Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

" 47 XΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ... "



Γράφει ο: Ιεροδιάκονος π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος

“ 47 χρόνια πέρασαν και δεν μπόρεσαν να διαγράψουν από την εκκλησιαστική ιστορία μια σπάνια μορφή, μια ξεχωριστή για τα εκκλησιαστικά δεδομένα προσωπικότητα, μια καινοτόμα και πρωτοπόρα για την εποχή της φυσιογνωμία.

Εμείς οι νεώτεροι μπορεί να μην γνωρίσαμε τον π. Γερβάσιο αλλά με παρρησία μπορούμε να ομολογήσουμε πως μας άγγιξε ο ζήλος του για την Εκκλησία, μας ενέπνευσε ο πόθος του ο ιεραποστολικός, μας σαγήνευσε η ιερατική του ζωή και πορεία.

47 χρόνια μετά και ο π. Γερβάσιος είναι τόσο επίκαιρος παρά ποτέ. Σε μια εποχή που όλα κλυδωνίζονται, θεσμοί διαλύονται, κράτη και πολιτείες συρρικνώνονται, πόλεμοι ακούγονται, φωνές αγωνίας αγανακτισμένων πολιτών ηχούν ανά την οικουμένη, απαιτείται μια φωνή που θα δώσει ελπίδα, ένα κήρυγμα που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη, μια παρουσία ακέραιη και σταθερή σε πιστεύω και αξίες.

Ο π. Γερβάσιος σήμερα θα μπορούσε να αποτελέσει τον παράγοντα εκείνο που στο πρόσωπό του ο κόσμος θα έβρισκε παρηγοριά, ανακούφιση, ένα γνήσιο ποιμένα που ανά πάσα στιγμή θα θυσιαζόταν για το ποίμνιο του.

Αιωνία και άληστος αυτού η Μνήμη!

" 47 XΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ... "




Γράφει ο : Αρχιμ. Γερβάσιος Παρακεντές

Η σφραγίδα του Θεού, η Χάρις του Παρακλήτου, η μαρτυρία ενός αγίου, είναι εκείνα που ευθυγράμμισαν την καρποφόρα πορεία του εργάτη τoυ αμπελώνος του Χριστού,π . Γερβασίου.

Ένα όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό, σε μια αίθουσα της Ριζαρείου εκκλησιαστικής Σχολής, διδάσκει ο διευθυντής της Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως. Οι μαθητές συνεπαρμένοι από τις ομορφιές της άνοιξης αδυνατούν να παρακολουθήσουν όταν ακούν τον διευθυντή τους να απευθύνει το εξής ερώτημα: Ποιός ο ρόλος του γνησίου Ποιμένος εν τη Ορθοδόξω εκκλησία; : “ Αυθόρμητα σηκώθηκε όρθιος και έσπευσε να απαντήσει, ένας νεαρός κληρικός, που ήταν μαθητής της Σχολής: “ Νομίζω Άγιε Σχολάρχα, το να θυσιάζει την ώρα του κινδύνου την ζωή του αγγογύστως υπέρ των προβάτων...”.

Η απάντηση συγκίνησε την ψυχή του Αγίου Νεκταρίου και πλήρης Πνεύματος Αγίου προσκάλεσε κοντά του τον νεαρό κληρικό και επιδεικνύοντάς τον στους άλλους είπε: Εις το πρόσωπον του ιεροδιακόνου Γερβασίου βλέπω τον αυριανόν ταγόν της Εκκλησίας, τον γνήσιον ποιμένα του χριστεπωνύμου πληρώματος”.

Η μετέπειτα εξέλιξις της πορείας του π. Γερβασίου, ως γνησίου ποιμένος της πόλεως των Πατρών, φανερώνει του λόγου το αληθές του Αγ. Νεκταρίου. Ας ευχηθούμε ο ζήλος του Αγίου Γέροντος για την σωτηρία του ποιμνίου να εμπνέει και την δική μας νεκρωμένη εποχή.

" 47 XΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ... "



Γράφει ο: 
Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Παπασταύρου

Ευχαριστώ τον Μεγάλο Θεό που με αξίωσε παρά την αθλιότητά μου να γνωρίσω στη ζωή μου πολλούς ευλογημένους ανθρώπους. Μεταξύ αυτών είχα την ευλογία να γνωρίσω και τον αείμνηστο π. Γερβάσιο.

Σπάνια μορφή. Χαριτωμένη προσωπικότητα. Πραγματικό πνευματικό αστέρι, για την ορθόδοξη Εκκλησία μας.Έζησε και έλαμψε σε δύσκολα χρόνια για την Εκκλησία και τον λαό μας. Αλλά με την χάρη του Θεού, με την οποία ήταν ολοφάνερα σφραγισμένος, αγωνίστηκε ενσυνείδητα και εθριάμβευσε...

Όχι μονάχα στην Πάτρα με το ολοφώτεινο πνευματικό του έργο αλλά και στην Αθήνα που υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής.

Στο λειτουργικό και πνευματικό του έργο, χωρίς υπερβολή, λειτουργούσε μεταρσιωμένος! 

Η σφραγίδα της Θείας Χάριτος ήταν ολοφάνερη σε όλη του τη ζωή. Και με αυτήν την Θεία σφραγίδα έφυγε για τους ουρανούς, όπου δοξάζεται μεταξύ Αγίων και Δικαίων. Γι' αυτό και εγώ ο αμαρτωλός κάθε ημέρα τον παρακαλώ, να πρεσβεύει στον Κύριο, υπέρ πάντων ημών.

"Η Φωτογραφία της... ημέρας"

Ταπεινοφροσύνη δείχνει όχι αυτός που ξευτελίζει και κατηγορεί μόνος τον εαυτό του. Γιατί πώς να μην αντέξει κάποιος αυτά που ο ίδιος κάνει; Αντίθετα ταπεινόφρων είναι εκείνος που υβρίσθηκε από κάποιον άλλο και ωστόσο δεν ελάττωσε καθόλου την αγάπη του γι΄ αυτόν.
ΑΓ.ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011

" 47 XΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ... "


 
 
 Γράφει ο:
Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Ρούβαλης
 
" Γλυκύτατος και στοργικός, αλλά παράλληλα αυστηρός και ελεγκτικός. Τον πονούσε η αμαρτία της οποίας υπήρξε σφοδρός πολέμιος. Η ανυπακοή στοτς γονείς και μάλιστα στην μητέρα τον πίκραινε αφάνταστα. Εραστής της αρετής της ταπεινώσεως.
 
