Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2009

" Kιβωτός του Κόσμου "
Στο φύλλο της LIFO της 19/2/2009 φιλοξενείται συνέντευξη του πατρός Αντωνίου για τη ζωή του και το το έργο του
στην Κιβωτό του Κόσμου.

"Η Κιβωτός του Κόσμου" ετοιμάζει ένα κέντρο υποδοχής και στήριξης για άστεγες μητέρες και τα παιδιά τους όπου θα υπάρχει και ειδική μέριμνα για πρόσφυγες.

Βοηθείστε και εσείς την προσπάθεια αυτή καλώντας μόνο από σταθερό τηλ. του ΟΤΕ τον εξής αριθμό :

901 11 170 170 (2,99 + ΦΠΑ 19%)

"Eυχόμαστε ο Θεός να ευλογήσει την προσπάθεια ακόμα περισσότερο και να ενδυναμώνει τους άξιους συντελεστές αυτής!"

(via)

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009

" Aφιέρωμα στον π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο "

O I.N. Aγ. Αποστόλων Πατρών αφιέρωσε το περιοδικό "Αποστολικός Λόγος", το τεύχος 5 στον μακαριστό όσιο γέροντα των Πατρών,
π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο.

Δείτε το εδώ!

"Apostolikos logos"


Mπορείτε να το κατεβάσετε εδώ:
Download!


"Πραγματικά αξίζουν πολλά και θερμά συγχαρητήρια στην όμορφη προσπάθεια αυτή της ενορίας των Αγ. Αποστόλων!!"

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009

" Βίντεο-Αφιέρωμα στον Γέροντα Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη "" Λόγος Περί Αγωγής των Νέων του γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου "

(photo via)

" Τα παιδιά όταν τα επαινείς συνεχώς, χωρίς διάκριση, τα πειράζει ο αντίθετος. Τους ξεσηκώνει το μύλο του εγωισμού και συνηθισμένα από μικρά στους επαίνους από γονείς και δασκάλους, προχωρούν ίσως στα γράμματα, αλλά τί το ώφελος;

Στη ζωή θα βγουν εγωιστές και όχι Χριστιανοί. Οι εγωιστές δεν μπορούν να είναι ποτέ Χριστιανοί.

Οι εγωιστές θέλουν διαρκώς όλοι να τους επαινούν, όλοι να τους αγαπάνε, όλοι να λένε καλά γι' αυτούς, πράγμα που ο Θεός μας, η Εκκλησία μας, ο Χριστός μας δεν το θέλει..."

(Απόσμασμα απ' το βιβλίο "Βίος και Λόγοι" Εκδ.Ι.Μ.Χρυσοπηγής Χανιά Κρήτης.)

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009

" Mηνύματα Ζωής "

(photo via)

Ο μακαριστός γέροντας π. Παΐσιος Αγιορείτης για τα παιδάκια, που φεύγουν με τις εκτρώσεις, καιγόταν η ψυχή του και έλεγε χαρακτηριστικά:

"Καλύτερα να το γεννήσει το παιδί της μια μάνα, να το βαφτίση και μετά να το σκοτώσει, παρά να το σκοτώσει πριν γεννηθεί".

Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2009

" Mή τις Υμάς Πλανήση..."

(photo via)

Να πως περιγράφει ο Άγ. Ιππόλυτος Επίσκοπος Ρώμης την εμφάνιση του Αντιχρίστου στον κόσμο:

" Στην αρχή θα είναι πράος, αγαπητικός, ήσυχος, ευλαβής, ειρηνοποιός, θα μισεί την αδικία, δεν θα δωροδοκείται, δεν θα δέχεται την ειδωλολατρία, θα αγαπά τις Γραφές, θα σέβεται τους ιερείς, θα τιμά τους ηλικιωμένους, θα είναι εγκρατής, μη δεχόμενος την πορνεία και την μοιχεία, δεν θα προσέχει τους όρκους, θα είναι φιλόξενος, ελεήμων, θα φροντίζει τις χήρες και τα ορφανά, θα αγαπά όλους τους ανθρώπους, θα είναι ακτήμων και δεν θα αποκτήσει πλούτο.

Σπουδαία χαρακτηριστικά. Περίφημος άνθρωπος. Προσθέστε στον κατάλογο αυτό της αγιοσύνης του και τα ψευτοθαύματα που θα κάνει, για να δείτε με πόση ευκολία θα πλανήσει τους ανθρώπους.

Αυτή η υποκρισία του θα εντυπωσιάσει τους ανθρώπους ώστε ει δυνατόν πλανήσαι και τους εκλεκτούς ".

Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή και προσευχή!

