Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2008

" Εγκόλπιο του Αναγνώστη "

"Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του Θεού στον άνθρωπο

είναι η προσευχή. Προσευχή σημαίνει μια γλυκιά συνομιλία

που ανοίγει ο άνθρωπος μαζί με τον Θεό. Η Εκκλησία μας,

καλεί όλους μας να συμμετέχουμε σε αυτή την συνομιλία με

τον Άγιο Θεό, μέσα από το ωρολόγιο πρόγραμμα των ιερών

ακολουθιών, του Eσπερινού, του Όρθρου και του Ιερού

Αποδείπνου.


Αυτό το βιβλίο θα μας βοηθήσει να προσευχώμαστε,

όπως μαθαίνουμε στην κατασκήνωση, με τις ακολουθίες της

Εκκλησίας μας, τηρώντας το πρόγραμμα αυτό και στα σπίτια

μας".


Κατασκήνωση π. Γερβασίου, 2007.

(Από τον πρόλογο του "Εγκολπίου του Αναγνώστη" Εκδόσεις Αναπλαστικής Σχολής Πατρών 2007.)


Παρακάτω μπορείτε να δείτε το Εγκόλπιο σε μορφή pdf !

Egkolpio Orthros Esperinos


Και εδώ μπορείτε να το Κατεβάσετε: Download!

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008

" Ένας φίλος από τα παλιά..."

Στιγμιότυπα από την εις διάκονον χειροτονία του πολύ αγαπητού μας π.Κωνσταντίνου Σέρρου...

" Άξιος "

"Χειροτονία π.Κωνσταντίνου Σέρρου"

"Χειροτονία π.Κωνσταντίνου Σέρρου"

"Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγ.Γεωργίου Ναυπλίου 22 Νοεμβρίου 2008"

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008

" Nέα Εποχή και οι Κίνδυνοι για τα Παιδιά "

(photo via)
Οι 6 μαρτυρίες που ακολουθούν, αφορούν σχολεία του εξωτερικού και ιδιαίτερα δε των ΗΠΑ. Δεν γνωρίζω αν στην χώρα μας συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα. Πιστεύω ότι η Ορθόδοξη Πίστη μας ακόμη αντιστέκεται στην προπαγάνδα της νέας εποχής και ότι καθυστέρει όλες αυτές τις πλάνες να κυριαρχήσουν προς το παρόν στην χώρα μας.

Καλό όμως είναι όλοι εσείς που είστε γονείς να ελέγχετε τι γράφουν τα βιβλία των παιδιών σας.Προσέχετε τα παιδιά σας αγαπητοί μου, μην τα παραμελείτε! Εσείς έχετε ιερή υποχρέωση να τα προφυλάξετε και να τους μάθετε για τον Χριστό, όχι τα σχολεία στα οποία το μάθημα των Θρησκευτικών έχει γίνει πλέον προαιρετικό.

Ο Φιλ Φίλιπς, άτομο που εξετάζει χρόνια τώρα θέματα της Νέας Εποχής κι έχει ερευνήσει πολλά απ' τα μυστικά της, σχολίασε σε μια του έκθεση σχετική με τη Νέα Εποχή την προπαγάνδα και την ακούσια μύηση των παιδιών μέσω των κινουμένων σχεδίων:

"Όταν το παιδί φτάσει στην εφηβεία, αν οι γονείς του δεν του έχουν ενσταλάξει τις χριστιανικές αξίες και πίστη, θα γνωρίζει πολύ περισσότερα για τον αποκρυφισμό, απ' όσα θα γνωρίζει για το Θεό ".

Η Νέα Εποχή όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Οι πράκτορές της από πολύ νωρίς είχαν βάλει στόχο τους τα σχολεία σ' όλο τον κόσμο. Ο κύριος στόχος είναι τα παιδιά και κάθε τι που σχετίζεται μ' αυτά είτε στο σχολείο, είτε στην οικογενειακή τους ζωή. Χρησιμοποίησαν κάθε μέσον για να πλησιάσουν τα παιδιά και να χτυπήσουν τις ευαίσθητες ψυχές τους και το ευκολομετάβλητο πνεύμα τους.