Από μικρά παιδιά μας δίδασκε την συγν'ωμη, την οποία πολλάκις την ακούγαμε και από τα δικά του χείλη προς εμάς και μάλιστα με δάκρυα στα μάτια. Η όλη του παρουσία σε τραβούσε σαν μαγνήτης.
 
Οι συμβουλές του, οι προτροπές του, η διδασκαλία του αποτελούσαν τον " κούτουλα" που έρεε άφθονο το κρυστάλλινο νερό και σε πότιζε με τα νάματα της πίστεως. Η αγωνία του για το πώς θα παρουσιασθούμε στον Κύριον μας, τον βασάνιζε συνεχώς.
Τα πάντα για την Βασιλεία του Θεού, για την σωτηρία της ψυχής. Η στάση της προσευχής, ο τρόπος που μιλούσε για την Παναγία Μητέρα μας, τα μετρημένα βήματα εντός του Αγίου Βήματος!!! Ορθόδοξος κατά πάντα. Ενθυμούμαι τον μετέπειτα Μητροπολίτην Εδέσσης μακαριστόν κυρόν Καλλίνικον Πούλον κατά την ώρα της ταφής του Αγίου Γέροντος να λέγει με συντριβή:
" Έπεσε ο πλάτανος της Ορθοδοξίας ".

"Η Φωτογραφία της... ημέρας"

Επειδή το σώμα είναι θνητό, θνητά βλέπουν και οι αισθήσεις του, έτσι και η ψυχή, επειδή σκέφτεται και εξετάζει τα αθάνατα, κατ΄ ανάγκην είναι αυτή αθάνατη και ζει πάντοτε.
ΜΕΓΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

" ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ..."



ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ...
ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ EΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ.
ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΘΕΟ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ!!!

92% ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ COPY PASTE ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ PROFILE ΤΟΥ.
ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΩ ΣΤΟ 8% ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ!!

:)



" 47 XΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ... "

    
Γράφει ο : Θεοφάνης Κλωνής
(Καθηγητής Καλλιτεχνικών)

Ο Κύριος, κάλεσε κοντά του τα παιδιά με την γνωστή φράση: «Άφετε τα παιδία, έρχεσθαι προς με και μη κωλύετε αυτά, των γαρ τοιούτων εστίν η βασιλεία των Ουρανών».  Ζώντας την Χάρη του Χριστού, ο σεβαστός Γέροντας Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, θέλησε να την μοιραστεί με τα μικρά παιδιά. Έτσι το 1957 υποδεχόμενος ως εκπρόσωπος του κλήρου της Ι. Μ. Πατρών τον Μητροπολίτη Κωνσταντίνο Πλατήν, αιτήθηκε για την ίδρυση χριστιανικών Νηπιαγωγείων, εκπροσωπώντας και μεγάλο πλήθος του Πατρινού λαού. Μέχρι σήμερα, πλήθος μικρών επιγείων αγγέλων, μαθητεύει στα Νηπιαγωγεία της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών.

    Ακόμα μοιράζεις χαρά, φωτισμένε Γέροντά μας στα νήπια. Τους θέτεις θεμέλια για να χτίσουν το μέλλον τους και ρίζες για να βλαστήσουν και να ανθίσουν οι καρδιές τους. Σε ευχαριστούμε εκ μέρους των παιδιών μας και σου ζητάμε να ευλογείς το ατελές έργο μας, ώστε να ολοκληρωθεί «εν Θεώ».

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

" 47 Χρόνια Μνήμης- Ευλαβικό Αφιέρωμα στον π. Γερβάσιο..."

" Ώρα για Γέλιο... "



Τα φλας προδίδουν την επόμενη κίνηση σου. Ο γνήσιος Έλληνας οδηγός δεν τα χρησιμοποιεί ποτέ.

2_ Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κρατάτε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα διότι στο κενό που αφήσατε μπορεί να «χωθεί» κάποιο άλλο όχημα φέρνοντας σας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.

3_Όσο πιο γρήγορα διασχίσετε ένα κόκκινο φανάρι, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να συγκρουσθείτε με άλλο όχημα.

4_Ποτέ μα ποτέ μην ακινητοποιήσετε το όχημα σας σε πινακίδα "STOP". Τα οχήματα που σας ακολουθούν δεν θα περιμένουν αυτή την αντίδραση σας, με αποτέλεσμα να καρφωθούν» πάνω σας.

5_Ποτέ μην κλείνετε το δρόμο σε ένα σαραβαλάκι. Ο οδηγός του δεν έχει τίποτα να χάσει.

6_Το φρενάρισμα πρέπει να γίνετε πάντα τη τελευταία στιγμή για να σιγουρέψετε την καλή λειτουργία του ABS , το οποίο με τη σειρά του θα σας ανταμείψει με ένα χαλαρωτικό μασάζ του ποδιού σας. Για τους μη κάτοχους ABS είναι μια ευκαιρία να τεντώσουν τα πόδια τους.

7_Ποτέ μην προσπερνάτε από αριστερά όταν μπορείτε να το κάνετε από δεξιά. Είναι μια ευκαιρία να γελάσετε καθώς ο οδηγός του οχήματος που μόλις προσπεράσατε τρομάζει.

8_Τα όρια ταχύτητας είναι αυθαίρετοι αριθμοί που δίνονται μόνο ως πρόταση και δεν είναι προφανώς εκτελέσιμα στην Ελλάδα.

9_Βρίσκεστε στην αριστερή λωρίδα με τρελό μποτιλιάρισμα και δεν υπάρχει χώρος να κινηθείτε ούτε εκατοστό. Ο οδηγός του οχήματος που βρίσκετε ακριβώς από πίσω σας, ο οποίος κορνάρει και αναβοσβήνει τα φώτα, είναι πεπεισμένος πως μπορεί να τα πάει καλύτερα από εσάς, αν ήταν στην θέση σας.

10_Μάθετε να αλλάζετε λωρίδες με γρήγορους χειρισμούς. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη πίστα με τρύπες-κλειδιά οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία για να ελέγξουν τα αντανακλαστικά σας.

11_Είναι παράδοση στην Ελλάδα να κορνάρεις μόλις ανάψει το πράσινο φανάρι ακόμα και αν είσαι πρώτος σ' αυτό.