ΣΤΑΘΗΤΕ ΟΛΟΙ ΟΡΘΙΟΙ στις επάλξεις σας και μη ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την Αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας.
(+Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος)


Πηγή: "Το θηρίο της Αποκαλύψεως" π.Γεωργίου Καλπούζου, Εκδόσεις Φωτοδότες σ.48 Αθήνα.

Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009

" Μητροπολίτης πρ. Ύδρας κυρός Ιερόθεος "

(photo via)


Παρακάτω σας παραθέτουμε συνέντευξη που παραχώρησε στο anaplastiki.gr, ο π. Ιερόθεος Λουμουσιώτης, κληρικός της Ι.Μητροπόλεως Ύδρας σχετικά με τον πρ.Ύδρας κυρό Ιερόθεο.

Ο μακαριστός Ιερόθεος ως πνευματικός απόγονος του αοιδίμου π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου;


Η μαθητεία του Γέροντος Μητροπολίτου πλησίον τέτοιου πνευματικού πατρός είχε διαποτίσει την αρχιερατική του διακονία! Ο πατήρ Γερβάσιος είχε ωφελήσει κυρίως με τα διδάγματα και βιώματα του τον μακαριστό Ιεράρχη στο λειτουργικό τομέα…ο μακαριστός Ιεράρχης αγαπούσε και το κήρυγμα, και τις κοινωνικές εκδηλώσεις για την ανακούφιση των πονεμένων αδελφών του κ.α. πολλές προς το συμφέρον των αδελφών του καλωσύνες! Αλλά εκείνο στο οποίο θα μείνει αξέχαστος σε όσους τον ζήσαμε (λίγο ή πολύ) είναι οι λατρευτικές συνάξεις στις οποίες προήδρευε λειτουργικώς, σ’ αυτές όλοι έμεναν εκστατικοί με την λατρευτική του αφοσίωση στα τελούμενα, ήταν συγκεντρωμένος κατά την τέλεση των ιερών Λειτουργιών και ακολουθιών και εφαίνετο ότι διαπνεόταν από ένα προσευχητικό ήθος φιλοκαλικού ανδρός που του κληροδότησε ο γέροντας του και το επηύξησε πνευματικώς ο μακαριστός Γέρων Ιερόθεος.


Πώς θυμάστε τον Ιεράρχη από την νεανική σας ηλικία;(σκέψεις και αναμνήσεις)


Στην πόλη μας, το Κρανίδι, τα τελευταία χρόνια ο Γέροντας ερχόταν μόνον κατά την εορτή του προστάτου μας Τιμίου Προδρόμου (29 Αυγούστου) και εστέκετο συνήθως ευθυτενής και ολόρθος κατά την ώραν της ακολουθίας, και μας φαινόταν σαν αναμμένη λαμπάδα η οποία καίει ενώπιον της πνευματικής τραπέζης του Χριστού μας και έκαιγε εκεί για να γίνει παράδειγμα δικό μας, να μιμηθούμε την αγαθωσύνη του και την διάθεση πνευματικού αγώνος τον οποίον και ενέπνεε στον καθένα, ο οποίος τον έβλεπε προσευχόμενον κατά τις ιερές ακολουθίες.


Ο μακαριστός ως Ιεράρχης της Τοπικής Εκκλησίας της Ύδρας (σχέση με πιστούς, απήχηση του κηρύγματός του...)


Ο Ιερόθεος ήταν ο επίσκοπος εκείνος που παρόλο δεν ήταν πολύ κοντά ανθρώπινα στους αδελφούς του αλλά διατηρούσε μια σοβαρότητα και ένα απόμακρο πολλές φορές ήθος εκήρρυτε με την σιωπή του αλλά και με τον θερμουργό λόγο του, ήταν ευρηματικός και λόγιος κήρυκας, αγαπούσε το κήρυγμα και το ήθελε πολύ πατερικό και αγιογραφικό, η Γραφή και οι ερμηνευτές Πατέρες διαχέονταν μέσω του κηρύγματος του στο λαό του θεού! Αγαπούσε και συνέδραμε τους πιστούς αδελφούς του όταν το χρειάζονταν πολλοί επήραν χρήματα από τον ίδιο αλλά και τα ταμεία της τοπικής Εκκλησίας! Ήταν αγαθός και αφιλάργυρος, ποτέ δεν επεθύμισε χρυσίου και αργυρίου, δεν εζήτησε χρήματα ούτε εδέχετο τυχερά από τις ιεροπραξίες…αλλά και δεν απαγόρευσε σε κανέναν από τους κληρικούς του και δη τους οικογενειάρχες να παίρνουν όσα «φιλότιμα» τους έδιδε ο λαός…Εκείνος ετελει στον εαυτο του το ιδανικό αλλά δεν επίεζε κανέναν να το εφαρμόσει! Άρα καλούσε τους πάντες με την ελεύθερη διάθεση τους προς την αρετή εν ελευθερία και όχι με το ζόρι. Ο τομέας στον οποίον και διέπρεψε ήταν οι χειροτονίες του, όλοι κληρικοί εγγράμματοι και ολιγογράμματοι ετίμησαν και τιμούν την Εκκλησία του Χριστού και στολίζουν την τοπική μας Εκκλησία ή όπου αλλού διακονούν.