Διαβάστε παρακάτω στοιχεία, που αναφέρουν οι γονείς από τις ΗΠΑ, σχετικά με την επίδραση των μηνυμάτων και των μεθόδων της Νέας Εποχής στα παιδιά τους:

Μαρτυρία 1η
«Την ημέρα της Πρωτομαγιάς του 1982 ο γιος μου Joe αυτοκτόνησε ... όταν έψαξα μερικά απ' τα πράγματά του, βρήκα κάποια χαρτιά με σημειώσεις απ' το μάθημα της ψυχολογίας. Οι σημειώσεις αυτές είχαν σχέση με ψυχικές εμπειρίες, εξωαισθητήρια αντίληψη, ψυχοκίνηση, και αστρική προβολή ... Άρχισα ν' αναρωτιέμαι για το ειδος αυτής της διδασκαλίας. Ζήτησα τότε απ' την κόρη μου, την Τερέζα, που ήταν σε μικρότερη τάξη, να φέρει απ' τo σχολείο το βιβλίο της ψυχολογίας. Ήταν το 'ψυχoλογια για σένα' του So! Gordon ... Ο So! Gordon ειναι, ενας απ' αυτούς, που έγραψαν το Δεύτερο !
Ανθρωπιστικό Μανιφέστο.

Καθώς εξέταζα το βιβλίο, είδα ότι ήταν ένα εγχειρίδιο μυστικιστικών οδών. Συνιστούσε στα παιδιά να δοκιμάσουν ένα πείραμα με μια πνευματική πλακέτα.Οι σελίδες 234 έως 239 εξηγούσαν πώς μπορεί να κάνεις διαλογισμό και Υπερβατικό Διαλογισμό και οι σελίδες 313 και 314 εξηγούσαν πώς να κάνεις Γιόγκα.»

Μαρτυρία 2η
«Προς το τέλος αυτής της σχολικής περιόδου, την περασμένη άνοιξη, ο γιος μου μου μίλησε για το τι συνέβαινε στην τάξη. Ο κύριος Davis, ο δάσκαλος, έθεσε κάποιο αμφιλεγόμενο ηθικής φύσης θέμα για συζητηση, όπως οι προγαμιαίες σχέσεις ή η ομοφυλοφιλία και καλούσε μαθητές να υπερασπιστούν τη θέση τους πάνω σε αυτό. Συνήθιζε να καλεί όσους είχαν ηθικές αξίες αντιθετες απ' αυτές του John, ασκώντας έτσι πάνω τους πίεση, ώστε ν' αλλάξει τις πεποιθήσεις τους. Καλούσε διαρκώς το John να υπερασπίζεται τα πιστεύω του, μέχρι και 23 φορές σε κάθε σχολική περίοδο...».

Μαρτυρία 3η
«Φυλακές και Δράκοι είναι ένα παιχνίδι, που παίζεται σε πολλές τάξεις ... Αυτό το παιχνίδι έχει θεωρηθεί υπεύθυνο γι ' αρκετές αυτοκτονίες στις ΗΠΑ. '.
'Τα µαθήµατα 'Άνθρωπος: µια σειρά µελετών' δίδασκαν στα παιδιά µας µε έξυπνο και ύπουλο τρόπο την ανθρωποκτονία, την οµοφυλοφιλία, την ευθανασία».

Μαρτυρία 4η
«Στο µάθηµα Υγιεινής του γιου µου, ο οποίος βρίσκεται στην πέµπτη τάξη, η οµοφυλοφιλία παρουσιαζόταν σαν ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής. Η σεξουαλική δραστηριότητα των µαθητών δεν αποδοκιµαζόταν»

Μαρτυρία 5η
«Ένα σχολικό τεστ περιλάµβανε την εξής φράση, που επιδρούσε στο υποσυνείδητο των παιδιών: Ο Θεός πρέπει να αισθάνεται πολλή µοναξιά. Κανείς δεν αγαπά κάποιον, που είναι Κύριος»

Μαρτυρία 6η
«Τους διδάσκουµε Γιόγκα για ν' αποκτήσουν ειρήνη, αρµονία και αυτογνωσία. Επίσης, είπε ο δάσκαλος, σβήνω το φώτα στην αίθουσα κι αφήνω το φως του φεγγαριού και τότε ξαπλώνουµε στο πάτωµα µιλώντας κι έχοντας φαντασιώσεις. Παίζουµε ακόµα σκηνές φαντασίας, κάνουµε ασκήσεις αναπνοής και ... Γιόγκα. Τα παιδιά πρέπει να κάνουν διαλογισµό..»

(Τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα από το εξαίρετο βιβλίο της Α. Περάκη "Αντίχριστος, Το βδέλυγμα της Ανομίας" και αφορά μαρτυρίες γονέων παιδιών που είναι να μπουν
στην εφηβεία αλλά και που έχουν ήδη μπει).

Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2008

" Μηνύματα Ζωής "

(photo via)

"Μην απομακρύνεσαι από την Εκκλησία, γιατί τίποτε δεν είναι πιο δυνατό από την Εκκλησία.

Γι' αυτό η Γραφή,

για να δηλώσει τη στερεότητά και τη σταθερότητά της, την ονομάζει Όρος!

για να δηλώσει την αφθαρσία της, την ονομάζει Παρθένο!

για να δηλώσει τη συγγένειά της προς τον Θεό, την ονομάζει Θυγατέρα!

για να παραστήσει την ευγένειά της, χρησιμοποιεί χίλια ονόματα!..."

(Ιερός Χρυσόστομος)

Πηγή: Περιοδικό "Τα Κρίνα" Νο 278 Οκτώβριος 2008 σ.7 Αθήνα.

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008

" Οι Καλόγεροι "


Γράφει ο: Γεώργιος Ι. Ανδρουτσόπουλος
Δικηγόρος

Η υπόθεση της Μονής του Βατοπαιδίου έχει δημιουργήσει μια στρεβλή και σφαλερή εικόνα για το 'Αγιον Ορος. Ετσι, σύμφωνα με την ατμόσφαιρα των τελευταίων μηνών, δίνεται η αίσθηση ότι το Άγ. Ορος κινείται μάλλον με μεγαλύτερη συχνότητα, ίσως και προθυμία, στους πολυτελείς διαδρόμους πολιτικών και επιχειρηματικών κέντρων παρά στα δύσβατα μονοπάτια των ερημητηρίων, σκητών και ασκηταριών του·

-ότι οι ρυθμοί της καθημερινότητάς του συντονίζονται με μεγαλύτερη ευκολία στον παλμό της οικονομικής συναλλαγής και των επενδυτικών προγραμμάτων παρά στη συχνότητα της προσευχής και της προσμονής της θεϊκής συναντήσεως· ότι αναπνέει για να συλλέγει τους καρπούς των κερδοφόρων επιχειρηματικών σχεδιασμών του και όχι για να μοιράζεται και να κοινωνεί τα μυστικά της θεϊκής εμπειρίας.

Και όμως, το Αγ. Ορος δεν είναι αυτό, ή έστω δεν είναι μόνον αυτό, που η συγκυρία απαιτητικά προσπαθεί να επιβάλει. Και τούτο διότι στο Αγ. Ορος ζουν και σήμερα μοναχοί που έχουν σπάσει τους φραγμούς της επιγειότητας· που κινούνται στο σήμερα, αλλά ελπίζουν στο «επέκεινα» · που φορούν την ανθρώπινη φύση, αλλά συγχρόνως αγωνίζονται να πραγματώσουν το «καθ΄ ομοίωσιν» · που περνούν τον χρόνο τους προσευχόμενοι, με το τρεμάμενο φως του καντηλιού, μπροστά στην εικόνα της «Κυράς της Αθωνίτισσας».

Αυτοί δεν φαίνονται. Ζουν στην ησυχία του κρυμμένου κελιού τους και αρνούνται να σκορπίζουν τον χρόνο τους στην εφήμερη επιδίωξη του «σήμερα» και στο ανερμάτιστο κυνηγητό του «γήινου».

Αυτοί είναι οι αυθεντικοί πρεσβευτές της αγιορείτικης πνευματικής παραδόσεως, που έχει αφήσει βαθιά τα αποτυπώματα της επιδράσεώς της στη ζωή τόσο της Ορθόδοξης Εκκλησίας όσο και της ελληνικής κοινωνίας.

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008

" π.Γερβάσιος Παρασκευόπουλος "

Aκούστε Ζωντανά την ζωή και την πολιτεία του π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου!Επιλέγοντας το παρακάτω link και πατώντας δεξί κλικ (αποθήκευση δεσμού ως...) μπορείτε να κατεβάσετε την εκπομπή (σε μορφή mp3), στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή .

Download!

Παραγωγή: Αναπλαστική Σχολή Πατρών 2008-2009

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008

" Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης ο Ομολογητής "


Ακούστε Ζωντανά ένα αφιέρωμα στον
"Όσιο Γεώργιο Καρσλίδη τον Ομολογητή"

που έγινε στα πλαίσια της εκπομπής "Αφιερώματα" από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι.Μητροπόλεως Πατρών, στους 88.5fm.Επιλέγοντας το παρακάτω link και πατώντας δεξί κλικ (αποθήκευση δεσμού ως...) μπορείτε να κατεβάσετε την εκπομπή (σε μορφή mp3), στον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή .

Download!

Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2008

" Eκοιμήθη εν Κυρίω ο πρ. Πατρών Νικόδημος "

(photo via)

Η Αναπλαστική Σχολή Πατρών εύχεται και προσεύχεται όπως ο Κύριος αναπαύσει την ψυχή του μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Πατρών κυρού Νικοδήμου.

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008

" Mάθημα Ζωής "Έχετε χάσει το νόημα της ζωής σας; Δεν βρίσκετε ευχαρίστηση σε ότι κάνετε; Πιστεύετε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά, σας στερούν τη χαρά της ζωής;


Ο Nick Vujicic γεννήθηκε χωρίς τα άκρα του. Παρά τις φαινομενικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει, ζει σα να μην υπάρχουν. Ενεργητικός όσο δεν πάει, χαμογελαστός, προσιτός. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο προσπαθώντας και ευελπιστώντας να μεταδώσει το χαμόγελο και την ελπίδα στους ανθρώπους. Δείτε το παρακάτω βίντεο το οποίο πιστεύω ότι θα σας «αγγίξει» όλους…


(Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα)


Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2008

"Χαιρετισμός στην τελετή Αγιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών"

DSC_4057


Δημοσιεύουμε τον χαιρετισμό που εκφωνήθηκε στην τελετή Αγιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών από τις Νεανικές Ομάδες της Ι. Μητροπόλεως Πατρών.


Πανοσιολογιώτατε,

κ. καθηγητές,

Αγαπητοί συνάδελφοι,


Η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς αποτελεί την αφορμή της εδώ συνάξεώς μας. Μετά τη θερινή ανάπαυλα, ρίχνουμε και πάλι όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσεως· για την ανίχνευση της επιστημονικής αλήθειας και την ερμηνεία των τεχνολογικών επιτευγμάτων.


Ο αγώνας αυτός είναι, δίχως αμφιβολία, δύσκολος και ο δρόμος τραχύς. Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι φορές που ο καθένας από εμάς θα έχει συλλάβει τον εαυτό του να δειλιάζει μπροστά στην έλευση μιας αποτυχίας ή να αποκάμνει μπροστά στην εμφάνιση μιας δυσκολίας ή ενός προβλήματος. Για αυτό, συγκεντρωθήκαμε όλοι σήμερα εδώ για να ζητήσουμε βοήθεια και στήριξη. Όχι από τους δασκάλους μας, που αφειδώλευτα μας την προσφέρουν· ούτε από τους συναδέλφους μας, που αγόγγυστα μας την χαρίζουν.


Αλλά από Εκείνον, που είναι ο «Ων και ο Ερχόμενος», που κινεί με την πνοή Του τα σύμπαντα και ταράσσει με ένα νεύμα Του τους ουρανούς.


Ίσως κάποιοι να απορήσουν με το κίνητρο αυτής της πρωτοβουλίας· άλλοι, πάλι, ενδέχεται να τη θεωρήσουν αταίριαστη με το χώρο του πανεπιστημίου και ασύμβατη με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής. Πώς μπορεί, ίσως διερωτηθούν, να συνταιριάξει ο ορθολογισμός που, εξ ορισμού, χαρακτηρίζει την επιστημονική έρευνα με την εκζήτηση της θεϊκής ευλογίας; Πώς μπορεί να συμβαδίσει η λογική της επιστήμης με την αλήθεια του Θεού και την εμπειρία της παρουσίας Του;


Κι όμως, όλα αυτά δεν είναι τόσο αταίριαστα όσο φαίνονται. Πλέον είναι κοινή πίστη ότι η επιστήμη και η θρησκεία δεν κινούνται αναγκαίως σε τροχιά συγκρούσεως. Αντιθέτως, πολλά σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα επαληθεύουν τις απαντήσεις της ορθόδοξης θρησκείας σχετικώς με την ύπαρξη του Θεού και τη δημιουργία του ανθρώπου.


Εμείς, η χριστιανική φοιτητική νεολαία, δεν ήρθαμε σήμερα εδώ για να ζητήσουμε την ψήφο της προτιμήσεώς σας. Αλλά, ήρθαμε για να συνενώσουμε τις προσευχές μας· να συντονίσουμε τους κτύπους της καρδιάς μας στους ρυθμούς της θεϊκής παρουσίας· να απευθυνθούμε, με μια ψυχή, σε Εκείνον που δεν ανακαλύπτεται ως γνώση και πείραμα, αλλά αποκαλύπτεται ως εμπειρία και βίωμα, και να Τον παρακαλέσουμε να συντροφέψει, και τούτη τη χρονιά, τους ευσεβείς πόθους μας, τις φιλόχριστες προσπάθειές μας, τις μυστικές μας ανησυχίες.


