Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

ΑΟΡΑΤΟΙ ΑΣΚΗΤΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ 4/10

Τι εστί μόρφωση κατά τον Σωκράτη

Επειδή όλοι μας πήγαμε σχολείο, διαβάσαμε, μάθαμε πέντε (άλλοι περισσότερα) πράγματα, άλλοι τελείωσαν το σχολείο και βρήκαν δουλειά ενώ άλλοι συνέχισαν την «μόρφωση» τους στο Πανεπιστήμιο. Έτσι αυτό που καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια είναι να αποκτήσουμε γνώσεις, γνώσεις, γνώσεις. Είναι όμως η απόκτηση γνώσεων αληθινή μόρφωση;


Σύμφωνα με τον Σωκράτη, η αληθινή μόρφωση δεν έχει να κάνει με τίποτα από αυτά. Ερωτηθείς λοιπόν για το ποιον θεωρεί μορφωμένο άνθρωπο είπε:

«Η μόρφωση, είναι θέμα συμπεριφοράς. Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους;

1. Πρώτα απ’ όλα αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις , αντί να ελέγχονται από αυτές…

2. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα και λογική

3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές…

4. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα

5. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους…

6. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες και τις αποτυχίες τους…

7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους…»

Σωκράτης


Πηγή: watcher's corner

Προσθήκη εικόνας

" Kαύση των Νεκρών... "

 
Η κοινωνία με την καύση των νεκρών προσυπογράφει το δικό της τέλος. τον μηδενισμό της. Μια κοινωνία που δεν αντέχει τον άνθρωπο ούτε στην ασθένειά του, ούτε στην αδυναμία του, ούτε στον θάνατό του, μια κοινωνία που καίει τους νεκρούς της, μια κοινωνία που καταστρέφει και την ανάμνηση της ζωής και την ενθύμηση των μελών της -αυτό είναι τα λείψανα- μια κοινωνία που κάνει την αρχή του ανθρώπου τεχνητή και μηχανική και το τέλος του οριστικό και αμετάκλητο, μια κοινωνία που αρνείται την πνοή του αιώνιου και εγκλωβίζεται στην ασφυξία του εφήμερου, τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η κοινωνία με τη ζωή;

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

" Λόγια Σοφιά... "

" Δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, υπάρχουν αλησμόνητες πατρίδες... "

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος

..."ο Χριστόδουλος μας"...

" Αρχιμ. Γερβάσιος Παρακεντές... "

 
 
Η είσοδος ενός νέου κληρικού στην εκκλησιαστική οικογένεια μας χαροποιεί και μας γεμίζει αισθήματα αισιοδοξίας για το μέλλον της Εκκλησίας,  ιδιαίτερα δε όταν ο νέος αυτός κληρικός είναι πρόσωπο με ενσυνείδητη κλίση, έξωθεν καλή μαρτυρία και ιεραποστολικό ζήλο και αφοσίωση για την αποστολή του.
 
          Η επιθυμία της ιεροσύνης είναι η ευγενέστερη κλίση επί της γης και πίσω και πάνω από την αρχή κάθε κλίσης βρίσκεται ο Θεός, άλλοτε έλκων, άλλοτε ευδοκών, συχνά ανεχόμενος επιτρέποντας έτσι σε πολλούς η ιερατική κλίση να γίνει μέσον δια του οποίου θα Τον συναντήσουν κάποτε.
 
          Αγαπητέ μου ιεροδιάκονε Γερβάσιε και νυν συμπρεσβύτερε, είμαστε απόλυτα σίγουροι, ότι πίσω και από την δική σου κλίση βρίσκεται και η κλήση του Θεού που σε οδήγησε επάξια στις τάξεις του ιερού κλήρου.
          Το όραμα της ολοκληρωτικής αφοσίωσης στο Θεό και στην Εκκλησία γίνεται πραγματικότητα καθώς έλαβες από τα επισκοπικά χέρια την ιερά παρακαταθήκη. Η συναγωγή του κλήρου και του λαού με τα ατελείωτα και ουρανομήκη «άξιος» επιδοκίμασε με τον πιο εμφαντικό τρόπο την επάξια προσχώρηση σου στο σώμα του τίμιου πρεσβυτερίου της τοπικής μας Εκκλησίας.
 
          Αλλά και η διέλευση σου από τον Ιερό Ναό μας ως διακόνου επί μία περίπου επταετία, απέδειξε του λόγου το ασφαλές. Η ιεροπρεπής παρουσία σου, η σοβαρότητα στην άσκηση της διακονίας σου, η προθυμία, η προσήνεια και το ιλαρό του χαρακτήρα σου ήταν από όλους μαρτυρημένη.
          Η ανελλιπής συμμετοχή σου στις ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας έδινε ένα μυσταγωγικό τόνο που συνέπαιρνε το φιλόθεο και φιλακόλουθο  εκκλησίασμα.
 