Παρακαταθήκες και πνευματικές Συμβουλές του κυρού Ιεροθέου.


Σίγουρα έχει αφήσει και σκέψεις και λέξεις δίκες του ως παρακαταθήκη αλλά σε εμάς παραμένει ως παρακαταθήκη η μορφή του, το παράστημα του και η πνευματική του ζωή και πορεία! Αγάπη στην Εκκλησία του Χριστού είναι μια μοναδική του συμβουλή…να αγαπάτε αυτό στο όποιο σας εκάλεσε ο Κύριος μας μου είπε κατά την τηλεφωνική συνδιάλεξη μας μετά την χειροτονία μου!


Χειρόγραφα και πνευματική Διαθήκη του Ιεροθέου.


Υπάρχουν πολλές και ποικίλες εγκύκλιοι και επιστολές του Γέροντος στα αρχεία της μητροπόλεως Ύδρας και σε προσωπικά του αρχεία.


Τί είναι αυτό που σας αφήνει στην μνήμη σας η μορφή του ιεράρχου Ιεροθέου;.


Ο Ιερόθεος για εμάς είναι ένας σύγχρονος άγιος, ένας σύγχρονος γόνος του δένδρου της Εκκλησίας που εκάρπισε και έδωσε καρπούς υγιείς στο σώμα του Χριστού!


Ο Ιερόθεος για την Εκκλησία της Ελλάδος.


Ο μακαριστός μητροπολίτης Ύδρας κυρός Ιερόθεος ήταν το στολίδι της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ήταν πάντα «συνοδικός»(ακολουθούσε τις ιερές αποφάσεις των αγίων Ιεραρχών) και ακόλουθος της κανονικής γραμμής! Ακολούθησε την Εκκλησία και τους Προκαθημένους της…εσέβετο πάρα πολύ τον Πρώτον της Συνόδου και επειδή αγαπούσε την εκκλησία του Χριστού, όταν πλέον παρήλθαν τα έτη και δεν ημπορούσε πλέον να λειτουργεί και να αγιάζει τον λαό του Θεού που του ενεπιστεύθηκε η Εκκλησία ζήτησε να παραιτηθεί του θρόνου της Μητροπόλεως Ύδρας (8-1-2001) και απέδωσε στην ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας την ευκαιρία ή να εκλεγεί «παιδί» δικό του όπως και έγινε και η Σύνοδος να αποφασίσει τα καθέκαστα! Ο προκαθήμενος της καθ’ Ελλάδα Εκκλησίας, τότε, μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος εσέβετο πολύ τον Γέροντα και στήριξε την απόφαση του να παραιτηθεί και να εκλεγεί διάδοχος του ο Πρωτοσύγκελλος του, σημερινός Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ. Ήταν Διάκονος του Χριστού και του Λαού του και δαπάνησε τον εαυτό του σ’ αυτό τον σκοπό να δέσει τον Λαό με τον Θεό μας!

Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2009

" Εκδηλώσεις Έμπρακτης Μετάνοιας "

(photo via)

"Λόγος Περί Μετανοίας του Ιερού Χρυσοστόμου"

" Ας αγωνιστούμε με πρωτότυπα μέσα: Ας τοξεύσουμε τον ουρανό με υμνωδίες. Ας εξακοντίσουμε εκεί αντί για δόρατα ψαλμωδίες. Ας εκσφεδονίσουμε στο Θεό προσευχές. Ας καταπραΰνουμε το Θυμό Του με ασταμάτητα δάκρυα. Ας διασπάσουμε τη φάλλαγα των πονηρών πράξεων. Ας κυριεύσουμε τα οχυρά της κακίας. Ας πολεμήσουμε με τα όπλα της αρετής. Τον θώρακα της δικαιοσύνης δεν τον διαπερνά το βέλος. Την ασπίδα της πίστεως δεν μπορεί να την κάψει ο κεραυνός. Δεν αντέχει ο Θεός να συντρίψει την περικεφαλαία της ελπίδας. Η οργή του Θεού δεν σχίζει το υποκάμισο της αγνότητας. Η απειλή της καταστροφής δεν μπορεί να γκρεμίσει το τείχος της εξομολογήσεως. Όταν ο Θεός δεί σοβαρή μετάνοια, η απόφαση του εξαφανισμού του αμαρτωλού διαλύεται σαν καπνός ".

Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009

" Aναγνωρίζοντας ένα Εγκεφαλικό... "

(photo via)

Να θυμάστε τα 3 βήματα.
Διαβάστε και μάθετε τα παρακάτω:

Καμιά φορά τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού είναι δύσκολο να αναγνωριστούν. Δυστυχώς η έλλειψη επίγνωσης προκαλεί καταστροφή. Το θύμα του εγκεφαλικού μπορεί να έχει υποστεί βλάβη εγκεφάλου ενώ οι άνθρωποι κοντά του δεν μπορούν να αντιληφθούν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού.

Οι γιατροί λένε τώρα ότι οποιοσδήποτε, χωρίς ιατρική εκπαίδευση, μπορεί να αναγνωρίσει ένα εγκεφαλικό, ρωτώντας τον/ την να κάνει τις 3 ακόλουθες απλές ενέργειες:

1.. Ζητήστε του / της ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕΙ

2. Ζητήστε του / της να ΣΗΚΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ (ΜΠΡΑΤΣΑ )

3. Ζητήστε του / της ΝΑ ΠΕΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ (ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ) π.χ. .....'Είναι μία ηλιόλουστη μέρα σήμερα'.


Εάν δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε από τις 3 αυτές ενέργειες, καλέστε το 166 αμέσως και περιγράψτε τα συμπτώματα. Ανακαλύπτοντας ότι μία ομάδα από μη-ιατρικούς εθελοντές μπόρεσε να αναγνωρίσει αδυναμίες στο πρόσωπο, αδυναμίες στα χέρια και προβλήματα ομιλίας, οι ερευνητές παρακίνησαν το ευρύτερο κοινό να μάθουν αυτά τα 3 βήματα. Παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών την περασμένη Παρασκευή. Η διάδοση και χρήση αυτού του τεστ θα μπορούσε να συντελέσει στην άμεση διάγνωση και θεραπεία ενός εγκεφαλικού και στην αποτροπή εγκεφαλικών βλαβών.

"Ένας καρδιολόγος είπε ότι εάν καθένας που λαμβάνει αυτό το e-mail το στείλει σε 10 άτομα, τουλάχιστον μία ζωή θα σωθεί."

Γι'αυτό μοιραστείτε τα παραπάνω με όσους Φίλους μπορείτε.

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009

" Ο Θεός Υπάρχει..."

(photo via)

Ο πελάτης το σκέφτηκε για μια στιγμή, αλλά δεν απάντησε γιατί δεν ήθελε να χαλάσει τη συζήτηση. Ο κουρέας τελικά τελείωσε τη δουλειά του και ο πελάτης έφυγε.

Όμως μόλις έφυγε από το κουρείο, είδε ένα άντρα στο δρόμο με μακρυά κατσαρά βρώμικα μαλλιά και γένια. Φαινόταν πολύ βρώμικος και απεριποίητος. Εκείνη τη στιγμή ο πελάτης γύρισε πίσω και ξαναμπήκε στο κουρείο. Τότε είπε στον κουρέα:

'Ξέρεις τι; Οι κουρείς δεν υπάρχουν!' 'Πως μπορείς να το λες αυτό;' ρώτησε ο έκπληκτος κουρέας. 'Είμαι εδώ και είμαι κουρέας! Μόλις σε κούρεψα, τι είναι αυτά που λες;' 'Όχι!' απάντησε ο πελάτης και εξήγησε: 'Οι κουρείς δεν υπάρχουν γιατί αν υπήρχαν, δε θα υπήρχαν αχτένιστοι άνθρωποι και με μακρυά βρώμικα μαλλιά, όπως ο τύπος απ' έξω.'


'Μα.... οι κουρείς ΌΝΤΩΣ υπάρχουν! Αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι δεν έρχονται σε μένα.'

'Ακριβώς!' απάντησε ο πελάτης. 'Αυτό είναι το θέμα! Ο Θεός, επίσης ΥΠΑΡΧΕΙ! Και αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν σε αυτόν και δεν αναζητούν σε αυτόν βοήθεια.

"Γι' αυτό υπάρχει τόσος πόνος και δυστυχία στον κόσμο".
Αν πιστεύεις ότι ο Θεός υπάρχει, προώθησε αυτό το μήνυμα. Αν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει, διέγραψέ το.

Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2009

" Νεανική Παρέμβαση "

(photo via)

Οι Νεανικές Ομάδες της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών επί τη δημιουργία καρναβαλικού άρματος με την μορφή ορθοδόξου κληρικού (βλ. π.Εφραίμ) στο πλαίσιο των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα για το 2009 δηλώνουν:

Ίσως ν' αναρωτηθεί κάποιος για την ευκαιρία του εγχειρήματος και πιθανόν να προβληματιστεί από την επικαιρότητα της παρεμβάσεως αυτής.

Ωστόσο, θέλουμε να καταθέσουμε την δική μας κραυγή αγωνίας και να υψώσουμε την νεανική μας καρδιά και φωνή, που φλέγεται από αγάπη για τον Χριστό και την Ελλάδα, σε όποια προσπάθεια εξευτελισμού της Εκκλησίας και απόπειρα αποϊεροποίησης των οσίων και ιερών μας, στο όνομα της ελευθερίας των δικαιωμάτων και στο βωμό της εμπορικής αξιοποίησης των περιστάσεων.

Η καρδιά του έλληνα ορθόδοξου νέου, χτυπά έντονα αφουγκραζόμενη την πνοή της κοινωνίας , που έμαθε να σέβεται το ράσο και τον Ορθόδοξο Κληρικό, που αγωνίζεται εν μέσω δυσκόλων και αποκαλυπτικών καιρών να μεταμορφώσει τον κόσμο και ν' αλλάξει την ρότα την καθοδική, που ακολουθεί ο σύγχρονος κόσμος.

Ένεκα Τούτων, προβάλλοντας τα άγια πρότυπα των ιερέων εκείνων, που θυσιαστικά αγωνίζονται για το καλό της Εκκλησίας και των ανθρώπων,"υπέρ ων Χριστός απέθανε...", εκφράζουμε την αντίθεσή μας και στεκόμαστε απέναντι στις άτυχες επιλογές αυτές, που ευελπιστούμε να μην κρύβουν σκοπιμότητες και υποθάλπτουν συγκεκριμένους στόχους, αλλά αποτελούν άκαιρη και άστοχη εκμετάλλευση των καταστάσεων.

Πάτρα 9 Φεβρουαρίου 2009
Νεανικές Ομάδες Αναπλαστικής Σχολής Πατρών

" Μηνύματα Ζωής "

(photo via)

Πέντες Σκέψεις για τη Φιλία:

-Διαλυμένη φιλία ίσως να μπαλώνεται, αλλά το μπάλωμα φαίνεται.

-Η Τράπεζα της φιλίας δεν μπορεί να προκόψει χωρίς καταθέσεις.

-Μπορείς μόνο να απλώσεις χέρι φιλίας, δεν μπορείς να αναγκάσεις τον άλλο να το πιάσει.

-Η πραγματική φιλία είναι σαν την καλή υγεία, η οποία εκτιμάται όταν τελικά χαθεί.

-Ο καλύτερος τρόπος για να είσαι βέβαιος για τη φιλία κάποιου, είναι να μην την βάλεις ποτέ σε δοκιμασία.

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2009

" Podcast 1: Το Νόημα της Ζωής "

(photo via)

Σας παρουσιάζουμε την πρώτη μας διαδικτυακή εκπομπή (podcast) που ως θέμα της έχει:
"Το Βαθύτερο Νόημα της Ζωής
".

  • -Το Νόημα της Ζωής
  • -Πορεία αναζήτησης
  • -Το νόημα της Ζωής και ο Κόσμος σήμερα
  • -Το νόημα της Ζωής και ο π. Παΐσιος

Tην εκπομπή επιμελούνται οι Νεανικές Ομάδες της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών.
Στο μικρόφωνο ο Θεόδωρος Ι.Ανδρουτσόπουλος και στην ρύθμιση του ήχου ο Σωτήριος Αν. Μανέτας.

Ακούστε Ζωντανά!!!
Επιλέγοντας το παρακάτω link και πατώντας δεξί κλικ (αποθήκευση δεσμού ως...) μπορείτε να κατεβάσετε την εκπομπή (σε μορφή mp3), στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή .

Download!

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2009

" Mηνύματα Ζωής"

(photo via)

"Αν δεν ζεις όπως σκέπτεσαι, θα καταντήσεις να σκέπτεσαι όπως ζεις.

Λιγότερη σημασία έχει τι λάθη κάνουμε, από όση σημασία έχει τι κάνουμε μετά από τα λάθη μας.

Όταν δεν κατορθώνει κανείς να εξασφαλίζει την ευτυχία του, πρέπει να φροντίζει να εξασφαλίζει τουλάχιστον την ησυχία του".

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2009

Διαδικτυακές Εκπομπές του «anaplastiki.gr»!