12_Ποτέ μην κάνεις χώρο σε αντίθετα διερχόμενο όχημα ό! ταν κινείσαι αντίθετα σε μονόδρομο. Ο οδηγός του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον παράλληλο μονόδρομο, άρα για να κινείτε στον ίδιο δρόμο με εσάς μάλλον το κάνει επίτηδες.

13_Θυμηθείτε ότι ο σκοπός κάθε Έλληνα οδηγού είναι να φτάσει πρώτος και θα κάνει ότι χρειαστεί γι αυτό.

14_Πάντα θα υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο εσείς θα βιάζεστε. Αντιθέτως όλοι οι υπόλοιποι οδηγοί των οχημάτων που θα συναντήσετε στον δρόμο σας δεν έχουν ιδέα γιατί πήραν τους δρόμους σήμερα.

15_Το κράνος φοριέται στον αγκώνα. Προστατεύει το χέρι σε τυχόν πτώση προς εκείνη τη πλευρά, επίσης προστατεύει σε περίπτωση που στριμωχτείς ανάμεσα σε 2 αυτοκίνητα ή αν έχεις επαφή με τοίχο.

16_Οι προστατευτικές ζώνες είναι επικίνδυνες. Έρευνες στην Ελλάδα έδειξαν ότι χιλιάδες crash test κάνουν λάθος. Άμα είναι γραπτό σου, θα πας κι ας φοράς ζώνη...

17_Ανεξαρτήτως άσματος, το στερεοφωνικό του οχήματος σας πρέπει να παίζει στο φουλ. Με αυτό τον τρόπο διασκεδάζετε τους πεζούς που περιμένουν πότε θα τους δώσει κάποιος προτεραιότητα να διασχίσουν την διάβαση.

18_Οι πεζοί είναι οι κυριότεροι εχθροί των οδηγών, διότι καταλαμβάνουν χώρο στα πεζοδρόμια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σταθμεύσουν αυτοκίνητα και διασχίζουν τους δρόμους αναγκάζοντας τα διερχόμενα οχήματα να ελαττώσουν ταχύτητα.. 



" ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΠΟΤΕ!!!!_

"Η Φωτογραφία της... ημέρας"

Οι αγιασμένοι άνθρωποι του Θεού δεν θα πρόδιναν την πίστη ούτε με μια λέξη
ΑΓ.ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΚΡΟΝΣΤΑΝΔΗΣ

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

"Η Φωτογραφία της... ημέρας"

Δώσε μερίδιο και στην ψυχή και όχι μόνο στη σάρκα. Δώσε μερίδιο και στον Θεό και όχι μόνο στον κόσμο. Αφαίρεσε κάτι από την κοιλιά και παραχώρησέ το στο πνεύμα.
ΑΓ.ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

" Προνόμιο το να υποφέρει κανείς για το Xριστό..."

Προνόμιο το να υποφέρει κανείς για το Xριστό
   

12 Aγαπητοί, μην παραξενεύεστε για το καμίνι από το οποίο περνάτε για να δοκιμαστείτε, σαν να σας συμβαίνει κάτι παράξενο. 

13 Aπεναντίας, εφόσον συμμετέχετε στα παθήματα του Xριστού, να χαίρεστε, ώστε κι όταν αποκαλυφτεί η δόξα του να χαρείτε νιώθοντας αγαλλίαση. 

14 Aν σας προσβάλλουν επειδή ανήκετε στο Xριστό είστε μακάριοι, γιατί το ένδοξο Πνεύμα, που είναι και το Πνεύμα του Θεού, βρίσκει την ανάπαυσή του σε σας. Aπό τη δική τους συμπεριφορά προσβάλλεται βέβαια το Πνεύμα αυτό, αλλά από τη δική σας δοξάζεται. 

15 Γι αυτό, λοιπόν, κανένας από σας ας μη δώσει αφορμή να υποφέρει σαν φονιάς ή κλέφτης ή κακοποιός ή επειδή αναμιγνύεται σε ξένες υποθέσεις. 

16 Aν όμως πάσχει σαν χριστιανός, ας μην ντρέπεται, αλλά να δοξάζει το Θεό για τούτο το προνόμιό του. 

17 Γιατί τώρα είναι ο καιρός να αρχίσει η εκδίκαση για το ξεκαθάρισμα από τον κύκλο των ανθρώπων του Θεού. Kι αν αυτό αρχίζει από μας, ποιο θα είναι, αλήθεια, το τέλος εκείνων που απιστούν στο Eυαγγέλιο του Θεού; 

18 Kι αν ο δίκαιος μόλις και μετά βίας σώζεται, ο ασεβής και ο αμαρτωλός πώς θα επιβιώσει;
   
19 Eπομένως, κι εκείνοι που περνούν από θλίψεις, επειδή ζουν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, ας εμπιστευτούν σ αυτόν τις ψυχές τους, σαν αξιόπιστος δημιουργός που είναι, κάνοντας το καλό. 
 

Δείτε τις νέες (σοκαριστικές) ετικέτες στα πακέτα τσιγάρων των Ηνωμένων Πολιτειών

"Η Φωτογραφία της... ημέρας"

Μη περιμένεις την ημέρα του θανάτου σου για να μάθεις την αδυναμία σου. Διερεύνησε τον εαυτό σου όσο ακόμα ζει, προχώρησε με τη σκέψη σου στο εσωτερικό του και τότε θα δεις όλη τη μηδαμινότητά του.
ΑΓ.ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

" To αλφαβητάρι της αρετής... "

ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ



Ά ρχιζε πάντα απ’ το Θεό και πάντα τελείωνε μαζί του

Β ίου το κέρδος είν’ αυτό: τη μέρα σου καλά να τελειώνεις

Γ νώριζε όλα τα καλά έργα των δικαίων

Δ εινόν το να πεινάει κανείς, μα φοβερότερος ο πλούτος ο παράνομος

Ε υεργετείς; Μάθε λοιπόν πως το Θεό μιμείσαι.