          Η αναστροφή και συμπεριφορά σου με τους εφημερίους του Ιερού Ναού και το προσωπικό αλλά και των εκκλησιαζομένων πιστών υπήρξε άψογη, πολιτισμένη, σεβαστική και γόνιμη, εκκλησιαστική. Ήσουν ευχάριστος, πρόθυμος, θυσιαστικός και με την υποδειγματική ζωή σου έδινες μαρτυρία Χριστού.
 
          Είναι γεγονός, ότι η εις πρεσβύτερον  προαγωγή σου απορφανίζει την ενορία  μας από ένα άξιο, φωτεινό και ανεπίληπτο κληρικό. Χαιρόμαστε όμως γιατί σε κέρδισε η τοπική μας Εκκλησία και θα αποτελείς ένα κόσμημα στην αρχιερατική μήτρα του επισκόπου μας. Είμαστε βέβαιοι, ότι και η ιερατική σου διακονία θα είναι θυσιαστική, ουσιαστική και δημιουργική στον αμπελώνα της Εκκλησίας, εκεί όπου θα κρίνει απαραίτητη και επωφελή την παρουσία σου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας.
 
          Να έχεις υπόψη σου, ότι δεν είναι αληθινοί και γνήσιοι ποιμένες όσοι απολαμβάνουν τα γνωρίσματα του ρόλου τους, χωρίς αγώνα και αγωνία για την υλοποίηση των αξιών της κλίσεως για τη σωτηρία του ποιμνίου που μας εμπιστεύθηκε ο Θεός.

          ΑΞΙΟΣ

( πτωχή και ελλιπής αναφορά για την θεοφιλή επιμέλεια της διακονίας σου που επέδειξες κατά την άσκηση του λειτουργήματος σου στον Ιερό Ναό μας)

          Πρωτοπρ.Γερασιμάγγελος Στανίτσας

" 3 Χρόνια χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο... "...Είναι αλήθεια ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, «προκάλεσε» με την ποιμαντορία του. Και αυτό είναι φυσικό, από τη στιγμή που δεν δίστασε να ταράξει τις εφησυχάζουσες συνειδήσεις και να θέσει την εκκλησιαστική, και όχι μόνο, κοινότητα αντιμέτωπη με κρίσιμα και οριακά διλήμματα. 
Η τελική αποτίμηση της επισκοπικής του διακονίας ανήκει, όπως αναφέρθηκε, στην κρίση της Ιστορίας, η οποία δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη της και την αίσθηση που έχει διαμορφώσει συνολικώς και η εκκλησιαστική συνείδηση. 
Εκείνο πάντως που πρέπει, δίχως αμφιβολία, να του αναγνωριστεί είναι, ενόψει και των ανωτέρω, ότι διέθετε όραμα για την Εκκλησία, το οποίο αγωνίστηκε να το καταστήσει πραγματικότητα…  
 (Του Γ. Ι. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Δικηγόρου –  Λέκτορας Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών)


...Το αφιέρωμα το επιμελήθηκαν με πολύ σεβασμό οι

Νεανικές Ομάδες της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών...

(Ιανουάριος 2011) 

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος from anaplastiki on Vimeo.
 

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

" Ευχές στον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο... "
" Ίσως οι πολλές ευχές να κουράζουν, να φαντάζουν ουτοπία και να θυμίζουν μια καθιερωμένη συνήθεια που ευκαίρως ακαίρως πρέπει να επαναλαμβάνουμε.

Ωστόσο όταν η ευχή συνοδεύεται από προσευχή ουσιαστική και καρδιακή αποκτά αξία και από ένα άπιαστο όνειρο γίνεται ένα θεϊκό δώρο που όντως δεν αναμέναμε στη ζωή μας.

Γι' αυτό που σήμερα εορτάζει ο Μητροπολίτης μας κ.κ.Χρυσόστομος, ευχόμαστε ως άνθρωποι και προσευχόμαστε ως χριστιανοί ο Καλός Θεός να ευλογεί και να στηρίζει τον αληθινό άνθρωπο, τον ακούραστο και άοκνο Πατέρα, τον γνήσιο Ιεράρχη, τον Ελληνορθόδοξο παπά που στο πρόσωπό του επαληθεύεται " το τοιούτος ημίν έπρεπε Αρχιερεύς.

Χρόνια Πολλά , Παραδεισένια και Καρποφόρα.

Νεανικές Ομάδες Αναπλαστικής Σχολής Πατρών

" Αγρυπνία στην Ι. Μονή Γηροκομείου... "

Την Τετάρτη το βράδυ

2 Φεβρουαρίου 2011 θα τελεσθεί

Ιερά Αγρυπνία επί τη Μνήμη του Αγ. και Δικαίου Συμεών του Θεοδόχου από

ώρας 08:00- 1:30 βραδινή περίπου.


