Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010

« Ατενίζοντας τον Εσταυρωμένο »


« Ατενίζοντας τον Εσταυρωμένο »

Γράφει ο:
Θεόδωρος Ι. Ανδρουτσόπουλος

Πλησιάζοντας προς την Μεγάλη Εβδομάδα, ολοκληρώνοντας έτσι το στάδιο των αρετών της Αγίας Τεσσαρακοστής, ο νους και η καρδιά του Ορθοδόξου Χριστιανού δεν μπορεί αν μη τι άλλο να χτυπά δυνατά και εύκολα να συγκινείται, αισθανόμενη την άκρα ταπείνωση του Μεγάλου και Πρώτου Αρχιερέως Χριστού.

Πραγματικά τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδος αγγίζουν τις καρδιές και μιλούν στη ψυχή των ανθρώπων εκείνων που όχι από καθιερωμένη συνήθεια αλλά από αγάπη και λατρεία προς τον Γλυκύ Ιησού, τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα, προσέρχονται αυτές τις ημέρες στις ορθόδοξες εκκλησίες ανά την οικουμένη, όπου χτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας.

Μεγάλη Πέμπτη εσπέρας και οι καμπάνες ηχούν πένθιμα, οι Εκκλησίες και οι ιερείς φορούν τα μελανά τους άμφια, σύμπασα γη και ουρανός συμμετέχουν στα Πάθη του Χριστού, ακούγοντας τον ιερό υμνογράφο να ψάλλει:
«Σήμερον Κρεμάται επί ξύλου…», και ταυτόχρονα προβάλλοντας στο κέντρο των ναών και των καρδιών μας
τον Εσταυρωμένο Χριστό της Αγάπης.

Άραγε, ατενίζοντας τον Εσταυρωμένο πόσες σκέψεις δεν πλημμυρίζουν το μυαλό μας αναλογιζόμενοι τα μηνύματα ζωής και τα ουράνια διδάγματα που πηγάζουν από την Σταύρωση του Χριστού!

Έτσι και εμείς συνευδοκούντες
με τον πρωτοκορυφαίο Απόστολο Πέτρο
(Πέτρου Ά, Β κεφ. Στιχ.21-25) μπορούμε ξάστερα να ομολογήσουμε:

Ναι, Αυτός έπαθε για εμάς, αφήνοντάς μας παράδειγμα υψίστης ταπείνωσης, πρότυπο αρίστης υπομονής και θεϊκής καρτερικότητας.

Αυτός υβριζόμενος δεν ανταπέδιδε τις ύβρεις και πάσχοντας δεν έκανε εκδίκηση, αλλά τα παρέδιδε όλα στον Δίκαιο Κριτή.

Αυτός ο ίδιος βάσταξε τις αμαρτίες μας στο Σώμα Του πάνω στο Ξύλο του Σταυρού για να ελευθερωθούμε από τις αμαρτίες και να ζήσουμε τον ανηφορικό μα στεφανηφόρο δρόμο της αρετής.

Αυτός με το δικό του Τραύμα, εθεράπευσε τις δικές μας πληγές, επούλωσε τα δικά μας τραύματα.

Σταύρωση λοιπόν! Τι Μεγάλη λέξη, με τεράστια σημασία. Ανοίγει μπροστά μας όμορφους δρόμους, με ουράνιες προοπτικές, καλώντας μας να σταυρώσουμε και εμείς όχι τον Χριστό με τις αμαρτίες μας αλλά τον παλαιό άνθρωπο με την μετάνοιά μας.

Καλή και Ευλογημένη Αγία Μεγάλη Εβδομάδα και
Καλή Ανάσταση!

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

" H Μεγάλη Θυσία... "



Λίγοι φίλοι είναι τόσο πιστοί στη ζωή του κάθε ανθρώπου, όσο ο ανθρώπινος πόνος. Ο πόνος μιας μάνας μάς φέρνει στη ζωή, με πόνο της δικής μας ψυχής την αποχαιρετούμε. Και στο ενδιάμεσο, ο πόνος, ο κάθε είδους πόνος, πάντα παρών. Πολλές φορές μάλιστα παρών, έστω και απών, καθώς ο φόβος και η αγωνία για τον ερχομό του σφραγίζει ακόμη και την ώρα της χαράς ή της ανάπαυσης.


Διαχρονικό και πανανθρώπινο το ερώτημα: Γιατί ο πόνος στη ζωή μας; Γιατί τόσο μεγάλη η δύναμη του, ώστε και ο θάνατος να φαντάζει πολλές φορές ως λύτρωση; και αν ο κοσμικός άνθρωπος, ο ξεκομμένος από κάθε μεταφυσική αναζήτηση, ο εμπλεγμένος μόνο στις διαδικασίες της καθημερινότητας πνίγεται από την αγωνία του ερχομού του η τα βάζει με την κακοτυχία του όταν νιώσει την επίσκεψη του ή, τέλος, μαθαίνει να υπομένει στωικά την παρουσία του, ο πιστός χριστιανός βρίσκεται αντιμέτωπος με μία θεμελιώδη αντίφαση: πως συμβιβάζεται η παρουσία του πόνου και της πάσης φύσεως οδύνης στη ζωή του άνθρωπου με την άπειρη αγάπη και φιλανθρωπία του Δημιουργού;


Από το ερώτημα αυτό ίσως να ξεκινάει η αναζήτηση της ουσίας της χριστιανικής θεολογίας. Μία σειρά από «γιατί» θα μάς φέρουν αργά η γρήγορα στην πύλη της Εδέμ, που μόλις έχει κλείσει, αφήνοντας έξω τους πρωτοπλάστους. την ώρα που η Εύα και ο Αδάμ στέκονται αμήχανοι μπροστά στο ξεκίνημα της νέας τους ζωής, ο κύκλος της οδύνης έχει ανοίξει. Κι όσο κι αν ακούγεται σκληρό και περίεργο, οι πατέρες της Εκκλησίας συμφωνούν, πως ο Θεός δεν τιμωρεί άλλα προικίζει τον άνθρωπο με τη φθορά και το θάνατο. Γιατί; Γιατί τόση σκληρότητα, θα ρωτήσουν πολλοί. Κι όμως! Όσοι κρατήσουν στην ψυχή τους ακλόνητη την πίστη σε ένα Θεό αγάπης και ελέους, θα καταφέρουν, αν όχι να καταλάβουν, τουλάχιστον να υποψιαστούν το τι πασκίζει ο Θεός να καταφέρει.