Δεν θα ήθελα να σας κουράσω περισσότερο. Τελειώνοντας, θα ήταν παράλειψή μου να μην εκφράσω, εκ μέρους όλων των διοργανωτών, τις θερμές μας ευχαριστίες αφενός προς τον κ. Πρύτανη για την ευγενική παραχώρηση του φιλόξενου αυτού χώρου, που στεγάζει σήμερα την ευλογημένη αυτή ευκαιρία, και αφετέρου προς όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.


Και τώρα παρακαλούμε τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτου μας, Αρχιμ.π. Αμβρόσιο Γκουρβέλο να ανέβει στο βήμα και να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό.


( Σύντομα θα ανεβάσουμε φωτογραφίες από την εκδήλωση)

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2008

"Θαύμα του Αγ. Σάββα του εν Καλύμνω"

ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ Ο ΕΝ ΚΑΛΥΜΝΩ

ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΤΟΥ ΚΑΛΥΜΝΙΟΥ


Η παραπάνω εικόνα είναι ένα θαύμα του αγίου Σάββα του εν Καλύμνω.

Μία ασθενής έπασχε από καρκίνο στην περιοχή του εγκεφάλου. Μη βρίσκοντας πουθενά θεραπεία, πήγε στην Κάλυμνο και ζήτησε βοήθεια από τον άγιο Σάββα.

Μία εβδομάδα αργότερα έκανε εξετάσεις για να διαπιστωθεί η κατάστασή της και παράλληλα μια ακτινογραφία. Από πριν όμως είχε πίστη ότι με τις με τις μεσιτείες του αγίου ο Άγιος Θεός θα την θεράπευε. Όταν πήρε στα χέρια της τις εξετάσεις και την ακτινογραφία, έκπληκτη διαπίστωσε πως συνέβησαν δύο μεγάλα θαύματα: το πρώτο ήταν ότι πια δεν έπασχε από καρκίνο και το δεύτερο ότι πάνω στην ακτινογραφία είχε αποτυποθεί η μορφή του αγίου Σάββα τον οποίο είχε παρακαλέσει για να την ιατρέψει!

Όλο αυτό μας δείχνει ότι όταν επικαλεστούμε με πίστη την βοήθεια ενός αγίου ή του Θεού για κάποιο πρόβλημά μας, όχι μόνο θα εισακουστεί η προσευχή μας αλλά πολύ σύντομα θα μας δοθεί και λύση.

Επιμέλεια: Γεράσιμος Αθανασίου, μέλος του Μέσου Κατηχητικού της Σχολής.

Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2008

" Moναξιά και Μοναχικότητα "

(photo via)

- Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στη μοναξιά και τη μοναχικότητα.

-Όταν νιώθεις μοναξιά, σκέφτεσαι τον άλλον, σου λείπει ο άλλος, είσαι εξαρτημένος.

-Η μοναξιά είναι μια αρνητική κατάσταση.

-Η μοναξιά είναι η απουσία του άλλου.


- Η μοναχικότητα είναι η παρουσία του ευατού.

- Η μοναχικότητα είναι πολύ θετική, είναι αληθινή ελευθερία.

-Είναι παρουσία που ξεχειλίζει.

-Είσαι τόσο γεμάτος από παρουσία, που μπορείς να γεμίσεις ολόκληρο το σύμπαν με την παρουσία σου και δεν υπάρχει η ανάγκη του άλλου.

Πηγή: Περιοδικό "Τα Κρίνα" Νο277 Οκτώβριος 2008 σ.13 Αθήνα.

Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2008

" Aγιασμός Nέας Ακαδημαϊκής Χρονιάς "

Αγιασμός

"Προσκύνημα στην Παναγία την Βαρνάκοβα"

Την Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008 μέλη των Νεανικών Ομάδων της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών πραγματοποιήσαμε προσκύνημα στην Παναγία την Βαρνάκοβα.

Να σημειώσουμε πως η Καθηγουμένη της Ι.Μονής Θεοδοσία Μοναχή υπήρξε μαθήτρια του π.Γερβασίου και επί 32 χρόνια στενή συνεργάτης του.