 Εκ της Ιεράς Μονής

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Η συγκλονιστική περιγραφή της μεταθανάτιας εμπειρίας ενός Ρώσου

Στο παρακάτω βίντεο θα παρακολουθήσετε μία κατάθεση ψυχής από έναν Ρώσο, ο οποίος μας καταθέτει την μεταθανάτια εμπειρία του. Αφού η ψυχή του έφυγε από αυτό τον μάταιο κόσμο, κρίθηκε για τα (αμετανόητα) αμαρτήματά του από τα εναέρια τελώνια, πήγε στον Παράδεισο και στην Κόλαση και τελικά επέστρεψε στο χοϊκό σώμα του (νεκρανάσταση) για να μας τα διηγηθεί - αναλυτικά και με πάσα λεπτομέρεια - και να πιστέψουμε…

ΑΟΡΑΤΟΙ ΑΣΚΗΤΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ 3/10

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

"Η Φωτογραφία της... ημέρας!!!"


" Η Εκκλησία και το όραμά της... "

 
 
Μια τέτοια Εκκλησία που όραμά της έχει την αιωνιότητα και όχι την φθαρτότητα, που στόχο της έχει την αγιότητα και όχι την επίγεια υστεροφημία και Αρχηγό της τον Αναστημένο Χριστό της Αγάπης μπορεί να συγκινήσει κάθε νεανική καρδιά και εύκολα να της απαντήσει και να ξεδιαλύνει την απορία της για την εικόνα της Εκκλησίας.

" Χειροτονία π. Γερβασίου Παρακεντέ... "

 
 
 
Τη Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011 στον Νέο Ιερό Ναό Αγ. Ανδρέου Πατρών θα πραγματοποιηθεί η εις πρεσβύτερον  Χειροτονία του ιεροδιακόνου π. Γερβασίου Παρακεντέ, υπευθύνου του Νεανικού τομέα της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών.

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Αναβαθμισμένη υπηρεσία ανάρτησης σχολίων

Κάθε τόσο, σας παρουσιάζουμε νέες αλλαγές (στα πλαίσια της ανανέωσης της ιστοσελίδας μας), οι οποίες έχουν ως κύριο σκοπό να κάνουν την ιστοσελίδα πιο λειτουργική και την πλοήγησή σας καλύτερη και αποδοτικότερη. Αυτή την φορά αναβαθμίσαμε την υπηρεσία των σχολίων. Με την αναβαθμισμένη έκδοση ανάρτησης σχολίων, μπορείτε να υπογράφετε τα σχόλια σας με τον λογαριασμό που έχετε στις δημοφιλέστερες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter).


Disqus Comment Box Screenshot (1)

Επιπλέον, μπορείτε να αφήσετε σχόλια υπογράφοντας είτε σαν επισκέπτης (ανώνυμα) είτε δηλώνοντας το σύνδεσμο της ιστοσελίδα σας. Επίσης έχετε την δυνατότητα να κάνετε «Like» (όπως και στο Facebook) σε οποιοδήποτε σχόλιο σας άρεσε ή σας έκανε εντύπωση…


Disqus Comment Box Screenshot (2)

" Mια ξεχωριστή κίνηση... "

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΔΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΜΟΥ.
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΔΩΡΟ ΣΕ ΜΕΝΑ, ΕΝΙΣΧΥΣΑΤΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ


 
 
Ἐπειδή συνηθίζεται στίς ἑορτές νά προσφέρωνται δῶρα σέ ἔνδειξη ἐκτιμήσεως καί ἀγάπης, παρακαλῶ θερμῶς τόν Ἱερό Κλῆρο καί τόν εὐσεβῆ Πατραϊκό Λαό νά μή μοῦ προσφέρουν δῶρα στήν Ἑορτή μου ( 27 – 1 – 2011 ), ἀλλά ὅποιος ἐπιθυμεῖ, ἀντί γιά δῶρο σέ μένα, νά προσφέρῃ ἔστω καί τό ἐλάχιστο, ἀπό τήν καρδιά του, στό Ταμεῖο Ὑποτροφιῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας (Γραφεῖο Γενικοῦ Φιλοπτώχου – Βότση 34), ὥστε νά συνεχίσωμε ἀπρόσκοπτα τήν βοήθειά μας στούς 18 Ὑποτρόφους τῆς Μητροπόλεώς μας, Φοιτητές καί Φοιτήτριες, ποῦ φοιτοῦν σέ Πανεπιστήμια τοῦ Ἐσωτερικοῦ καί τοῦ Ἐξωτερικοῦ.
Ἡ ἐνίσχυση τοῦ συγκεκριμένου Ταμείου ἀποτελεῖ μέριμνά μου καθημερινή.
Σᾶς εὐχαριστῶ καί σᾶς εὐλογῶ μέ ἀγάπη πατρική
 