Δε θέλει ο Θεός να ξεχαστεί ο παράδεισος. Δε θέλει να δει τον άνθρωπο να συμφιλιώνεται με την αποτυχία και να θεωρεί φυσιολογικό το λάθος. δεν ευλογεί ο Θεός την αιωνιότητα του «τίποτα». Αυτού του «τίποτα» τη γεύση είχε ο καρπός του δέντρου. Και η ίδια αυτή πικρή γεύση διαπότισε, μέσα από την προπατορική αμαρτία όλη την Κτίση. Με πόνο και όχι με οργή ανακοινώνει στον Αδάμ την προπατορική συνέπεια. Πικρό το ψωμί που θα τρως, τον κύκλο του θανάτου θα κινεί. Πικρός κι ο ερχομός της ζωής για τη γυναίκα σου. Με πόνο θα γεννάει.
Όποιος ακούσει μόνο αυτά, δε θα μπορέσει να καταλάβει το σχέδιο της αγάπης του Θεού. Και είναι η πίστη εκείνη που κάνει τον άνθρωπο ικανό να ακούσει τα υπόλοιπα. Ναί, ο πόνος και ο θάνατος είναι η πιο απτή, η πιο βέβαιη πραγματικότητα. Ναί, το κορμί μας πονάει και γερνάει. Ναί, είμαστε όντα με αρχή και τέλος. Δεν είναι όμως αυτά η μοίρα μας. δεν είναι η καταδίκη μας. Είναι το υλικό να κρατηθεί ζωντανή η πυρά της μνήμης. Ο πόνος δεν αφήνει την ψυχή να ξεχάσει την ποιότητα της ζωής για την οποία ήταν πλασμένη. Η οδύνη της ψυχής και του σώματος είναι το απτό ανθρώπινο παράπονο για μία ζωή που δε μάς αξίζει και το αίτημα για κάτι που κάποτε μάς χαρίστηκε σαν δώρο και που ποτέ δε μάς αφαιρέθηκε.


Δεν πλαστήκαμε για να πεθάνουμε. δεν πλαστήκαμε για να πονάμε. Κι όμως. Όσο κι αν η νοσταλγία δεν έσβησε, όσο κι αν το αίτημα παρέμενε, έπρεπε ο Θεός να γίνει άνθρωπος, για να φανεί πως ο δρόμος της επιστροφής ήταν αδιάβατος. Έπρεπε ο Θεός να γίνει άνθρωπος, για να περπατήσει μέσα από τον πόνο και το θάνατο και να οδηγήσει το ανθρώπινο γένος «εις αναψυχήν». Πέρασαν παιδαγωγοί και συμβουλάτορες πολλοί από την ιστορία. Άλλοι ξόρκισαν τον πόνο με χίλιους δυό τρόπους. Άλλοι τον είδαν σαν βάρος ασήκωτο κι άλλοι σαν φάντασμα. Πάντα με φόβο, πάντα με πανικό, πάντα με εκείνη την ηρεμία του κατάδικου. Παιδαγωγοί δεν έλειψαν ποτέ, ούτε λείπουν.


Πάντα έλειψαν και πάντα λείπουν τα χέρια να στηρίξουν και να τραβήξουν από το τέλμα. Έπρεπε ο Θεός να γίνει άνθρωπος για να καταλάβουμε, όσο καταλάβουμε, πως πιστεύουνε σε θεό σύν-πόνιας. Έπρεπε ο Θεός να γίνει άνθρωπος για να φανεί ο πόνος και ο θάνατος σαν δρόμος και σαν σκιά. Δρόμος με τέλος όχι τον Γολγοθά, άλλα πιο πέρα κι από κει. Με τέλος το κενό μνημείο. Και σκιά ανίκανη να βλάψει αυτόν που με πίστη και γενναιότητα κρατάει το χέρι του εσταυρωμένου, το χέρι του Μεγάλου Συμπονετικού, που δεν εγκατέλειψε ούτε στιγμή το σχέδιο Του: να μάς δει να γευόμαστε τη Ζώη, ξεχείλισμα ζωής, βυθισμένη στη χαρά και την αιωνιότητα!


Τα σεπτά Πάθη του Θεανθρώπου πριν λίγο καιρό, μάς υπέδειξαν την σύν-πάθεια και την σύν-πόνια που καλούμαστε να δείξουμε στον πλησίον. Αυτά είναι ο δρόμος πού οδηγεί στην Ανάσταση κάθε κυττάρου της ύπαρξης μας κάθε μέρα, κάθε στιγμή, για όλη μας τη ζωή και πέρα απ’ αυτήν. Ας είναι το συμπόσιο αυτό ένα βήμα κοντύτερα προς αυτόν τον προορισμό.

" Ώρα για Γέλιο... "


  Μια γριά κυρία, άνω των 90, αλλά καλοστεκούμενη, μπαίνει σ'ένα φαρμακείο.

- Καλημέρα σας κύριε, έχετε ασπιρίνες;
- Ναι, χωρίς αμφιβολία.

- Έχετε παυσίπονα ;
- Βεβαίως. Κανένα πρόβλημα.

- Έχετε αντιρρευματικά;
- Βεβαιότατα...
- Έχετε χάπια για τις ρυτίδες;
- Έχουμε και τέτοια.

- Έχετε αλοιφή για τις αιμορροΐδες;
- Προφανώς.

- Έχετε σόδα για το στομάχι;
- Βεβαίως έχουμε..

- Έχετε φάρμακα για το συκώτι;
- Μάλιστα.

- Έχετε αγχολυτικά;
- Μάλιστα χωρίς αμφιβολία.

- Έχετε υπναγωγά;
- Ναι, Ναι, έχουμε.

- Έχετε φάρμακα για την μνήμη;
- Ναι...Μερικά!

- Έχετε μπαστούνια;
- Προφανώς.

- Έχετε στρώματα για τους ηλικιωμένους;
- Μα, φυσικά.