Ζ ήτα απ’ το Θεό να σου είναι σπλαχνικός, σαν όμως εύσπλαχνος είσαι και εσύ

Η  σάρκα η ανθρώπινη να συγκρατείται πρέπει και να δαμάζεται γερά

Θ υμό χαλίνωνε, μη πέσεις έξω από τη λογική

Ί σια ψηλά το βλέμμα σου, στη γλώσσα να ‘χεις μέτρο

Κ λειδί στ’ αυτιά να βρίσκεται, το γέλιο σου να ‘ναι σεμνό

Λ υχνάρι να πορεύεται η λογική μπροστά από κάθε σου έργο

Μ η σου γλυστράει κάτω απ’ ότι φαίνεται, εκείνο που υπάρχει

Ν α ερευνάς τα πάντα με το νου, όμως να πράττεις όσα επιτρέπονται

Ξ ένος πως είσαι, μάθε το καλά. Γι’ αυτό τίμα τους ξένους

Ό ταν στη γαλήνη ταξιδεύεις, τότε να θυμάσαι τη φουρτούνα

Π άντα να δέχεσαι ευχάριστα, όσα από το Θεό προέρχονται

Ρ αβδί να σε χτυπά του δίκαιου καλύτερα, παρά ο κακός να σε τιμά

Σ τις θύρες των σοφών να πηγαινοέρχεσαι, μακρυά απ’ τις θύρες των πλουσίων

Τ ο μικρό, μικρό δεν είναι όταν σε κάτι μέγα οδηγεί

Ύ βριν χαλίνωνε, μακρυά απ’ την έπαρση μέγας σοφός να γίνεις

Φ υλάξου συ απ’ το πέσιμο, σαν όμως άλλος πέσει, μη γελάς

Χ άρισμα το να σε φθονούν, αίσχος και μέγα, να φθονείς εσύ

Ψ υχή που στο Θεό προσφέρεται, είναι η καλύτερη θυσία

Ω, ποιος θα τα φυλάξει όλα αυτά; Αυτός και θα σωθεί!

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

" 47 Χρόνια Μνήμης- Ευλαβικό Αφιέρωμα... "

Γράφει ο: Σωτήριος Τσελές
(Δάσκαλος)


Πάνε περίπου 2 χρόνια από τότε που γνώρισα για πρώτη φορά την Αναπλαστική Σχολή Πατρών και την κατασκήνωσή της. Ένας χώρος πραγματικά ευλογημένος και ιερώτατος. Φαίνεται αδύνατον να αναλογιστεί κανείς ότι πίσω από το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται θαμμένο το σώμα, το θείο εκείνο σκεύος, μέσα στο οποίο φώλιαζε πριν από μερικές δεκαετίες η αγνότατη ψυχή του Μακαριστού Γέροντος των Πατρών, π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου. 

Τι μεγάλη συγκίνηση, τι πανέμορφη στιγμή, όταν γονατίζοντας, αγγίζεις τα χείλη σου επάνω στο μάρμαρο και κλείνοντας τα μάτια, νοιώθεις σαν να φιλάς το χέρι του ίδιου του Γέροντα. 

Ενός ανθρώπου ο οποίος επιτέλεσε ένα σημαντικότατο έργο και επηρέασε τα εκκλησιαστικά δεδομένα σε πολύ μεγάλο βαθμό. 

Ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε τόσο πολύ με τα παιδιά, ο πρώτος που προσπάθησε να τα προσεγγίσει με έναν οργανωμένο τρόπο, ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε για την ψυχική τους αγωγή σε τέτοιο βαθμό, ώστε να  δοθεί, ολοκληρωτικά σχεδόν, στην αγάπη και τη φροντίδα τους. 

Ως δάσκαλος, πιστεύω ότι εγώ και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, έχουμε να μάθουμε πάρα πολλά παραδειγματιζόμενοι από τον Γέροντα, μελετώντας του έργο του και ανακαλύπτοντας τη ζωή του. Είμαι σίγουρος ότι πάντοτε θα βρούμε κάτι καινούργιο που θα μας ενθουσιάσει, θα μας βοηθήσει και θα μας ενισχύσει στη διδασκαλική μας πορεία.

Την ευχή του να ' χουμε!!!

" Ένα διδακτικό παραμύθι... "



 
 
Ένα ποντικάκι κάποτε παρατηρούσε από τη φωλίτσα του τον αγρότη και τη γυναίκα του που ξεδίπλωναν ένα πακέτο. Τι λιχουδιά άραγε έκρυβε εκείνο το πακέτο; Αναρωτήθηκε.
Όταν οι δύο αγρότες άνοιξαν το πακέτο, δε φαντάζεστε πόσο μεγάλο ήταν το σοκ που έπαθε, όταν διαπίστωσε πως επρόκειτο για μια ποντικοπαγίδα!
 
Τρέχει γρήγορα λοιπόν στον αχυρώνα για να ανακοινώσει το φοβερό νέο!:
-Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι! Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι!
Η κότα κακάρισε, έξυσε την πλάτη της και σηκώνοντας το λαιμό της είπε:

"Κυρ Ποντικέ μου, καταλαβαίνω πως αυτό αποτελεί πρόβλημα για σας. Αλλά δε βλέπω να έχει καμιά επίπτωση σε μένα! Δε με ενοχλεί καθόλου εμένα η ποντικοπαγίδα στο σπίτι!"
Το ποντικάκι γύρισε τότε στο γουρούνι και του φώναξε:
"Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι! Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!"
Το γουρούνι έδειξε συμπόνοια αλλά απάντησε:
"Λυπάμαι πολύ κυρ ποντικέ μου, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να προσευχηθώ. Να είσαι σίγουρος ότι θα το κάνω. Θα προσευχηθώ."
Τότε το ποντίκι στράφηκε προς το βόδι και του φώναξε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου:
"Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι! Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!"
Και το βόδι απάντησε:

"Κοιτάξτε, κύριε ποντικέ μου, πολύ λυπάμαι για τον κίνδυνο που διατρέχεις, αλλά εμένα η ποντικοπαγίδα το μόνο που μπορεί να μου κάνει, είναι ένα τσιμπηματάκι στο δέρμα μου!"
Έτσι, ο καλός μας ποντικούλης έφυγε με κατεβασμένο το κεφάλι, περίλυπος και απογοητευμένος γιατί θα έπρεπε ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της ποντικοπαγίδας.
Την επόμενη νύχτα, ένας παράξενος θόρυβος, κάτι σαν το θόρυβο που κάνει η ποντικοπαγίδα όταν κλείνει, ξύπνησε τη γυναίκα του αγρότη που έτρεξε να δει τι συνέβη. Μέσα στη νύχτα όμως, δεν πρόσεξε πως στην παγίδα πιάστηκε από την ουρά ένα φίδι....
Φοβισμένο το φίδι δάγκωσε τη γυναίκα.
Ο άντρας της έτρεξε γρήγορα και την πήγε στο νοσοκομείο. Αλίμονο όμως, την έφερε στο σπίτι με πολύ υψηλό πυρετό. Ο γιατρός τον συμβούλεψε να της κάνει ζεστές σουπίτσες..
Έτσι ο αγρότης έσφαξε την κότα για να κάνει μια καλή κοτόσουπα!
Η γυναίκα όμως πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και όλοι οι γείτονες ερχόταν στη φάρμα να βοηθήσουν. Ο καθένας με τη σειρά του καθόταν στο προσκεφάλι της γυναίκας από ένα 8ωρο.
Για να τους ταΐσει όλους αυτούς ο αγρότης αναγκάστηκε να σφάξει το γουρούνι.
Τελικά όμως η γυναίκα δε τη γλίτωσε! Πέθανε! Στη κηδεία της ήρθε πάρα πολύς κόσμος, γιατί ήταν καλή γυναίκα και την αγαπούσαν όλοι.

Για να φιλοξενήσει όλον αυτόν τον κόσμο ο αγρότης αναγκάστηκε να σφάξει το βόδι.
Ο κυρ Ποντικός μας, έβλεπε όλο αυτό το πήγαιν' έλα από την τρυπούλα του με πάρα πολύ μεγάλη θλίψη.......

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ:
Χάνουμε την ανθρωπιά μας ενισχύοντας τον ατομισμό μας..!
όταν κάποιος δίπλα μας κινδυνεύει, βρισκόμαστε όλοι σε κίνδυνο,
είμαστε όλοι συνεπιβάτες σ' αυτό το πλοίο που λέγεται ζωή!
ο καθένας μας αποτελεί κρίκο της ίδιας αλυσίδας!
είμαστε σαν τις ίνες ενός υφάσματος.
Αν ένα μέρος του υφάσματος χαλάσει, το ύφασμα είναι άχρηστο....
ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ.
Εμείς είμαστε τα ποντικάκια..
Εμείς όμως είμαστε και οι κότες..
Εμείς και τα γουρούνια.
Εμείς και τα βόδια.
ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΩΣ.
 
Είναι αδύνατο να γελάμε, αν δε γελάει ολόκληρη η γειτονιά.

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

" 47 Χρόνια Μνήμης- Ευλαβικό Αφιέρωμα στον π. Γερβάσιο..."



Γράφει ο: Ιεροδιάκονος π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος

“ 47 χρόνια πέρασαν και δεν μπόρεσαν να διαγράψουν από την εκκλησιαστική ιστορία μια σπάνια μορφή, μια ξεχωριστή για τα εκκλησιαστικά δεδομένα προσωπικότητα, μια καινοτόμα και πρωτοπόρα για την εποχή της φυσιογνωμία.

Εμείς οι νεώτεροι μπορεί να μην γνωρίσαμε τον π. Γερβάσιο αλλά με παρρησία μπορούμε να ομολογήσουμε πως μας άγγιξε ο ζήλος του για την Εκκλησία, μας ενέπνευσε ο πόθος του ο ιεραποστολικός, μας σαγήνευσε η ιερατική του ζωή και πορεία.

47 χρόνια μετά και ο π. Γερβάσιος είναι τόσο επίκαιρος παρά ποτέ. Σε μια εποχή που όλα κλυδωνίζονται, θεσμοί διαλύονται, κράτη και πολιτείες συρρικνώνονται, πόλεμοι ακούγονται, φωνές αγωνίας αγανακτισμένων πολιτών ηχούν ανά την οικουμένη, απαιτείται μια φωνή που θα δώσει ελπίδα, ένα κήρυγμα που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη, μια παρουσία ακέραιη και σταθερή σε πιστεύω και αξίες.

Ο π. Γερβάσιος σήμερα θα μπορούσε να αποτελέσει τον παράγοντα εκείνο που στο πρόσωπό του ο κόσμος θα έβρισκε παρηγοριά, ανακούφιση, ένα γνήσιο ποιμένα που ανά πάσα στιγμή θα θυσιαζόταν για το ποίμνιο του.

Αιωνία και άληστος αυτού η Μνήμη!

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011

Δίκαιοι εἰς τὸν αἰῶνα ζῶσι, καὶ ἐν Κυρίῳ ὁ μισθὸς αὐτῶν, καὶ ἡ φροντὶς αὐτῶν παρὰ Ὑψίστῳ.




Κάθε εποχή έχει να παρουσιάσει Αγίους της πίστεως μας ως σημάδια της χάριτος και της δόξας του τριαδικού Θεού επί της γης. Σύγχρονοι Άγιοι των οποίων η αγιότητα είναι έκδηλη στις ψυχές των ορθοδόξων σε σημείο μάλιστα πριν ακόμα ανακηρυχθούν επίσημα ο κόσμος να προστρέχει σε αυτούς ζητώντας βοήθεια, ελπίδα και ενίσχυση στις δύσκολες στιγμές του.

Ένας τέτοιος σύγχρονος και τρισμακάριος Άγιος είναι και ο π. Γερβάσιος. Τρισμακάριος ο γέροντας Γερβάσιος γιατί όπως λέει και το γραφικό ο μισθός του για όσα εργάστηκε επί γης θα δοθεί κατά την κρίση από το δωρεοδότη Θεό. Όντως δίκαιος επί της γής και το μνημόσυνο του εν πάση γενέα και γενεά. 

Τι σημαίνει όμως δίκαιος για την ορθοδοξία; Δίκαιος είναι ο φιλόθεος, ο φιλάρετος, είναι εκείνος ο οποίος δεν προσκολλάται στα παρόντα, προσωρινά και μάταια αλλά έχει την καρδιά του στραμμένη προς τον ουρανό και ποθεί την Βασιλεία των Ουρανών. Και ο γέρο Γερβάσιος , ο σύγχρονος Άγιος των Πατρών το γνώριζε πολύ καλά. Γνώριζε ότι οι Άγιοι είναι προέκταση του Ευαγγελίου στον κόσμο, οι οποίοι γίνονται συγκυρηναίοι για να φτάσουν στη απόλαυση των αγαθών της Αναστάσεως, στη θέωση.