 
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
 

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

" Ο Θεός Αγάπη εστί ... "

 • Ηχογραφημένη ομιλία του
 • Αρχιμανδρίτη π. Ιωνά Μούρτου, ιεραποστόλου στην Ταϊβάν, στην Χριστιανική Στέγη Πατρών στις 16/1/2011.
 • Η έννοια του Θεού
 • Η γνώση του Θεού
 • Ο Θεός ως δύναμη
 • Ο Θεός ως συνύπαρξη και κοινωνία τριών Προσώπων
 • Τι σημαίνει να ζει ο άνθρωπος ως αυθύπαρξη και ως συνύπαρξη
 • Ο θεσμός του γάμου δημιουργήθηκε πριν από την πτώση
 • Ο σκοπός του ανθρώπου είναι να προσφέρει όλο το σύμπαν στο Θεό
 • Η έννοια του προπατορικού αμαρτήματος, το δέντρο του καλού και του κακού (παγγνωσία) στον Παράδεισο
 • Που συμφωνεί και που διαφωνεί ο χριστιανισμός με το βουδισμό
 • Η αποτυχημένη αγάπη είναι κόλαση
 • Μετά τη λειτουργία αρχίζει η κοσμική λειτουργία: να φέρουμε τον Χριστό στο σπίτι, στη δουλειά μας

 • Πατήστε Εδώ για να ακούσετε την ομιλία...

 • Πηγή: http://istologio.org/

" Ομιλία στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Πατρών... "

Τη  Δευτέρα  24-1-2011, ώρα  6:00 μμ στο Κέντρο Ενοριακής Διακονίας του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πατρών (Μητρ.  Παρθενίου  18,   πλησίον  Ι. Ναού) θα  ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος   Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος  Χρυσανθακόπουλος, Πατριαρχικός Επίτροπος Ιεράς Επισκοπής με θέμα : 
«Η Ιεραποστολή στην Επισκοπή Κογκό – Μπραζαβίλ – Γκαμπόν»
Θα προβληθούν φωτεινές διαφάνειες από το Ιεραποστολικό έργο στην ΑφρικήΣημείωση : Την τελευταία Δευτέρα κάθε μήνα στο Πνευματικό μας Κέντρο θα πραγματοποιείται ενδιαφέρουσα διάλεξη.   

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

“ Ιερά Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Γηροκομείου Πατρών “
Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μοναστηριακή τάξη πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Γηροκομιτίσσης Πατρών, τη Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011 Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του
Αγ. Ενδόξου Νεομάρτυρος Γεωργίου
του εν Ιωαννίνοις αθλήσαντος.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης Αγρυπνίας
(07:30μ.μ.έως 2:00 βραδινή ) “παρετέθη ώσπερ έδεσμα” πνευματικό, τμήμα λειψάνων του Νεομάρτυρος, στην ανακομιδή των οποίων ( 26 Οκτωβρίου 1975) παρίστατο ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Γηροκομείου Αρχιμ. Συμεών (Χατζής), ως ιεροκήρυξ τότε της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Το ιερό θυσιαστήριο ως άλλη “ μυστική τράπεζα “, πλαισιώθηκε
από τον Καθηγούμενο και σύμπασα την αδελφότητα της Ι. Μονής, ενώ τα ιερά αναλόγια εκόσμησαν καλλικέλαδοι ιεροψάλτες.

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

ΑΟΡΑΤΟΙ ΑΣΚΗΤΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ 2/10

"Η Φωτογραφία της... ημέρας!!!"

Multi-Color Chairs - Πολύχρωμες καρέκλες

" O Kόσμος Σήμερα... "Ο κόσμος μοιάζει σήμερα , σαν μια κοχλάζουσα χύτρα ταχύτητος, με πολλές βαλβίδες ! Θα σκάσει εδώ , θα σκάσει εκεί . Προσεύχεσθε μη γίνει μ΄εμάς η αρχή. Nα ζείτε όσο μπορείτε πιο απλά . Μη δυσκολεύετε από μόνοι σας τη ζωή σας .

Οι πολλές ευκολίες κάνουν δέσμιους τους ανθρώπους σήμερα Γέροντα, γιατί οι άνθρωποι νοιώθουνε σήμερα ανασφάλεια ; - Γιατί όλοι είμαστε ασφαλισμένοι ! Ασφαλίζουμε το αυτοκίνητό μας ,το σπίτι μας ,τη ζωή μας . Κάνοντας λοιπόν την κοσμική ασφάλεια, παραμερίζουμε την προστασία και Πρόνοια του Θεού!