- Έχετε ....
- Επιτέλους Κυρία μου.... είμαστε ένα επαγγελματικό φαρμακείο! Έχουμε
όλα τα απαραίτητα προϊόντα! Ποιο είναι το πρόβλημά σας;

- Στο τέλος του μήνα, παντρεύομαι τον Δαμιανό, που είναι 95 ετών. Θα
θέλαμε να ξέρουμε αν μπορούμε να δηλώσουμε λίστα γάμου σε σας....

Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

" Η Αγιασμένη Ελληνική Επανάσταση... "

Toυ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ.Χρυσοστόμου...

Ἀγαπητοί μου.
Ὁ Φώτης Κόντογλου λέγει: «Ἡ Ἑλληνική Ἐπανάσταση εἶναι ἡ πιό πνευματική ἐπανάσταση πού ἔγινε στόν κόσμο. Εἶναι ἁγιασμένη». Ἡ ἐπανάσταση γίνεται τίς περισσότερες φορές ἀπό κάποιες ὑλικές αἰτίες, πού εἶναι ἡ σκλαβιά, ἡ στέρηση, ἡ κακοπέραση, τά βασανιστήρια, ἡ περιφρόνηση. Ἡ Ἑλληνική ὅμως ἐπανάσταση εἶχε μέν γιά αἰτία καί τίς ὑλικές στερήσεις καί τήν κακοπάθηση τοῦ κορμιοῦ, ὅπως ἡ κάθε ἐπανάσταση, ἀλλά, ἀπάνω ἀπ’ αὐτές τίς αἰτίες εἶχε καί τίς καθαρά πνευματικές. Καί πνευματικό, ἀληθινά πνευματικό, εἶναι ὅ,τι ἔχει σχέση μέ τό πνευματικό μέρος τοῦ ἀνθρώπου, μέ τήν ψυχή του δηλαδή μέ τήν θρησκεία. Ἡ σκλαβιά πού ἔσπρωξε τούς Ἕλληνες νά ξεσηκωθοῦνε καταπάνω στόν Τοῦρκο, δέν ἤτανε μονάχα ἡ στέρηση καί ἡ κακοπάθηση τοῦ κορμιοῦ, ἀλλά πάνω ἀπ’ ὅλα, τό ὅτι ὁ τύραννος ἤθελε νά χαλάση τήν πίστη τους, ἐμποδίζοντάς τους ἀπό τά θρησκευτικά τους χρέη, ἀλλαξοπιστίζοντάς τους καί σφάζοντας ἤ κρεμάζοντάς τους, ἐπειδή δέν ἀρνιότανε τήν πίστη τους γιά νά γίνουνε μωχαμετάνοι. Γιά τοῦτο πίστη καί πατρίδα εἴχανε γίνει ἕνα καί τό ἴδιο πρᾶγμα καί ἡ λευτεριά πού ποθούσανε δέν ἤτανε μονάχα ἡ λευτεριά πού ποθοῦνε ὅλοι οἱ Ἐπαναστάτες, ἀλλά ἡ λευτεριά νά φυλάξουνε τήν ἁγιασμένη πίστη τους. Γιατί γι’αὐτούς, κοντά στό κορμί, πού ἔχει τόσες ἀνάγκες καί πού με τόσα βάσανα γίνεται ἡ συντήρησή του, ὑπῆρχε καί ἡ ψυχή, πού εἶπε ὁ Χριστός πώς ἀξίζει περισσότερο ἀπό τό σῶμα, ὅσο περισσότερο ἀξίζει τό ροῦχο ἀπ’ αὐτό. 

 καί συνεχίζει
Ναί! Πίστη καί πατρίδα εἶναι γιά μᾶς ἕνα πρᾶγμα. Καί ὅποιος πολεμᾶ γιά τό ἕνα, πολεμᾶ καί γιά τό ἄλλο. Ἡ μάνα μας ἡ πνευματική εἶναι ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας, πού ποτίστηκε μέ πολύ καί ἁγιασμένο αἷμα. Κανένας Λαός δέν ἔχυσε καί δέν χύνει ὡς καί σήμερα τό αἷμα του γιά τήν πίστη, ὅσο ὁ δικός μας. Ἡ Ὀρθόδοξη πίστη εἶναι ὁ θησαυρός ὁ κρυμμένος καί ὁ πολύτιμος μαργαρίτης πού λέγει ὁ Χριστός. (Φώτη Κόντογλου «Ἡ πονεμένη Ρωμιωσύνη»).
Ὅσοι θέλησαν νά ἀμφισβητήσουν τήν προσφορά τῆς Ἐκκλησίας στό Γένος, ὄχι μόνο, ἔπεσαν ἔξω ἀλλά καί γελοιοποιήθηκαν. Ἡ Τουρκοκρατία παρά τή μακρά της διάρκεια, στή συνείδηση τοῦ ὑποδούλου γένους ἦταν μία προσωρινότης. Ἡ Ἐκκλησία κατόρθωσε νά ἐπιβιώσῃ κάτω ἀπό ἀντίξοες διαλυτικές περιστάσεις τῆς ὑποστάσεώς της νά στηρίξῃ τόν ἀγῶνα καί νά σώσῃ τό Ἔθνος. 

Γι’ αὐτό καί ὅσοι ἐβίωσαν τήν Ὀρθοδοξία καί ἀγάπησαν τό γένος, ὅπως ὁ Φ. Κόντογλου, ἔγραψαν ὅτι ὅποιος πολεμάει τήν Ἐκκλησία ὑπονομεύει τά θεμέλια του Ἔθνους μας. Τό ἴδιο πράγμα ἔλεγε καί ὁ ἀείμνηστος Στῆβεν Ράνσιμαν «Κατά τήν Τουρκοκρατία ἡ Ἐκκλησία κατόρθωσε νά ἐπιβιώσει. Καί ὅσον αὐτή ἐπιβίωνε, τό Ἔθνος δέν μποροῦσε νά πεθάνῃ». 

