς τοῦ καλοῦ Σαμαρείτου «τίς ἐστίν ὁ πλησίον μου;» πολλοί ἑρμηνευτές θεωροῦν, ὅτι πλησίον μας εἶναι ὁ ἔσω ἄνθρωπος, ὁ ὁποῖος λιμοκτονεῖ πνευματικά. Καί εἶναι ἀλήθεια, ὅτι  ἡ ψυχή μας πεινάει καί διψάει γιά τόν Δημιουργό της Θεό. Ποθεῖ νά ἑνωθεῖ μαζί Του καί ὑποφέρει, διότι τήν ἔχουμε καταδικάσει νά ζεῖ μέ δηλητηριώδη καί ἀνούσια ὑποκατάστατα.

Ἡ Ἁγία Ταβιθᾶ ἔζησε τήν ἐλεημοσύνη σέ ὅλες της τίς διαστάσεις. Γι’ αὐτό καί τό ὄνομά της μνημονεύεται ἐπαινετικά στό Βιβλίο τῶν βιβλίων, τήν Ἁγία Γραφή.
Ἄς ζητήσουμε τίς πρεσβεῖες της, ὥστε νά τήν μιμηθοῦμε ὁ καθένας ἀπό ἐμᾶς στήν ζωή του.

Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010

"Η Φωτογραφία της... ημέρας!!!"

Σμύρνη

"Ώρα για Γέλιο..."

Είναι δύο κολλητοί φίλοι, μουσικοί. Ένα βράδυ λοιπόν μετά από ένα γερό πιόμα, υπόσχονται ο ένας στον άλλον ότι όποιος πεθάνει πρώτος, θα έρθει στον ύπνο του άλλου και θα του πει πως είναι τα πράγματα στην άλλη ζωή.

Πεθαίνει λοιπόν κάποια στιγμή ο ένας και σύμφωνα με την υπόσχεση, εμφανίζεται στον ύπνο του άλλου:
- Καλέ μου φίλε, έχω δυο πράγματα να σου πω για εδώ. Ένα ευχάριστο και ένα δυσάρεστο! Το ευχάριστο είναι ότι όλοι οι καλοί μουσικοί είναι εδώ! Χαμός, συναυλίες ατελείωτες για όλα τα γούστα – Rock,
Jazz, Soul, Rap... Ό,τι γουστάρεις!!! Τέλεια...
- Και το δυσάρεστο; ρωτάει ο ζωντανός.
- Κυκλοφόρησαν παντού αφίσες... Το άλλο Σάββατο παίζεις!!!

Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

Νενικήκαμεν!


Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας. Φέτος όμως είχε μία ιδιαιτερότητα. Ο μαραθώνιος ήταν επετειακός καθότι συμπληρωθήκαν 2.500 χρόνια από την ιστορική Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.).


Στον φετινό μαραθώνιο έλαβαν μέρος 15.681 άτομα (κυριολεκτικά από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης) καλύπτοντας την απόσταση των 42.195 μέτρων, την απόσταση δηλαδή που κάλυψε ο αγγελιοφόρος (για άλλους ιστορικούς είναι ο Θέρσιππος ενώ για άλλους ο Ευκλής) προκειμένου να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων έναντι των Περσών: Νενικήκαμεν!


Παρακάτω παραθέτουμε μερικές φωτογραφίες από τον φετινό μαραθώνιο της Αθήνας। Ευχαριστούμε τον φίλο Χαράλαμπο για την παραχώρηση τους στο anaplastiki.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...