 Σχετικά με την Τηλεόραση έλεγε : Η τηλεόραση κάνει μεγάλο κακό, να μη την παρακολουθείτε . Τις ειδήσεις να τις μαθαίνετε από το ράδιο Εκείνος που αγωνίζεται πολύ καιρό και δεν βλέπει πνευματική πρόοδο έχει υπερηφάνεια και εγωισμό. Πνευματική πρόοδος υπάρχει εκεί που υπάρχει πολύ ταπείνωση*....* 

Να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να κερδίσουμε τον παράδεισο
.
 Είναι πολύ στενή η πύλη και μην ακούτε αυτούς που σας λένε ότι όλοι θα σωθούμε.

(Γέροντας Παΐσιος)

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

" Ομιλία στην Αναπλαστική Σχολή Πατρών... "


 Την Κυριακή 16 Iανουαρίου 2011 στις 7:00μ.μ. στην Αναπλαστική Σχολή Πατρών (Ιωνίας 47)
θα ομιλήσει ο
Αρχιμ. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος
(εφημ. Ι.Ν.Αγ. Νικοδήμου Ζαβλανίου)

" Απόσπασμα συνέντευξης του Μητροπολίτου Χονγκ-Κονγκ κ.Νεκταρίου στο anaplastiki.gr! "

Τι σημαίνει για την Ορθόδοξη Εκκλησία η ιεραποστολή;


 
Ο Κύριός μας μετά την Ανάστασή του έδωσε στους μαθητές του την εντολή: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν».

Η Δεσποτική αυτή εντολή αποτελεί για την Εκκλησία μία διαρκή υποχρέωση. Η Εκκλησία πρέπει να δίνει την δική της μαρτυρία σε αυτόν εδώ τον κόσμο και να κηρύττει με έργα και λόγια το σωστικό μήνυμα της Αποκαλύψεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Σκοπός της Εκκλησίας είναι να εκκλησιάσει τον κόσμο και να Χριστοποιήσει τους ανθρώπους. Η Εκκλησία και ομιλώ για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ουδέποτε χρησιμοποίησε κοσμικές μεθόδους επιβολής της διδασκαλίας της και δημιουργίας προσήλυτων. Δεν προσπαθούμε με την βία η με ψυχαναγκαστικές μεθόδους να εξαπλώσουμε το Ευαγγέλιο του Χριστού.

Βέβαια είναι αλήθεια ότι δυστυχώς η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν ασκεί οργανωμένη ιεραποστολή. Κάθε τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί με τα δικά της κριτήρια και με τις δικές της δυνάμεις να κάμει ιεραποστολή.

Εάν προσθέσουμε και το φαινόμενο των    ”καταραμένων”  παραλλήλων Ορθοδόξων δικαιοδοσιών που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες στην Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και προσφάτως στην Νοτιοανατολική Ασία, τότε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί στα μάτια των μη χριστιανών φαινόμαστε σαν κάτι παρόμοιο με τους Προτεστάντες, διηρημένοι σε πολλές ομάδες, οι οποίες προσπαθούν ανταγωνιστικά να επιδείξουν την ιεραποστολική τους προσπάθεια και τις τυχόν «επιτυχίες τους». Δεν είναι υπερβολή αυτά που λέγω και δεν θα πρέπει να παρεξηγηθούν τα λόγια μου. Στο χώρο της ιεραποστολής πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από τα μάτια των άλλων. Αυτών που δεν είναι χριστιανοί και φυσικά έχουν άλλη άποψη και γνώμη περί Χριστιανισμού από ότι εμείς, οι οποίοι έχουμε την ευλογία να γεννιόμαστε και να μεγαλώνουμε σε χριστιανικό περιβάλλον και χριστιανικές χώρες. Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε στους άλλους να καταλάβουν το ιεραποστολικό μας κήρυγμα και φυσικά η ιεραποστολική μας εργασία παρά τους κόπους θα αποβεί άκαρπη.

" Ομιλία στην Χριστιανική Στέγη Πάτρων... "


 
 
Στην Χριστιανική Στέγη Πατρών (Παντανάσσης 61)
την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011 
 
και ώρα 7 μ.μ. θα ομιλήσει
ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωνάς Μούρτος
 Iεραπόστολος στην Ταϊβάν 

με Θέμα:
«Ο Θεός αγάπη εστί»

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

" ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ π. ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΤΕΡΖΗΣ..."(φώτο από την εξόδιο ακολουθία)
ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ π. ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΤΕΡΖΗΣ
14 Iανουαρίου 2010- 14 Ιανουαρίου 2011

Βιογραφικό σημείωμα

Ο π. Θεοφάνης Τερζής γεννήθηκε το 1921, στην Πάτρα στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Λάγγουρα. Από μικρός ορφάνεψε από πατέρα και διακρίθηκε για το ζήλο του και την αγάπη του για το Θεό, γεγονός που τον οδήγησε αργότερα στις τάξεις του ιερού κλήρου. Το 1943 παντρεύτηκε την μετέπειτα πρεσβυτέρα Νικολίτσα με την οποία απέκτησε τρία ευλογημένα παιδιά. Το 1944 χειροτονείται διάκονος, το 1950 ιερέας από τον μακαριστό επίσκοπο Θεόκλητο. Υπηρέτησε αρχικά ως εφημέριος εις τους ιερούς ναούς Αγ. Ιωάννου Κ. Αχαϊας, Αγ. Νικολάου Πατρών και εν τέλει στον Ιερό ναό Αγ. Δημητρίου Πατρών όπου διετέλεσε ως προϊστάμενος επί πολλά συναπτά έτη.