Ἔχουμε τήν βεβαία αἴσθηση, ὡς ἔλεγε χαρακτηριστηκά, ὁ μακαριστός Ἀρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος,ὅτι σήμερα τά πράγματα δέν εἶναι καθόλου ἔτσι. Ἕνα εἶδος γραικυλισμοῦ ἔχει κάνει τήν ἐμφάνισή του, ἀπωθώντας τά σωτήρια ἀντισώματα στό βάθος. Ἡ κατάσταση αὐτή σαρώνει στό πέρασμά της παράδοση καί πίστη, θυσιάζοντας τά στό Βωμό μίας ἄκριτης ξενομανίας, ἑνός ἀπεριόριστου εὐδαιμονισμοῦ καί μιᾶς ὑλοφροσύνης.
Ὁ ἴδιος εἶχε εἴπει: «Θέλω νά γνωρίζετε ὅτι ὅσο τυχόν θά ὑποχωρῆ ἡ Ὀρθοδοξία ὀθνεία στοιχεῖα θά κερδίζουν ἔδαφος. Καλούμεθα νά ἀνακαλύψουμε τήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία. Ἡ Ἐκκλησία εἶναι ἡ συνισταμένη ὅλων τῶν ἐπί μέρους στοιχείων τῆς Ἐθνικῆς μας αὐτογνωσίας. 
Μέσα στήν Ἐκκλησία διασώζεται ἀμόλυντος ἡ γλῶσσα μας καί ἀναδεικνύεται ζωντανή ἡ ἱστορία μας. Στήν Ἐκκλησία ἡ οἰκογένεια στερεώνεται, ἡ παράδοση καλλιεργεῖται, τό ἦθος κρατύνεται, ἡ ἔννοια τῆς Πατρίδος ἐπιβιώνει. Ἐκκλησία καί Ὀρθοδοξία περιχωροῦν ὅλο τό γένος. Ὅποιος ἔχει τήν Ἐκκλησία κρατᾶ καί τό Ἔθνος ὅλο». 

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

" Πορεία προς Πάθος... "

ΠΛΗΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟΡΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΘΑΥΜΑΖΕΙΣ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΣΑΙ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΟ " ΣΥΜΠΟΡΕΥΘΩΜΕΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΥΡΩΘΩΜΕΝ "...

ΑΣ ΤΟ ΖΗΣΟΥΜΕ... ΚΑΙ ΑΣ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΛΩΤΡΩΤΙΚΟ, ΣΩΤΗΡΙΟ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΟ...

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΠΑΣΧΑ!!!

(ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΤΡΩΝ).

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

" Ας κάνουμε το Χρέος μας... "


Τις ημέρες αυτές που όλα θυμίζουν Ελλάδα, τις στιγμές αυτές που όλα ευωδιάζουν πατριωτικά, ας ανταποκριθούμε στο κάλεσμα και ας κάνουμε το χρέος μας απέναντι σε αυτούς που πέθαναν για εμάς, που θυσιάστηκαν γιατί αγαπούσαν την πατρίδα τους...

Μην τους ξεχάσουμε...

Ας υψώσουμε τις Σημαίες μας...

(Νεανικές Ομάδες Αναπλαστικής Σχολής Πατρών)

Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010

" Μια ωραία ιστορία..."

Μία πραγματικά όμορφη ιστορία  
  Θα πάρει μόλις 37 δευτερόλεπτα να το διαβάσεις και θα αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου.

Δύο άνδρες, και οι δύο σοβαρά άρρωστοι, έμεναν στο ίδιο δωμάτιο ενός νοσοκομείου.

Ο ένας άνδρας αφηνόταν να σηκωθεί όρθιος στο κρεβάτι του για μία ώρα κάθε απόγευμα για να κατέβουνε υγρά από τα πνευμόνια του.


Το κρεβάτι του βρισκόταν δίπλα στο μοναδικό παράθυρο του δωματίου.

Ο άλλος άνδρας έπρεπε να περνάει όλη την ώρα του ξαπλωμένος.

Οι άνδρες μιλούσαν για ώρες αδιάκοπα. Μιλούσαν για τις γυναίκες τους και τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τη θητεία τους στο στρατό, πού πήγαν διακοπές.


Κάθε απόγευμα, όταν ο άνδρας δίπλα στο παράθυρο μπορούσε να σηκωθεί, περνούσε την ώρα του περιγράφοντας στον «συγκάτοικό» του όλα όσα μπορούσε να δει έξω από το παράθυρο.


Ο άνδρας στο άλλο κρεβάτι άρχιζε να ζει για αυτές τις περιόδους μίας ώρας όπου μπορούσε να ανοιχτεί και να ζωογονηθεί ο δικός του κόσμος από όλη τη δραστηριότητα και χρώμα από τον κόσμο εκεί έξω.



Το παράθυρο έβλεπε ένα πάρκο με μια όμορφη λιμνούλα.
Πάπιες και κύκνοι έπαιζαν στα νερά ενώ παιδιά αρμένιζαν τα καραβάκια τους. Ερωτευμένοι νέοι περπατούσαν χέρι-χέρι ανάμεσα σε κάθε χρώματος λουλούδια και μια ωραία θέα του ορίζοντα της πόλης μπορούσε να ειδωθεί στο βάθος.



Καθώς ο άνδρας στο παράθυρο περιέγραφε όλο αυτό με θεσπέσια λεπτομέρεια, ο άνδρας στο άλλο μέρος του δωματίου έκλεινε τα μάτια του και φανταζόταν αυτό το γραφικό σκηνικό.


Ένα ζεστό απόγευμα, ο άνδρας στο παράθυρο περιέγραφε μία παρέλαση που περνούσε.



Αν και ο άλλος άνδρας δεν μπορούσε να ακούσει τη φιλαρμονική - μπορούσε να τη δει στο μάτι του μυαλού του καθώς ο κύριος δίπλα στο παράθυρο το απεικόνιζε με παραστατικές λέξεις.



Μέρες, βδομάδες και μήνες πέρασαν.


Ένα πρωί, η πρωινή νοσοκόμα ήρθε να τους φέρει νερά για το μπάνιο τους μόνο για να δει το άψυχο σώμα του άνδρα δίπλα στο παράθυρο, ο οποίος πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του.

Ξαφνιάστηκε και κάλεσε τους θεράποντες ιατρούς να πάρουν το νεκρό σώμα.