(photo via)

Οι Νεανικές Ομάδες της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών, ξεκινούν μια νέα προσπάθεια στο χώρο του internet, πραγματοποιώντας μια σειρά διαδικτυακών εκπομπών για επίκαιρα και σύγχρονα προβλήματα καθώς και ερωτήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, υπό το πρίσμα νεανικών καρδιών φλεγόμενων από την Αγάπη για το Χριστό και την Εκκλησία Του.


Ελπίζουμε να σας βρούμε αρωγούς στην νέα μας προσπάθεια αυτή και συνοδοιπόρους στον διαδικτυακό αέρα του anaplastiki.gr!, συζητώντας θέματα που και εσείς θα μας προτείνετε!

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009

" Μορφές Κακοποίησης... "

(photo via)

Μέρος Β

Τι είναι η συναισθηματική κακοποίηση;

Είναι ο τύπος της συμπεριφοράς, λεκτικής ή πρακτικής που θέτει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σε κίνδυνο.

Παραδείγματα συναισθηματικής κακοποίησης αποτελούν:

" Οι φωνές και οι κραυγές.
" Οι χαρακτηρισμοί «είσαι ηλίθιος», «είσαι κακό παιδί», «είσαι άχρηστος/η».
" Η σύγκριση των παιδιών με άλλα παιδιά, εις βάρος του «δεν αξίζεις τίποτε», «ο ξάδελφος σου πάει καλύτερα από σένα» κλπ.
" Η έλλειψη στοργής, αγάπης και τρυφερών εκδηλώσεων.
" Η δημιουργία ενοχών «θα με κάνεις να πεθάνω», «εσύ φταις για όλα».
" Η ταπείνωση του παιδιού «είσαι για πέταμα», «τι ήθελα και έκανα ένα παιδί σαν και σένα» κλπ
" Οι απειλές εγκατάλειψης ή βίας «θα φύγω και θα σε παρατήσω», «θα σε κλείσω σε ίδρυμα», «θα σου σπάσω τα κόκαλα» κλπ.
" Οι ακραίες μορφές τιμωρίας π.χ. στέρηση φαγητού, νερού, κλείδωμα σε σκοτεινούς χώρους, δέσιμο κλπ.


Εκμετάλλευση θεωρείται η με κάθε τρόπο χρησιμοποίηση του παιδιού για να αποκομίσει οφέλη ο ενήλικας που το χρησιμοποιεί.

Δείγματα εκμετάλλευσης αποτελούν:
" Η έκθεση του ανηλίκου με στόχο την επαιτεία από πλευράς ενήλικα.
" Η ώθηση του ανηλίκου σε επαιτεία.
" Η ώθηση του ανηλίκου στην πορνεία καθ' οιονδήποτε τρόπο π.χ. φωτογράφηση, μαγνητοσκόπηση, σεξουαλική επαφή.

Παραμέληση
Παραμέληση αποτελεί η στέρηση του παιδιού από τις βασικές και απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλούς και υγιούς ανάπτυξής του όπως το καθαρό και υγιεινό σπιτικό, η τροφή και η ένδυση, η ιατρική περίθαλψη και η εκπαίδευση.

Δείγματα παραμέλησης είναι τα ακόλουθα:
" Μη επαρκής σίτιση, στέγαση ή ένδυση.
" Ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης.
" Εγκατάλειψη του παιδιού.
" Ανεπαρκής φροντίδα του παιδιού και έκθεσή του σε κίνδυνο π.χ. όταν κάποιος αφήνει το παιδί να παίζει μόνο του ή να μένει μόνο του.
" Ανεπαρκής ιατρική φροντίδα π.χ. έλλειψη εμβολιασμού, ιατρικής παρακολούθησης και φαρμάκων.
" Μη εγγραφή του παιδιού σε σχολείο και αδιαφορία για την παρακολούθηση της φοίτησής του.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
Κάθε ευαίσθητος και συνειδητοποιημένος πολίτης, θα πρέπει να ενημερώνει αμέσως για κάθε περιστατικό που πέφτει στην αντίληψή του και αφορά παιδί σε κίνδυνο. Η ανοχή είναι συνενοχή. Γι' αυτό θα πρέπει να γίνεται άμεση χρήση της Γραμμής SOS 1056, η οποία δέχεται καταγγελίες ακόμη και ανώνυμα και τις παραπέμπει στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Πηγή: www.hamogelo.gr

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2009

" Μορφές Κακοποίησης... "

(photo via)
Μέρος Α

Τι είναι κακοποίηση;

Κακοποίηση είναι μία βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια που δημιουργεί βλάβη, τραύμα, πόνο, φόβο, απειλή, αίσθημα δυσαρέσκειας, δυσφορίας, αποστροφής ή ενοχής και έχει αρνητική επίδραση στο άτομο που τη δέχεται.