Υπήρξε στενός συνεργάτης και γνήσιος μαθητής του αοιδίμου διδασκάλου των Πατρών, π. Γερβασίου Παρασκευοπούλου.
Συνδέθηκε στενά και με άλλες μεγάλες προσωπικότητες, όπως με τον π. Χριστόδουλο Φάσσο, με τον
μητροπολίτην πρώην Ύδρας κυρόν Ιερόθεον, με τον κ. Γεώργιο Οικονόμου κ.α. Επί πολλά χρόνια διετέλεσε Πρόεδρος της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών,χρημάτισε πνευματικός αυτής και άφησε τη φήμη ενός αξίου λειτουργού του Υψίστου, γνήσιου και αληθινού οικογενειάρχου και σωστού, ακέραιου και ελληνορθόδοξου πνευματικού.

"Φτωχός μπήκε στην ιεροσύνη και φτωχός βγήκε". Εκοιμήθη στις 14 Ιανουαρίου 2010, πλήρης ημερών σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας πίσω του 3 παιδιά, 6 εγγόνια και 5 δισέγγονα που ο Θεός του χάρισε.

Αιωνία του η Μνήμη!

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

" Mια Διαφορετική Καλησπέρα... "
" H Φωνή της Εκκλησίας... "

 
 
   Ἡ φωνή μας, δυνατή, προφητική, οἱ λόγοι μας ἔκφραση ἀγωνίας καί πλήμμυρα ἀγάπης γιά αὐτό τόν Λαό. Ἡ Ἐκκλησία ὑπάρχει γιά νά ζήσῃ ὁ Λαός καί ψυχικά καί σωματικά. Ὅ,τι ἔχομε ἀνήκει στόν Λαό. Γιά νά τόν στηρίξωμε πνευματικά καί νά τόν ψωμίσωμε σωματικά. Σ’ αὐτό τό πνεῦμα κινούμεθα ὅλοι οἱ Ἀρχιερεῖς τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ὅλος ὁ Ἱερός Κλῆρος. Ὁ ρόλος μας δέν εἶναι ἡ ἡττοπάθεια καί ὁ λόγος μας θά εἶναι πάντοτε ἀφυπνιστικός, οὐσιαστικός, φωτιστικός, παραμυθητικός, λόγος ἐλπίδος, ἀλλά καί ἐλεγκτικός σέ κάθε περίπτωση πού διαπράττονται ἀδικίες ἀπό ὁποιονδήποτε εἰς βάρος αὐτοῦ τοῦ Λαοῦ καί τῶν ἱερῶν καί ὁσίων τοῦ Γένους μας.
 
 

 

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Από άθεος ροκάς ιεραπόστολος o π.Θεμιστοκλής από τη Σιέρρα Λεόνε