Όταν θεωρήθηκε πρέπον, ο άλλος άνδρας ρώτησε αν θα μπορούσε να μεταφερθεί δίπλα στο παράθυρο. Η νοσοκόμα ευχαρίστως έκανε την αλλαγή, και εφ' όσον σιγουρεύτηκε ότι ο άνδρας αισθανόταν άνετα, τον άφησε μόνο.



Σιγά, επώδυνα, στήριξε τον εαυτό του στον ένα του αγκώνα να δει για πρώτη φορά του τον έξω κόσμο.
Πάσχισε να γείρει να δει έξω από το παράθυρο δίπλα στο κρεβάτι.


Αντίκρισε ένα λευκό τοίχο.

Ο άνδρας ρώτησε τη νοσοκόμα τι θα μπορούσε να ανάγκασε το συχωρεμένο συγκάτοικό του ο οποίος περιέγραφε τόσο έξοχα πράγματα έξω από το παράθυρο.



Η νοσοκόμα αποκρίθηκε πως ο άνδρας ήταν τυφλός και δεν μπορούσε να δει ούτε τον τοίχο.


Πρόσθεσε, 'Ίσως ήθελε απλά να σου δώσει θάρρος.'



Επίλογος:


Υπάρχει πελώρια ευτυχία στο να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους, παρά τις δική μας κατάσταση.


Μοιρασμένη λύπη είναι μισή λύπη, αλλά η ευτυχία, όταν μοιράζεται, διπλασιάζεται.



Αν θες να νιώθεις πλούσιος, απλά μέτρα όλα τα πράγματα που έχεις τα οποία δεν αγοράζονται με χρήματα.



'Το σήμερα είναι ένα δώρο, γι' αυτό αποκαλείται '
    Το παρόν.'


" Ανακοίνωση... "

H Eκπομπή θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010 στις 10:00μμ....

(Αναβάλλεται για σήμερα λόγω τεχνικών προβλημάτων)

Σάββατο, 20 Μαρτίου 2010

" Στο Ταξίδι της Ζωής... "


          ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ
 ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ


1.Ώρα αναχωρήσεως είναι κάθε λεπτό όλο το 24ωρο.

2.Τα εισιτήρια εκδίδονται στον ουρανό αλλά πληρώνονται στη γη.

3.Τιμή εισιτηρίου: πολύ αγάπη, υπομονή, αγώνες και θυσίες.

4.Τα βρέφη δεν πληρώνουν εισιτήριο γιατί ταξιδεύουν στην αγκαλιά της μητέρας  Εκκλησίας.
5.Το εισιτήριο είναι προσωπικό και δεν μεταβιβάζεται σε άλλο άτομο.

6.Οι επιβάτες ταξιδεύουν χωρίς αποσκευές, οι άγγελοι τις έχουν μεταφέρει σε  
   προηγούμενο δρομολόγιο.

7.Εισιτήριο μετ ’επιστροφής δεν εκδίδεται.

8.Χρήματα δεν μεταφέρονται, οι επιβάτες τα έχουν καταθέσει στην τράπεζα των
   ουρανών, οι αποδείξεις βρίσκονται στα χέρια των πτωχών.
 
9.Δηλώσεις συμμετοχής δεν χρειάζονται, τα ονόματα των επιβατών είναι γνωστά 
   στον οδηγό της αμαξοστοιχίας.

10.Ειδοποιήσεις για την ημέρα αναχωρήσεως κάθε επιβάτη δεν στέλνονται, γι’ αυτό πρέπει όλοι να είμαστε πάντοτε έτοιμοι δια μετανοίας, Εξομολογήσεως, και Θείας Κοινωνίας, για το ταξίδι προς την αιωνιότητα.

(Ευχαριστούμε τον Στάθη Αθανασίου για την αποστολή του κειμένου...)

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010

" 21η Ζωντανή Διαδικτυακή Εκπομπή... "


" Συντονείστε τους Διαδικτυακούς σας δέκτες στο www.anaplastiki.gr,την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 και ώρα 22:00 μ.μ. για να ακούσετε και να συμμετάσχετε στην 21η ζωντανή διαδικτυακή εκπομπή της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών ".




Θέμα της Εκπομπής:


" Εκεί που πάτησε ο Χριστός..."
(Οδοιπορικό στην Αγία Γη)



Παρουσίαση Εκπομπής:
Νεανικές Ομάδες Αναπλαστικής Σχολής Πατρών

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

" Μαθητής και Σχολείο... "

Ένας μαθητής μας έστειλε το παραπάνω...(Α.Σ.)

" Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος..."

...Φορολόγηση της εκκλησίας αν σημαίνει ότι η εκκλησία έχει και τα κρύβει, πρέπει να γίνει. Αν όμως σημαίνει ότι η εκκλησία δίνει στο λαό, έρχεται το κράτος και την ανάσα του λαού την περιορίζει...

(Mητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος).

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010

" Ενθρόνιση Νέου Ηγουμένου... "


Την Κυριακή των Αγ. Πάντων θα πραγματοποιηθεί η Ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της Ι.Μονής Αγ.Πάντων Τριταίας, π. Αρτεμίου Αργυροπούλου...

Ενώ την Κυριακή των Μυροφόρων το απόγευμα θα γίνει η κουρά εις μοναχόν του δοκίμου της Ι.Μονής Κυριάκου Σπυροπούλου...

" Ας μη Ζητιανεύουμε την Αγάπη... "


Ας σκορπίζομε σε όλους την αγάπη μας ανιδιοτελώς, αδιαφορώντας για τη στάση τους. Όταν έλθει μέσα μας η χάρις του Θεού, δεν θα ενδιαφερόμαστε αν μας αγαπάνε ή όχι, αν μας μιλάνε με καλοσύνη. Θα νιώθομε την ανάγκη εμείς να τους αγαπάμε όλους. Είναι εγωισμός να θέλουμε οι άλλοι να μας μιλάνε με καλοσύνη. Ας μη μας στενοχωρεί το αντίθετο. Ας αφήσουμε τους άλλους να μας μιλάνε όπως αισθάνονται.