Ποιες είναι οι συνηθέστερες μορφές κακοποίησης;
" Η σωματική κακοποίηση"
" Η σεξουαλική κακοποίηση"
" Η συναισθηματική κακοποίηση"
" Η παραμέληση και η έκθεση σε κίνδυνο"
" Η εκμετάλλευση"


Τι συνιστά σωματική κακοποίηση;
" Το να χτυπά κάποιος ένα παιδί δυνατό, να το τσιμπά, να του τραβά τα μαλλιά, να το χαστουκίζει, να το δαγκώνει, να το καίει π.χ. με τσιγάρο".
" Η χρήση αντικειμένων για να πονέσει το παιδί π.χ. ξύλο με ζώνη, κουτάλα, ραβδί".
" Χρήση ακατάλληλων μεθόδων πειθαρχίας για την ηλικία του παιδιού π.χ. να ταρακουνά κάποιος ένα βρέφος ή να το πετά δυνατά σε μία επιφάνεια, ακόμη και στην κούνια του".


Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση;
Σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενηλίκου με ένα παιδί με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου, ο οποίος έχει πάντα την αποκλειστική ευθύνη γιατί τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να συγκατατεθούν σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια.

Ποιοι είναι συνήθως οι δράστες της σεξουαλικής κακοποίησης
Συνήθως είναι άτομα του οικογενειακού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος του παιδιού. Ατομα που έχουν επαφές με το παιδί και σχέση εξουσίας μαζί του, ώστε να εξασφαλίσουν τη σιωπή του.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν ένα παιδί έχει γίνει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης;
" Παίρνουμε σοβαρά υπόψη τις εκμυστηρεύσεις του και τις εξετάζουμε με βοήθεια ειδικού.
" Ανησυχούμε με την αλλαγή συμπεριφοράς του π.χ. αύξηση επιθετικότητας, εσωστρέφεια, ενδιαφέρον για το σεξ κ.α".

" Εξετάζουμε τους λόγους παλινδρόμησης σε προηγούμενες συμπεριφορές όπως ενούρηση και εγκόπρηση ενός παιδιού που είχε μεγαλώσει και έλεγχε τις συμπεριφορές αυτές.
" Ελέγχουμε τον τρόπο που απέκτησε γνώση για το σεξ μεγαλύτερη από την ηλικία του.
" Προβληματιζόμαστε με τη συμπεριφορά του αν είναι ξαφνικά πολύ ενοχική και εκφράζεται είτε με συστολή και σιωπή είτε με πολλή προθυμία και κολακεία.

Πώς αντιμετωπίζεται ένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης
Με τη βοήθεια ειδικών του σώματος και της ψυχής θα ανιχνευθεί η ακριβής φύση και ο βαθμός της κακοποίησης και το παιδί θα δεχθεί υποστήριξη και θεραπεία για να ξεπεράσει την τραυματική εμπειρία.


Ποιες είναι οι επιπτώσεις αν το παιδί δεν βοηθηθεί;
Στην περίπτωση που το παιδί δεν επικοινωνήσει με οποιονδήποτε τρόπο το συμβάν και οι δικοί του δεν το αντιληφθούν, μένει με φοβερά αισθήματα ενοχής, άγχους, κατάθλιψης, μειονεξίας, σοβαρά ψυχικά τραύματα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις εκδηλώσεις της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του καθώς και στη φυσιολογική σεξουαλική του ζωή. Πολλά θύματα αποκτούν εξαρτήσεις από ουσίες και αντικοινωνική συμπεριφορά ή φτάνουν ακόμη και στην αυτοκτονία.


Πώς μπορούμε να προλάβουμε τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών;
Θα πρέπει τόσο οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να είναι ενήμεροι ώστε να προστατεύουν τα παιδιά, όσο και τα ίδια τα παιδιά να γνωρίζουν το σώμα τους και τη λειτουργία του και τους πιθανούς κινδύνους που τα απειλούν για να προφυλάσσονται.


Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;
" Το παιδί πάνω από τα τρία χρόνια του πρέπει να γνωρίζει τα μέρη του σώματός του, το όνομά τους και τη λειτουργία τους. Μιλάμε γι'; αυτά με την πρώτη κατάλληλη ευκαιρία και ανάλογα με την ηλικία.
" Το παιδί πρέπει να γνωρίζει να λέει «όχι» σε οποιονδήποτε προσπαθεί να το αγγίξει ενώ το ίδιο δεν θέλει. Το σώμα του παιδιού του ανήκει και πρέπει να απαιτεί σεβασμό από τους άλλους σε αυτό.
" Το παιδί πρέπει να σέβεται τους ενήλικες αλλά να μην συγκατατίθεται σε ό,τι του ζητούν, αν αυτό το ενοχλεί και το τρομάζει ή δεν το έχει διδαχθεί από τους ίδιους τους γονείς του.
" Δεν αφήνουμε το παιδί μόνο του, ή με κάποιον που δεν γνωρίζουμε καλά για πολλές ώρες και χωρίς διακριτική παρακολούθηση.
" Ενθαρρύνουμε το παιδί σε ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία μαζί μας ώστε να μπορεί να μας εκμυστηρευθεί ό,τι του συμβαίνει, ακόμη κι αν αισθάνεται (συν-)ενοχή. Ακούμε πάντα προσεκτικά ό,τι μας λέει και δεν εκφραζόμαστε αρνητικά ή απορριπτικά αλλά το διερευνούμε. Αν του δείξουμε ότι δεν το πιστεύουμε, δεν θα μας ξαναεμπιστευθεί.
" Ελέγχουμε τους λόγους που κάνουν το παιδί να μην θέλει να μείνει με κάποιον ή που τον αποστρέφεται.
" Γνωρίζουμε πάντα τους φίλους και τους ανθρώπους που είναι κοντά του.
" Επιβλέπουμε το παιδί όταν πλοηγείται στο διαδίκτυο ή χρησιμοποιεί τον υπολογιστεί του.


Τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά
" Το σώμα μου και το μυαλό μου είναι δικά μου. Οι άλλοι, μικροί και μεγάλοι, πρέπει να σέβονται το δικαίωμά μου αυτό.
" Μπορώ να πω «όχι» σε κάποιον που θέλει να με αγγίξει ενώ εγώ δεν το επιθυμώ.
" Πρέπει να λέω «όχι» σε κάθε συμπεριφορά που με κάνει να ανησυχώ, να φοβάμαι ή να νιώθω μπερδεμένος/η.
" Τρέχω μακριά από όποιον με κάνει να φοβηθώ.
" Λέω πάντα στους γονείς μου -; και στους δύο ή στον ένα από τους δύο ό,τι μου συμβαίνει κυρίως αν με κάνει να νιώθω άσχημα.
" Οι γονείς μου και οι δικοί μου άνθρωποι γνωρίζουν πάντα που βρίσκονται και με ποιον.
" Δεν πηγαίνω ποτέ κάπου όπου δεν γνωρίζω και αν μου συμβεί κάτι δεν θα ξέρω πώς να βοηθήσω.
" Δεν ακολουθώ ποτέ αγνώστους και δεν πλησιάζω περισσότερο από όσο πρέπει αυτοκίνητα με ανθρώπους που δεν γνωρίζω.
" Βρίσκω πάντα κάποιον που να μπορώ να του έχω εμπιστοσύνη για να με βοηθήσει, όπως οι δάσκαλοί μου.
" Γνωρίζω τον αριθμό 10 56 για να τηλεφωνήσω από παντού και χωρίς χρήματα και να ζητήσω βοήθεια, συμβουλή και υποστήριξη.

Πηγή: www.hamogelo.gr

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2009

" Ροδόσταγμα Χρυσοστομικής Σοφίας "

(photo via)

" Λόγος περί Αγνότητας του Ιερού Χρυσοστόμου "

"Από εκεί αρχίζει η κακία να γίνεται δυσκολοπελέμητη, απ'ότι κανένας δεν μιλάει για σωφροσύνη, κανένας για περιφρόνηση των χρημάτων και της δόξας, κανένας για εκείνα που παραγγέλλει η Γραφή".

"Ν' απομακρύνουμε τους νέους από κάθε κακία, και προπαντός απ'την ασέλγεια. Γιατί είναι δύσκολος αυτός ο πόλεμος και τίποτα δεν ενοχλεί αυτή την ηλικία, όσο το πάθος αυτό".

"Ας τους περιτειχίζουμε λοιπόν από παντού με συμβουλές, παραινέσεις, φόβους, απειλές. Αν κατανικήσουν αυτή την επιθυμία, δεν θα κυριευθούν εύκολα απ΄αυτήν, αλλά θα γίνουν και ανώτεροι απ' τα χρήματα, και θα γίνουν κύριοι της μέθης και θα αποκρούσουν με κάθε φροντίδα και την κραιπάλη και τις πονηρές συναναστροφές, και θα γίνουν έτσι πιο ποθητοί σ' αυτούς που γέννησαν και πιο σεβαστοί σ' όλους τους ανθρώπους".

Πηγή: "Τα Κρίνα" Νο 280 Ιανουάριος 2009 Αθήνα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...