 
Κατάφερε να σχηματίσει δικό του μουσικό συγκρότημα, την εποχή που μεσουρανούσαν οι «Beatles» και οι «Rolling Stones», και να το ονομάσει "The Flies". Από τις αίθουσες της Σχολής Εμπορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, βρέθηκε να τραγουδά πλάι στον Μικ Τζάγκερ, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα, και τώρα βρίσκεται στην Αφρική ως ιεραπόστολος. Ο λόγος για τον Έλληνα, Θέμη Αδαμόπουλο, που διάλεξε να βοηθήσει εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Απαρνήθηκε τις δόξες για να ζήσει μία πιο ήρεμη ζωή. Η ιστορία του νεαρού Θέμη, ξεκίνησε κάπως έτσι… Είχε πει κάποτε, στη μητέρα του, ότι "η θρησκεία είναι το όπιο του λαού", δίνοντάς της μια γεύση του νέο μαρξισμού, και εκείνη τότε, έκανε έντρομη το σταυρό της, ενώ αμέσως, πήγε στο εικονοστάσι να προσευχηθεί. Ο Θέμης ήταν στο πρώτο έτος της Σχολής Εμπορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, σπουδές που δεν επρόκειτο όμως να ολοκληρώσει, αφού οι Πολιτικές Επιστήμες και η Φιλοσοφία ήταν αυτά που τον εξέφραζαν τότε περισσότερο, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον "Νέο Κόσμο". Παράλληλα με τη φοιτητική του ζωή, ξεκίνησε να βάζει τα λιθαράκια για μία λαμπρή καριέρα στο χώρο της μουσικής. Έτσι, επηρεασμένος από τη μουσική των "Beatles" και των "Rolling Stones", σχημάτισε το γκρουπ "The Flies". Λέει ο ίδιος, "Σκέφτηκα ότι αφού τα σκαθάρια έχουν τόση επιτυχία, γιατί όχι και οι…μύγες. Το κλίμα ήταν κατάλληλο και το εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο. Είχαμε μεγάλη επιτυχία. Δίναμε κονσέρτα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, πάντοτε σε ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες. Το αποκορύφωμα ήταν όταν μας κάλεσαν να παίξουμε με τους "Rolling Stones" στην πρώτη τους τουρνέ στην Αυστραλία, το 1965, στο Palais Theatre. Δίπλα στον Μικ Τζάγκερ… ήταν απίστευτο, αλλά αληθινό". Βέβαια, η φήμη δεν τον άφηνε έξω από τα κοινωνικά ζητήματα της εποχής του. Έπαιρνε μέρος σε κινητοποιήσεις νέων για να σταματήσει ο πόλεμος στο Βιετνάμ, ενδιαφερόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος, υποστήριζε το κίνημα των γυναικών και μελετούσε με πάθος τα διάφορα θρησκεύματα, προσπαθώντας να βρει απάντηση στα υπαρξιακά ερωτήματα που τον βασάνιζαν. "Το 1972 παρατώ τα πάντα -ακαδημαϊκή καριέρα, τίτλους, φιλοδοξίες, οράματα- και ξαναγυρίζω στην ορθοδοξία. Έβλεπα το έργο της Μητέρας Τερέζας και, παρότι η πανεπιστημιακή μου θέση μού εξασφάλιζε έναν καλό μισθό, ένιωθα φτωχός, πάμφτωχος." "Αρχίζω τότε μια νέα ζωή. Έχοντας στις αποσκευές μου το ακαδημαϊκό μου παρελθόν, αρχίζω να μελετώ τη Θεολογία. Παίρνω το πτυχίο μου από την Καθολική Θεολογική Σχολή "Κόρπους Κρίστι" (Corpus Christi) και μετά, με την καθοδήγηση του αρχιεπισκόπου Στυλιανού, φοιτώ στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη. Συνάμα, μελετώ την Εβραϊκή και Αρχαία ελληνική στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (Harvard). Στη συνέχεια, παίρνω το διδακτορικό μου στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον (Princeton) και γυρίζω στην Αυστραλία, όπου από το 1988 μέχρι το 1998 δίδασκα στη Θεολογική Σχολή του Σίδνεϊ «Άγιος Αντρέας», καθώς επίσης και στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Θεολογία και Αρχαία Αιγυπτιακή Γλώσσα -την Κοπτική. Ως ακαδημαϊκός, είχα μέλλον. Δεν ήμουν, όμως, ικανοποιημένος. Παρακολουθούσα το έργο της Μητέρας Τερέζας και ένιωθα ένα τεράστιο κενό μέσα μου. Δεν ήμουν με τον φτωχό. Δεν χρειάστηκε τότε να παλέψω καθόλου με τον εαυτό μου. Μέσα μου φούντωσε ένας πόθος να είμαι δίπλα στους φτωχούς και να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να είναι η ζωή τους πιο ανθρώπινη. Ένιωσα ότι όλες αυτές οι γνώσεις οδηγούσαν σ' αυτόν τον δρόμο. Αυτή ήταν η ουσία.