Ας μη ζητιανεύουμε την αγάπη. Επιδίωξή μας να είναι ν’ αγαπάμε και να προσευχόμαστε με όλη μας την ψυχή για κείνους. Τότε θα προσέξουμε ότι όλοι θα μας αγαπάνε χωρίς να το επιδιώκομε, χωρίς καθόλου να ζητιανεύουμε την αγάπη τους. Θα μας αγαπάνε ελεύθερα και ειλικρινά από τα βάθη της καρδιάς τους χωρίς να τους εκβιάζομε. Όταν αγαπάμε χωρίς να επιδιώκομε να μας αγαπάνε, θα μαζεύονται όλοι κοντά μας σαν τις μέλισσες. Αυτό ισχύει για όλους μας.

- Γέρων Πορφύριος

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010

" 20η Ζωντανή Διαδικτυακή Εκπομπή... "


" Συντονείστε τους Διαδικτυακούς σας δέκτες στο www.anaplastiki.gr,την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010 και ώρα 22:00 μ.μ. για να ακούσετε και να συμμετάσχετε στην 20η ζωντανή διαδικτυακή εκπομπή της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών ".


Θέμα της Εκπομπής:

" Ακολουθώντας το Πάθος του Κυρίου μας και Προσδοκώντας την Ζωοποιό Ανάσταση..."


Παρουσίαση Εκπομπής:
Νεανικές Ομάδες Αναπλαστικής Σχολής Πατρών

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010

" Ψηλαφώντας την Αιωνιότητα... "


Γράφει ο:
Θεόδωρος Ι. Ανδρουτσόπουλος


… Άραγε πόσο δύσκολο είναι να μιλήσεις για ένα πράγμα που δεν το έχεις γνωρίσει; Πόσο εύκολα μπορείς να αγγίξεις κάτι που φαντάζει τόσο ξένο, που αφήνει υποψία φόβου στο άκουσμά του και μόνο, που προκαλεί αγωνία τρόμου στην περίπτωση που πιθανόν το ζήσεις.


Ωστόσο είναι τολμηρό να προκαλέσεις το φόβο σου και αρκετά θαρραλέο να διασκεδάσεις τις όποιες αμφιβολίες σου προσπαθώντας να ψηλαφήσεις την Αιωνιότητα, προσδοκώντας έτσι να συλλάβεις το νόημά της και να κατανοήσεις την αξίας της.


Σ’ ένα κόσμο εντελώς εκτροχιασμένο, σε μια κοινωνία που προτείνει την παρακμή της ως πρότυπο ζωής, σε μια εποχή που προβάλλει την πτώση της ως ιδανικό και σκοπό, σε μια φιλοσοφία και θεωρία του κόσμου που δεν τον αγγίζει η πέραν του τάφου Ζωή, η Αιωνιότητα ίσως είναι η λύση στο αδιέξοδο αυτό.


Αιωνιότητα: «Η μεγάλη προσδοκία του ανθρώπου. Ο θείος προορισμός του, το ασσύληπτο σε αξία βραβείο της πίστεως και της υπακοής στο άγιο θέλημά Του»(Ερμηνεία Αθ. Δεληκωστοπούλου, Καθ.Πανεπιστημίου).


Αιωνιότητα: Η μεγάλη υπόσχεση του Θεού στον άνθρωπο που πιστεύει σ’ Εκείνον. Αμήν, Αμήν λέγω υμίν ο πιστεύων εις εμέ έχει Ζωήν Αιώνιον …(Ιω.στ’ 47).


Πόσο ελπιδοφόρα και αισιόδοξα ηχούν τα παραπάνω θεόπνευστα λόγια. Δίνουν θάρρος, μας γεμίζουν με ελπίδα, μας ανοίγουν έναν άλλο κόσμο, μια νέα ζωή που καλούμαστε να ζήσουμε.


Ναι, η ζωή μας δεν σταματά στον μάταιο κόσμο αυτό. Δεν τελειώνει η εδώ παρουσία μας τόσο σύντομα και τόσο άδοξα. Από εδώ αρχίζει το ξεκίνημά της, η αφετηρία της μας προετοιμάζει για την μετά θάνατον ζωή.


Αυτή η ουράνια προοπτική είναι που ξενίζει τον κόσμο σήμερα. Τον ενοχλεί γιατί του αλλάζει τα δεδομένα, του μεταβάλλει τον προγραμματισμό των σχεδίων του και των αποπροσανατολίζει από την υλοποίηση των ονείρων του.


«Ας αλλάξουμε την πορεία μας» μας προτρέπει η Αγία Συγκλητική και ας αναθεωρήσουμε την φιλοσοφία μας την μέχρι τώρα, ταυτιζόμενη με εκείνη της Εκκλησίας μας που ως οδοδείκτη στη Ζωή της έχει τον τάφο και σηματοδότη Της τον Αναστάντα εκ του τάφου…

" Aγ. Ανθίμου Χίου Λόγοι... "


Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της Αγίας Τεσσαρακοστής. Να αυξηθεί η προσευχή. Να αυξηθεί η ανάγνωση. Να αυξηθεί η Αρετή.


Κάθε βράδυ να αγρυπνείτε περισσότερο στην Προσευχή.


Να παύσουν τα λόγια. Να λείψουν οι κουβέντες, διότι με τη σιωπή θα κατορθώσετε το παν.


Η αγία Τεσσαρακοστή είναι περίοδος ασκήσεως της αρετής.


Η εποχή αυτή ανακαινίζει τη φύση. Βλέπουμε όλα τα δένδρα να ανανεώνονται. Βγάζουν νέα φύλλα και άνθη και ετοιμάζονται, για να καρποφορήσουν. Και έτσι να αναπληρώσουν τη ζημιά άλλων χρόνων.


Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο άνθρωπος.


Κάθε χρόνο πρέπει να αποκτά νέα ζωή, νέα προθυμία, νέα ανδρεία, νέο θεϊκή αγάπη, για να βλαστήσει νέους καρπούς αρετών και να τις προσφέρει στον ευεργέτη του Θεό.


Και όπως ο καιρός για την καρποφορία των δένδρων είναι αυτή η εποχή, η άνοιξη, έτσι και ο καιρός των αρετών είναι η αγία Τεσσαρακοστή που θα εργασθούμε, για να αναπληρώσουμε τα χρέη και τις ζημιές των περασμένων χρόνων.