Ο γέρο Γερβάσιος έμεινε γνωστός για το πολύπτυχο έργο του στα κατηχητικά σχολεία. Αναλώθηκε στη χριστιανική διαπαιδαγώγηση των νέων. Προσπάθησε να ζυμώσει και να διαπλάσει τις παιδικές ψυχές μέσα στο ζυμάρι της ορθοδοξίας, γιατί όπως λέει και το αποστολικό: «μικρ ζύμη λον τ φύραμα ζυμο». Αλήθεια πόσο επίκαιρο το έργο του σήμερα!!! Σε μια εποχή που όλα καταρρέουν ακόμα και η παιδεία, υπάρχει η ανάγκη ενός γέροντα Γερβάσιου να στερεώσει τη πίστη και τις αξίες στις παιδικές ψυχές, να θεμελιώσει την αγάπη για τον πλησίον στις ανθρώπινες καρδιές, να αναζωπυρώσει την φωτιά της ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο για να βοηθήσει τον αδελφό να εισέλθει στη βασιλεία των ουρανών. Είθε οι προσευχές του να είναι για όλους μας φάροι φωτινοί στη φουρτουνιασμένη θάλασσα του απατεώνος αιώνος τούτου!
Γεράσιμος Συνοδινός
Θεολόγος

Το intv.gr θα μεταδώσει ζωντανά το Διεθνές Συνέδριο με θέμα: "Η χριστιανική παρουσία και μαρτυρία στη Μέση Ανατολή σήμερα: Θεολογικές και πολιτικές προκλήσεις"


Αγαπητοί φίλοι και φίλες της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών
σας ενημερώνουμε πως το  intv.gr  θα μεταδώσει ζωντανά από το Συνεδριακό
Κέντρο Θεσσαλίας στον Βόλο, το Διεθνές Συνέδριο με θέμα :
"Η χριστιανική παρουσία και μαρτυρία στη Μέση
Ανατολή σήμερα: Θεολογικές και πολιτικές προκλήσεις"

20-22 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 20 Ιουνίου 2011
 09.00 - 09.30 Έναρξη: Χαιρετισμοί και εισαγωγικές παρατηρήσεις - Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών - Michel Nseir, Υπεύθυνος Προγράμματος, Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών
Α΄ Θεματική Ενότητα:
«Ζώντας ως χριστιανοί υπό κατοχή»
Α΄ Συνεδρία Προεδρεύων: Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, Συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών
09.30 - 10.00 π. Jamal Khader, Κοσμήτωρ, Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βηθλεέμ, Μέλος της συντακτικής επιτροπής της Διακήρυξης, «Kairos για την Παλαιστίνη» Η διακήρυξη «Kairos για την Παλαιστίνη» στη συνάφειά της
10.00 - 10.30 Δρ. Radu Preda, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διορθόδοξων, Διομολογιακών, Δια- θρησκειακών Σπουδών (INTER), Αναπληρωτής Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου, Babes-Bolyai (Cluj-Napoca), Ρουμανία Η κατοχή ως αμαρτία: ο απανθρωπισμός του δυνάστη και του δυναστευόμενου
10.30 - 11.00 π. Robert Smith, Ευαγγελική-Λουθηρανική Εκκλησία, Η.Π.Α. Αγγλο-αμερικανικός χριστιανικός Σιωνισμός: Οι επιπτώσεις για τους Παλαιστίνιους Χριστιανούς 11.00 - 11.45 Συζήτηση
11.45 - 12.15 Διάλλειμα-Καφές

Β΄ Συνεδρία Προεδρεύων: Σταύρος Ζουμπουλάκης, Διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος «Άρτος Ζωής»
12.15 - 12.45 Δρ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Λέκτωρ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. Η «εκλογή» και ο λαός του Θεού: Μια ορθόδοξη θεολογική προσέγγιση
 12.45 - 13.15 π. Παύλος Wehbe, Διδάσκων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Notre Dame, Βηρυτός Η θέση της Ιερουσαλήμ στην χριστιανική θεολογία και συνείδηση
13.15 - 13.45 Συζήτηση
13.45 - 15.30 Γεύμα

Γ΄ Συνεδρία Προεδρεύουσα: Δρ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Λέκτωρ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ.
15.30 - 16.00 Δρ. Nicolas Abu-Mrad, Επ. Καθηγητής του Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας «Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός» του Πανεπιστημίου του Balamand, Λίβανος Η «Γη της Επαγγελίας» στην ορθόδοξη θεολογία
16.00 - 16.30 π. Mitri Raheb, Διευθυντής του Diyar Consortium, Βηθλεέμ Το αρχικό κείμενο και η συνάφεια: Μια Παλαιστινιακή χριστιανική ανάγνωση της Βίβλου 16.30 - 17.00 Συζήτηση 17.00 - 17.30
Διάλειμμα-Καφές
Δ΄ Συνεδρία Προεδρεύουσα: Vivian Fahmy, Σύμβουλος, Εθνικό Συμβούλιο Πληθυσμιακής Πολιτικής, Συνεργάτης του Κοπτικού Κέντρου Κοινωνικών Σπουδών, Κάιρο
17.30 - 18.00 π. Philip Le Masters, Ιερέας της Ορθόδοξης Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής της Βόρειας Αμερικής, Κοσμήτωρ της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Θρησκείας, McMurry University, ΗΠΑ Ορθόδοξες προσεγγίσεις για τη μη βίαιη αντίσταση
18.00 - 18.30 Δρ. Ελένη Κασσελούρη-Χατζηβασιλειάδη, Διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Επιστημονική συνεργάτις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Ο πλησίον και η αγάπη των εχθρών
18.30 - 19.00 Συζήτηση