Ζήτησα τότε από τον σεβασμιότατο την ευλογία του ν' αρχίσω ιεραποστολή στην Αφρική. Το 1999 ξεκινώ το έργο μου στην Κένυα με την εντολή του μακαριότατου πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρου, αφού φρόντισε να χειροτονηθώ διάκος, ιερέας και μετά αρχιμανδρίτης". Εκεί ιδρύει το πρώτο πανεπιστημιακό ορθόδοξο κολέγιο -το «Orthodox Teacher's College of Africa». "Πιστεύω ότι η μόρφωση είναι το μεγαλύτερο όπλο του ανθρώπου στη ζωή. Αν θέλεις να βοηθήσεις τον συνάνθρωπό σου, να του μάθεις την τέχνη να ψαρεύει και όχι να του δίνεις το ψάρι έτοιμο. Στο κολέγιο προετοιμάζαμε νέους να γίνουν δάσκαλοι Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Στη συνέχεια, εισάγαμε και τον κλάδο της Κοινωνιολογίας." Το επόμενο βήμα στο τεράστιο έργο του ιεραπόστολου, που έχει απέναντί του σήμερα, είναι "να χτίσουμε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό για τα παιδιά των πολύ φτωχών, που δεν μπορούν να πάνε σχολείο γιατί τα πόδια τους είναι γυμνά και τα στομάχια τους άδεια". Στα παιδιά φροντίζει να τους παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερα, όπως ρούχα, παπούτσια, συσσίτιο (όχι απαραίτητα μ' αυτή τη σειρά), και αμέσως μετά, έχει σειρά, η φροντίδα της γυναίκας. "Η γυναίκα είναι το μεγαλύτερο θύμα στην Αφρική. Είναι η καρδιά της οικογένειας. Ο άντρας μπορεί να έχει δυο και τρεις γυναίκες και να κάνει παιδιά με όλες. Η γυναίκα είναι εκείνη η οποία πουλά ακόμη και το κορμί της για ένα κομμάτι ψωμί, ώστε να μην πεθάνουν τα παιδιά της από την πείνα. Γι' αυτό ανοίξαμε Σχολή Ραπτικής, όπου οι γυναίκες μάθαιναν την τέχνη και κέρδιζαν το ψωμί τους τίμια". Από την Κένυα, το 2007, ο νέος πατριάρχης Θεόδωρος, που παρακολουθεί από κοντά το έργο του ιεραπόστολου και ανθρωπιστή Θέμη Αδαμόπουλου, του δίνει εντολή να πάει στη Δυτική Αφρική, στη Σιέρα Λεόνε, όπου ο εμφύλιος πόλεμος 12 ολόκληρων χρόνων έχει ισοπεδώσει τον τόπο και έχει αφήσει πίσω του φρικιαστικές εικόνες. Παιδιά ακρωτηριασμένα, πρόσωπα και κορμιά παραμορφωμένα, άνθρωποι που ζουν στους δρόμους και αφήνουν την τελευταία τους πνοή εκεί. Ο θάνατος είναι μέρος της καθημερινής τους ζωής. "Ζει" εκεί δίπλα τους κι ανάμεσά τους. "Εκεί χτίζουμε ένα χωριό για 100 ανάπηρους που ζητιάνευαν στους δρόμους και η αστυνομία τους κυνηγούσε και τους έδιωχνε από παντού. Ξεκινήσαμε με την εκκλησία Άγιος Μωυσής ο Αφρικανός, στην περιοχή Γουότερλου (Waterloo), Τεχνική Σχολή Ξυλουργικής και Ραπτικής, σπίτια, κλινική και σχολεία. Στο (Freetown), την πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, ιδρύσαμε το πρώτο σχολείο για 1.200 παιδιά, όπου διδάσκουν 60 δάσκαλοι. Του χρόνου θα ιδρύσουμε Ορθόδοξο Πανεπιστημιακό Κολέγιο για τους φτωχούς. Υπάρχουν παιδιά που έχουν τα προσόντα, δεν έχουν όμως τη δυνατότητα να πάνε ούτε στο δημοτικό. Οφείλουμε να τα βοηθήσουμε." Οι γυναίκες στις φυλακές του Freetown, είναι εκείνες που θα τραβήξουν στη συνέχεια την προσοχή του και θα φροντίσει για την αποκατάστασή τους μετά την αποφυλάκισή τους: "Αν δεν έχουν μια δουλειά έντιμη, δεν αποκλείεται να καταλήξουν πάλι εκεί. Έτσι, φροντίζω να κάνουν εκεί μέσα μαθήματα ραπτικής και όταν βγουν τούς δίνω μια δική τους ραπτομηχανή". Το επόμενο βήμα του είναι να δώσει χέρια και πόδια στα ακρωτηριασμένα παιδιά: "Είναι το πιο φρικτό θέαμα, τα πιο τραγικά θύματα του πολέμου. Μέχρι του χρόνου ελπίζω να είναι έτοιμη η κλινική που θα δώσει τεχνητά χέρια και πόδια σε χιλιάδες παιδιά και νέους για να επιβιώσουν και να πάρουν πίσω την αξιοπρέπειά τους. Σήμερα ζητιανεύουν και εκδιώκονται από την αστυνομία". Αυτό το τόσο μεγάλο έργο στηρίζεται οικονομικά , από στην Αυστραλία υπάρχουν δύο μεγάλους, φιλανθρωπικούς, οργανισμούς, "Paradise Kids for Africa" και "Light of the World Australia" που έχουν επιτροπές σε όλες τις πόλεις της Αυστραλίας γι' αυτόν το σκοπό. Επίσης, στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλη στήριξη από Χριστιανικές Αδελφότητες. Μια από αυτές είναι ο "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός". Μακάρι να παρέμεινε ακόμη είδωλο για τους θαυμαστές του, γιατί το έργο που κάνει τώρα είναι αρκετά σημαντικό.

" Το χέρι της Ελπίδας... ""Η Φωτογραφία της... ημέρας"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...