Κυριακή, 14 Μαρτίου 2010

" Xειροτονία του π. Ιωακείμ Σταματόπουλου... "


Ένας δικός μας άνθρωπος, ένα δικό μας παιδί, ένας γνήσιος αδελφός μας ο μοναχός π. Ιωακείμ Σταματόπουλος χειροτονείται διάκονος της Εκκλησίας του Χριστού, την Τρίτη του Πάσχα στην Ι. Μονή Παναγίας Γηροκομιττίσης...


Ώρα Ευλογημένη και Καλή!!!

Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010

" 19η Ζωντανή Διαδικτυακή Εκπομπή... "


" Συντονείστε τους Διαδικτυακούς σας δέκτες στο www.anaplastiki.gr,την Κυριακή 14 Μαρτίου 2010 και ώρα 22:00 μ.μ. για να ακούσετε και να συμμετάσχετε στην 19η ζωντανή διαδικτυακή εκπομπή της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών " .


Θέμα της Εκπομπής:

" Ψηλαφώντας την Αιωνιότητα..."


Παρουσίαση Εκπομπής:
Νεανικές Ομάδες Αναπλαστικής Σχολής Πατρών

" Ένα Ξεχωριστό Θαύμα... "


Τον Αύγουστο του 1963 ήρθανε στη Μονή 75 λιβαναταίοι. Εργαστήκανε για τη στέρνα της Μονής, το Αγιονέρι, εθελοντικά. Το έχουν τάμα πολλοί από τις Λιβανάτες, την πατρίδα του Οσίου Δαβίδ, να προσφέρουν κάτι στη Μονή του συμπατριώτη τους, χρήματα ή εργασία. Έτσι φτάσανε τότε 75 άντρες για να κάνουν το έργο της στέρνας. Και στη Μονή βρισκόσανε άλλοι 15, για να βοηθήσουν. Ο π. Ιάκωβος συντόνιζε γενικές εργασίες, μα ήταν και ο μόνος που έπρεπε να φροντίσει για το φαγητό και τη διαμονή των καλών αυτών ανθρώπων.

Χρησιμοποίησε ότι υπήρχε και δεν υπήρχε στην αποθήκη. Μια μέρα τα τρόφιμα τελείωσαν. Χρήματα δεν είχε. Έψαξε όλα τα ράφια, όλες τις γωνίες. Κατόρθωσε να βρει δυόμισι οκάδες μανέστρα. Και από ψωμί μόνο μισό Πρόσφορο. Του έδωσε και ο γέρο-Ευθύμιος μισό καρβελάκι. Ποσότητες αστείες για σχεδόν εκατό πρόσωπα, που δουλεύανε όλη την ημέρα χειρονακτικά.

Στεναχωριόταν και δεν ήξερε τι να κάνει. Τον έπιασε απελπισία και σχεδόν έκλαιγε, που θ' άφηνε τον κόσμο νηστικό. Ξαφνικά όμως του ήρθε μια ιδέα: κατεβάζει τη μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνει μέσα τη μανέστρα, βάζει και το ψωμί και όπως ήτανε πήγε στο ναό. Στάθηκε μπροστά στην εικόνα του οσίου Δαβίδ και του είπε:

-Άγιε μου, οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν για το Μοναστήρι σου. Γυρνάνε κουρασμένοι και πεινασμένοι. Δεν έχω τίποτα άλλο να τους δώσω να φάνε, μόνο τις δυόμισι οκάδες μανέστρα με το λίγο λαδάκι, το μισό προσφοράκι και το μισό καρβελάκι (= και τα έδειχνε στον Άγιο). Σε παρακαλώ, εσύ να τα ευλογήσεις, να φάνε και να χορτάσουνε.

Μαγείρεψε στην κατσαρόλα τούτη, έβγαζε συνέχεια φαγητό και δεν τελείωνε. Χόρτασαν όλοι και περίσσεψε! Το είδαν πολλοί και ο νυν ηγούμενος π. Κύριλλος. Πολλά χρόνια μετά, τονίζοντας τα θαύματα του οσίου Δαβίδ, έλεγε ο π. Ιάκωβος:

-Αδελφέ μου, επανάληψη του θαύματος των πεντακισχιλίων!

" Ομιλία στον Ι.Ν. Αγ.Ιωάννου Προδρόμου Παραλίας Πατρών..."


Το Σάββατο 13 Μαρτίου 2010 και ώρα 7:00 μ.μ. στο πνευματικό κέντρο του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Προδρόμου Παραλίας Πατρών θα ομιλήσει ο
Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Μπόγρης Ιεροκύρηξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς με θέμα:

" Για το Ήθος του Σταυρού... "

Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010

"... Μια Άλλη Ερμηνεία... "





Ακριβό μου διθέσιο: ένα πολύ δυνατό τραγούδι, το οποίο μας βοηθά να προβληματιστούμε πάνω στο αίσθημα της φυγής από την πραγματικότητα, που είναι σήμα κατατεθέν της εποχής μας, ιδίως για τους νέους ανθρώπους. Αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, Φόρμουλα 1, τηλεοπτικές διαφημίσεις, εφημερίδες, περιοδικά, μιλούν για τα τροχοφόρα που αποτελούν προέκταση του εαυτού μας. Ιδίως γι’ αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ακριβά μοντέλα, τα τροχοφόρα αποτελούν τον ίδιο τον εαυτό τους. Αλλά κι όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για τέτοιες αγορές, δεν παύουν να ονειρεύονται τέτοιες επιδείξεις.

Καλό μου αμάξι: το αμάξι αυτό είναι γεμάτο από όλα τα αξεσουάρ που το κάνουν πλούσιο, γρήγορο, κατάλληλο για όποια επίδειξη, μοντέρνο, με τον αερόσακο, τον καταλύτη, τις ζάντες του, με δυνατό κινητήρα, διθέσιο, έχει τα πάντα που το κάνουν κάτι ξεχωριστό, πειραγμένο για να τρέχει πιο πολύ.