ΤΡΙΤΗ 21 Ιουνίου, 2011
Β΄ Θεματική Ενότητα :
«Οι προκλήσεις για τους Χριστιανούς στη Μ. Ανατολή σήμερα»
Ε΄ Συνεδρία Προεδρεύουσα: Anne Glynn Mackoul, Ορθόδοξη Αντιοχειανή Αρχιεπισκοπή Β. Αμερικής, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Π.Σ.Ε.
 09.30 - 10.00 Δρ. Tarek Mitri, Υπουργός Πληροφοριών, Κυβέρνηση του Λιβάνου Οι χριστιανοί στην Μέση Ανατολή: Ανάμεσα στο καθεστώς προστασίας των μειονοτήτων και της πλήρους ιθαγένειας
10.00 - 10.30 Δρ. Assaad Elias Kattan, Διευθυντής του Κέντρου Θρησκευτικών Σπουδών και Καθηγητής στην Έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Münster, Γερμανία Η παρουσία των χριστιανών στον αραβικό κόσμο: σε αναζήτηση «ρόλου»
 10.30 - 11.00 Συζήτηση
11.00 - 11.30 Διάλλειμα-Καφές
ΣΤ΄ Συνεδρία Προεδρεύων: π. Mitri Raheb, Διευθυντής, Diyar Consortium, Βηθλεέμ
 11.30 - 12.00 Πρέσβης ε.τ. Afif Safieh, πρ. Πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ουάσιγκτον, Μόσχα και Βατικανό Η πρόσφατη διεθνής αφύπνιση και το ενδιαφέρον για τη θέση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή: μεταξύ αλληλεγγύης και πολιτικής εκμετάλλευσης 12.00 - 12.30 Samir Morcos, Ερευνητής, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κάιρο Η χαρτογράφηση του πολιτικού Ισλάμ στη σημερινή Αίγυπτο και ο αντίκτυπος του στον ρόλο των χριστιανών στην κοινωνία
12.30 - 13.00 Συζήτηση
13.00 - 15.00 Γεύμα
Ζ΄ Συνεδρία Προεδρεύων: Νίκoς Ασπρούλης, ΜΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών
 15.00 - 15.30 Δρ. Mary Mikhael, Πρόεδρος της Near East School of Theology, Βηρυτός Η θέση των γυναικών στις αραβικές κοινωνίες
15.30 - 16.00 Δρ. Elizabeth Prodromou, Επ. Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, Μέλος της Αμερικανικής Επιτροπής για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην υφήλιο Η πολιτική της θρησκευτικής εκκαθάρισης: Η εξαφάνιση του Χριστιανισμού στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο
16.00 - 16.30 Vivian Fahmy, Σύμβουλος, Εθνικό Συμβούλιο Πληθυσμιακής Πολιτικής, Συνεργάτης του Κοπτικού Κέντρου Κοινωνικών Σπουδών, Κάιρο Ιθαγένεια, εκκοσμίκευση, δημοκρατία στον Αραβικό κόσμο
16.30 - 17.30 Συζήτηση

ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 Ιουνίου, 2011 Γ΄ Θεματική Ενότητα:
«Μάρτυρες ζωντανής εμπειρίας: Η κατάσταση των Χριστιανών»
Η΄ Συνεδρία Προεδρεύων: Έξαρχος Alexios Chehadeh, Έξαρχος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιοχείας στη Γερμανία, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Θεολογίας και Ειρήνης, Αμβούργο
 09.30 - 09.50 Σεβ. Mar Youhanna Ibrahim, Μητροπολίτης της Συρορθόδοξης Εκκλησίας, Χαλέπι Οι χριστιανοί στη Συρία
 09.50 - 10.10 Δρ. Σωτήριος Βαρναλίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Οι Χριστιανοί στην Κωνσταντινούπολη
10.10 - 10.30 Sébastien de Courtois, Ιστορικός-Δημοσιογράφος, Κωνσταντινούπολη «Οι Χριστιανοί στην νοτιο-ανατολική Τουρκία»
10.30 - 11.10 Συζήτηση
11.10 - 11.30 Διάλλειμα – Καφές
Θ΄ Συνεδρία Προεδρεύων: Michel Nseir, Υπεύθυνος Προγράμματος, Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών
11.30 - 11.50 Δρ. Audeh Quawwas, MD, Πρώην βουλευτής του κοινοβουλίου της Ιορδανίας, Αμμάν Οι Χριστιανοί στην Ιορδανία
11.50 - 12.10 Nora Kort, Πρόεδρος Αραβικής Ορθόδοξης Ένωσης, Ιερουσαλήμ Οι Παλαιστίνιοι χριστιανοί στην Ιερουσαλήμ
12.10 - 12.30 Bishara Obeid, Υπ. Δρ. Θεολογίας, Ναζαρέτ Οι Παλαιστίνιοι χριστιανοί στο Ισραήλ
12.30 - 13.30 Συζήτηση
13.30 - 15.00 Γεύμα

Ι΄ Συνεδρία Προεδρεύουσα: Δρ. Mary Mikhael, Πρόεδρος της Near East School of Theology, Βηρυτός
15.00 - 15.20 Αιδ. Mohsen Muneer Rizkalla, Κοπτικός Ευαγγελικός Οργανισμός Κοινωνικών Υπηρεσιών , Κάιρο Οι Χριστιανοί στην Αίγυπτο
 15.20 - 15.40 Nazo Berberian, Δημοσιογράφος, Αρμενική Ορθόδοξη Εκκλησία, Holy See of Cilicia Οι Χριστιανοί στο Λίβανο
15.40 - 16.00 Διακ. Sevan Nazareat Sankrim, Αρμενική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Βαγδάτης Οι Χριστιανοί στο Ιράκ
 16.45 - 17.15 Διάλλειμα-καφές

ΙΑ΄ Συνεδρία Προεδρεύουσα: Carla Khijoyan, Υπεύθυνη Προγράμματος, Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών
 17.15 - 17.35 Σταύρος Ζουμπουλάκης, Διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος «Άρτος Ζωής» Κλήση και μαρτυρία των Χριστιανών στην Παλαιστίνη 17.35 – 17.55 Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, Συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Επισκέπτης Καθηγητής στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας «Άγιος Σέργιος», Παρίσι Αντί Επιλόγου: Οι Χριστιανοί στην Μ. Ανατολή: Χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, ανάμεσα στο παλιό και το νέο
 17.55 - 19.00 Συζήτηση, Συμπεράσματα και προεκτάσεις
19.00 Λήξη του Συνεδρίου

" Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ρέκκας... "



Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

" 47 XΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ... "


" 47 Χρόνια Μνήμης- Ευλαβικό Αφιέρωμα στον π. Γερβάσιο..."