Παρακάτω σας παραθέτουμε το ιστορικό της Μονής καθώς και φωτογραφίες από το προσκύνημα...

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ

Ιδρύθηκε το έτος 1077 από τον 'Oσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη και είναι αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο (Κοίμηση). Το αγάπησαν και το προστάτεψαν οι Κομνηνοί, οι Παλαιολόγοι και ο Καποδίστριας. Στην Μονή λειτούργησε κρυφό σχολειό από το 1520 έως το τέλος περίπου του 19ου αιώνα.
Το 1821 ήταν ορμητήριο Καπεταναίων της περιοχής.

Ανάμεσα στις οσιακές μορφές που εμόνασαν εκεί διακρίνονται εκτός του ιδρυτή Οσίου Παρθενίου, ο 'Oσιος Δαυίδ ο της Ευβοίας, οι Δάσκαλοι Καλλίνικος και Καβάσιλας, ο ήρωας μοναχός Θεοχάρης κ.α.
Σε έγγραφο του 1212μ.Χ. αναφέρονται 96 Ιερομόναχοι.

Σήμερα ο επισκέπτης της Μονής θα βρει φιλοξενία από την γερόντισσα Θεοδοσία και την αδελφότητα των 15 μοναχών γυναικών και θα βιώσει το ιερό ρίγος προσκυνώντας την εικόνα της Παναγιάς.

" Προσκύνημα στην  Βαρνάκοβα "

" Προσκύνημα στην  Βαρνάκοβα "

" Προσκύνημα στην  Βαρνάκοβα "

Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2008

"Αφιέρωμα: Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης ο Ομολογητής"

(photo via)

Η Αναπλαστική Σχολή Πατρών σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Όσιο Γεώργιο Καρσλίδη τον Ομολογητή, του οποίου η αγιοκατάταξη έγινε σήμερα υπό του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου στην Δράμα.

-Βίος του Οσίου Γεωργίου-

Ο π. Γεώργιος γεννήθηκε στην Γεωργία της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως. Από μικρό παιδί άρχισε να γνωρίζει θλίψεις και πόνους στη ζωή του. Άλλος στη θέση του θα απογοητεύονταν, θα παραπονιόταν και θα λογάριαζε ως συνυπεύθυνο στο φόρτο της δοκιμασίας του τον Ύψιστο. Ο π. Γεώργιος Καρσλίδης όμως μέσα από πρωτόφαντους διωγμούς προσφυγιάς, σωματικούς τραυματισμούς, στερήσεις και πόνους, δεν έπαυσε να αγαπά και να δοξολογεί τον Εσταυρωμένο Λυτρωτή μέσα από τη καρδιά του. Τριών χρονών έμεινε πεντάρφανος. Έξι χρονών τον καταδιώκει βάναυσα ο αδελφός του. Έφυγε, εξορίστηκε σε μία σπηλιά γεμάτη χιόνι. Αλλά δεν βγήκε από το στόμα του λέξη βλάσφημη.

Απόσπασμα από την
ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου στην Μονή Αναλήψεως Δράμας (1.11.08).
Πηγή: www.romfea.gr

Όντως ο μακάριος ιερεύς και ασκητής τον σύντομον επί γης βίον του διήλθεν εν παντί συνιστών εαυτόν ως Θεού διάκονος, κατά το αποστολικόν, «εν υπομονή πολλή, εν θλίψεσιν, εν ανάγκαις, εν στενοχωρίαις, εν πληγαίς, εν φυλακαίς, εν ακαταστασίαις, εν κόποις, εν αγρυπνίαις, εν νηστείαις, εν αγνότητι, εν γνώσει, εν μακροθυμία, εν χρηστότητι, εν Πνεύματι Αγίω, εν αγάπη ανυποκρίτω, εν λόγω αληθείας, εν δυνάμει Θεού, ..., δια δόξης και ατιμίας, δια δυσφημίας και ευφημίας, ως πλάνος και αληθής, ως αγνοούμενος και επιγινωσκόμενος, ..., ως πτωχός πολλούς δε πλουτίζων, ως μηδέν έχων και πάντα κατέχων» (πρβλ. Β Κορ. 6: 4-10). Πάντα τα στοιχεία του βίου του παραπέμπουν εις αρχαία Συναξάρια και Γεροντικά, ενθυμίζοντα μεγάλους παλαιούς Οσίους και Ομολογητάς.


Η μνήμη του εορτάζεται στις 4 Νοεμβρίου.


Πρεσβείες του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Γεωργίου του Ομολογητού Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ελέησον ημάς.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...