" Ελλάδα μην Απελπίζεσαι... "



Θέλουν αλλαγή μιλούν για έξοδο από την κρίση ψάχνουν

 αιτίες δηλώνουν αφορμές κανείς δεν τολμά να αναλάβει

ευθύνη.... Ελλάδα μην απελπίζεσαι το είπαν οι άγιοι το

 φανέρωσαν οι μάρτυρες το θέλει ο Θεός : 
ο Θεός έβαλε την

 υπογραφή του για την λευτεριά της και δεν τη παίρνει πίσω ...

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

"Η Φωτογραφία της... ημέρας"

Μη περιμένεις την ημέρα του θανάτου σου για να μάθεις την αδυναμία σου. Διερεύνησε τον εαυτό σου όσο ακόμα ζει, προχώρησε με τη σκέψη σου στο εσωτερικό του και τότε θα δεις όλη τη μηδαμινότητά του.
ΑΓ.ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

" 47 Χρόνια Μνήμης- Ευλαβικό Αφιέρωμα στον π. Γερβάσιο..."



Γράφει ο : Αρχιμ. Γερβάσιος Παρακεντές

Η σφραγίδα του Θεού, η Χάρις του Παρακλήτου, η μαρτυρία ενός αγίου, είναι εκείνα που ευθυγράμμισαν την καρποφόρα πορεία του εργάτη τoυ αμπελώνος του Χριστού,π . Γερβασίου.

Ένα όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό, σε μια αίθουσα της Ριζαρείου εκκλησιαστικής Σχολής, διδάσκει ο διευθυντής της Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως. Οι μαθητές συνεπαρμένοι από τις ομορφιές της άνοιξης αδυνατούν να παρακολουθήσουν όταν ακούν τον διευθυντή τους να απευθύνει το εξής ερώτημα: Ποιός ο ρόλος του γνησίου Ποιμένος εν τη Ορθοδόξω εκκλησία; : “ Αυθόρμητα σηκώθηκε όρθιος και έσπευσε να απαντήσει, ένας νεαρός κληρικός, που ήταν μαθητής της Σχολής: “ Νομίζω Άγιε Σχολάρχα, το να θυσιάζει την ώρα του κινδύνου την ζωή του αγγογύστως υπέρ των προβάτων...”.

Η απάντηση συγκίνησε την ψυχή του Αγίου Νεκταρίου και πλήρης Πνεύματος Αγίου προσκάλεσε κοντά του τον νεαρό κληρικό και επιδεικνύοντάς τον στους άλλους είπε: Εις το πρόσωπον του ιεροδιακόνου Γερβασίου βλέπω τον αυριανόν ταγόν της Εκκλησίας, τον γνήσιον ποιμένα του χριστεπωνύμου πληρώματος”.

Η μετέπειτα εξέλιξις της πορείας του π. Γερβασίου, ως γνησίου ποιμένος της πόλεως των Πατρών, φανερώνει του λόγου το αληθές του Αγ. Νεκταρίου. Ας ευχηθούμε ο ζήλος του Αγίου Γέροντος για την σωτηρία του ποιμνίου να εμπνέει και την δική μας νεκρωμένη εποχή.

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

" 47 Χρόνια Μνήμης- Ευλαβικό Αφιέρωμα στον π. Γερβάσιο..."

"... Όλοι όσοι τον γνώρισαν τον έκλαψαν σαν πατέρα, τον έθαψαν σαν πατριάρχη και τον τίμησαν σαν άγιο. Μέσα στον χείμαρρο των δακρύων, που πλημμύρισε τον ναό, όλος ο λαός ανεφώνησε με μια φωνή Άγιος, Άγιος... Ήταν ο αντίλαλος του μεγάλου εκείνου πόθου, που είχε δια πρώτη φορά ανάψει στην καρδιά του μικρού Γεωργίου, όταν εισήλθε στην Εκκλησία της Παναγίας στο Μοναστήρι της Κερνίτσης..."

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011

"Η Φωτογραφία της... ημέρας"

Εάν δεν δέχεσαι τον ξένο όπως θα δεχόσουν τον Χριστό, καλύτερα να μη τον δεχθείς καθόλου. Εάν όμως τον δέχεσαι σαν τον Χριστό, τότε μη ντραπείς να πλύνεις τα πόδια του Χριστού.
ΑΓ.ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

" 47 Χρόνια Μνήμης- Ευλαβικό Αφιέρωμα στον π. Γερβάσιο..."

Εμπειρία από την Αναπλαστική Σχολή Πατρών

Γράφει ο: Σωτήριος Τσελές
(Δάσκαλος)


Πάνε περίπου 2 χρόνια από τότε που γνώρισα για πρώτη φορά την Αναπλαστική Σχολή Πατρών και την κατασκήνωσή της. Ένας χώρος πραγματικά ευλογημένος και ιερώτατος. Φαίνεται αδύνατον να αναλογιστεί κανείς ότι πίσω από το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται θαμμένο το σώμα, το θείο εκείνο σκεύος, μέσα στο οποίο φώλιαζε πριν από μερικές δεκαετίες η αγνότατη ψυχή του Μακαριστού Γέροντος των Πατρών, π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου. 

Τι μεγάλη συγκίνηση, τι πανέμορφη στιγμή, όταν γονατίζοντας, αγγίζεις τα χείλη σου επάνω στο μάρμαρο και κλείνοντας τα μάτια, νοιώθεις σαν να φιλάς το χέρι του ίδιου του Γέροντα. 

Ενός ανθρώπου ο οποίος επιτέλεσε ένα σημαντικότατο έργο και επηρέασε τα εκκλησιαστικά δεδομένα σε πολύ μεγάλο βαθμό. 

Ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε τόσο πολύ με τα παιδιά, ο πρώτος που προσπάθησε να τα προσεγγίσει με έναν οργανωμένο τρόπο, ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε για την ψυχική τους αγωγή σε τέτοιο βαθμό, ώστε να  δοθεί, ολοκληρωτικά σχεδόν, στην αγάπη και τη φροντίδα τους. 

Ως δάσκαλος, πιστεύω ότι εγώ και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, έχουμε να μάθουμε πάρα πολλά παραδειγματιζόμενοι από τον Γέροντα, μελετώντας του έργο του και ανακαλύπτοντας τη ζωή του. Είμαι σίγουρος ότι πάντοτε θα βρούμε κάτι καινούργιο που θα μας ενθουσιάσει, θα μας βοηθήσει και θα μας ενισχύσει στη διδασκαλική μας πορεία.

Την ευχή του να ' χουμε!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...