Το κενό μου εξαγόραζα δειλά: Το αμάξι ταυτίζεται με όσα έχουμε, ο άνθρωπος σήμερα είναι ό,τι έχει, ό,τι φορά, ό,τι φαίνεται, ακόμα και στις ανθρώπινες σχέσεις, ακόμα και στην αγάπη. Κι επειδή αυτό δεν φέρνει ευτυχία, ο άνθρωπος εξαγοράζει το κενό του με ό,τι φαίνεται, με την επίδειξη, το τρέξιμο, την φυγή τελικά, χωρίς και πάλι να βρίσκει λύση.

Μυρωδιά καταλύτη εσύ μοναχά μ’ αγαπάς: Παρά τα όσα έχουμε, τελικά ζούμε την απόλυτη μοναξιά. Το αμάξι μας αγαπά γιατί δεν έχει αισθήματα, δεν μπορεί να μας πληγώσει, δεν το φοβόμαστε και δεν μας φοβάται. Γι’ αυτό οι άνθρωποι αγαπούν σήμερα τα αυτοκίνητα, τα μηχανάκια, τους θορύβους, τις εξατμίσεις, τους υπολογιστές, ακριβώς γιατί τίποτε απ’ αυτά δεν τους πληγώνουν. Ακόμα και στις καφετέριες, οι νέοι πηγαίνουν για να κάνουν παρέα μέσα στους ήχους της μουσικής, συζητούν χωρίς νόημα αλλά με πολύ κουτσομπολιό, για να μην ακούν το κενό που πολλές φορές νιώθουνε.

Ποιον εαυτό θα ‘χω πια: αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για τους νέους. Ποιος είναι τελικά ο εαυτός τους, τι θέλουν από τους άλλους, τι μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία. Γιατί κάνουν καταλήψεις ή αδιαφορούν για το σχολείο, για τη ζωή, γιατί ενώ δεν μπορούν εύκολα να κουβεντιάσουν τους αρέσει ν’ ακούν; Ίσως γιατί δεν έχουν αποφασίσει ποιον εαυτό θα ’χουν πια και δεν παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους. Αντίθετα, καθημερινά αναλώνονται σε μικροκαβγάδες και μικροενασχολήσεις χωρίς ουσία. Η ταχύτητα και η φυγή αποτελούν προσπεράσεις του κομβικού ερωτήματος της προσωπικής ταυτότητας.

Α ρε χρόνε αλήτη που ανθρώπους κι αγάπες σκορπάς: Πολλές φορές νιώθουμε αδύναμοι μπροστά στο χρόνο που περνά και μας κάνει να συνειδητοποιούμε ότι οι άνθρωποι με τους οποίους σχετιζόμαστε και οι αγάπες που νομίζουμε ότι ζούμε δεν χαρακτηρίζονται από γνησιότητα, θυσία, ωριμότητα συνειδητοποιούμε ο άλλος τι είναι και τότε τρομάζουμε μπροστά του, τον απορρίπτουμε και πάμε γι’ άλλες πολιτείες. Τι γίνεται όμως όταν τρομάξουμε με τον εαυτό μας;

Στο Θεό να με πας: Στην Εκκλησία διασώζεται η γνησιότητα των ανθρώπινων σχέσεων που συνίσταται στην ανοχή στις αδυναμίες του άλλου, που δίνει προτεραιότητα όχι στο «έχειν», αλλά στο «είναι». Ο άνθρωπος της Εκκλησίας δεν μπορεί να είναι κλεισμένος στον εαυτό του, αλλά ψάχνει να βρει το Θεό στο πρόσωπο του Άλλου, με λογική και ωριμότητα, ανοχή και διάθεση προσφοράς. «Μονάχα όσα έδωσες, αυτά για πάντα είναι δικά σου», λέει ένα άλλο τραγούδι. Ο άνθρωπος δεν διαλέγει τότε την φυγή με τα τροχοφόρα ως επιστροφή στον ουρανό δια του θανάτου, αλλά επιστρέφει ολόκληρος, ως ψυχοσωματική ύπαρξη στον αληθινό Θεό, κατανοώντας ότι μόνο Εκείνος τον αγαπά. Γιατί αν δεν αγαπήσεις το Θεό, δεν μπορείς να αγαπήσεις τον συνάνθρωπο ούτε τον εαυτό σου. Και όλη αυτή η αγάπη βιώνεται δια της επιστροφής στην Εκκλησία

Προεκτάσεις πάνω στο θέμα
1. Μια μηχανή κι ένα αυτοκίνητο, εκτός από μέσα εξυπηρέτησης για το σχολείο, το πανεπιστήμιο, τη δουλειά, είναι και μέσα που μας κάνουν να εξαγοράζουμε τα κενά μας. Τα τροχοφόρα εμπνέουν τους νέους, χωρίς να το καταλαβαίνουν, γιατί τους δίνουν την αίσθηση της ταχύτητας, της φυγής, της απομάκρυνσης από το άγχος της ζωής. Παράλληλα, όλα αυτά, όπως και ο υπολογιστής, τα καλά ρούχα, η διασκέδαση, κάθε τι της εποχής μας που μπορούμε να εξαγοράσουμε, μας κάνουν να αισθανόμαστε κάποιοι, να αισθανόμαστε ότι βρήκαμε ένα πρόσωπο, έχουμε ταυτότητα. Σημασία άλλωστε σήμερα έχει «ό,τι έχεις», όχι «ό,τι είσαι». Γι’ αυτό εντυπωσιάζουμε τους άλλους, γι’ αυτό έχουμε επιτυχίες στις σχέσεις μας μαζί τους, γι’ αυτό γινόμαστε αποδεκτοί. Μας προσέχουν και αισθανόμαστε ότι μπορούν να μας αγαπήσουν

2. Το πιο δύσκολο όμως είναι να υποτάξουμε το χρόνο, που σκορπά ανθρώπους κι αγάπες.
Εκεί, στο χωρισμό, στην αίσθηση της ματαιότητας, στην προδοσία και την εγκατάλειψη το μέσο επίδειξης και ταυτότητας είναι αυτό μόνο που μας αγαπά, γιατί είναι ακίνδυνο. Αν μας πάει στο Θεό, δηλαδή μπορέσουμε δια της φυγής να ξεπεράσουμε την ψευτιά στην οποία ζούμε, θα ήταν σπουδαίο. Συνήθως όμως βιώνουμε την ματαιότητα και την απελπισία.

3. Η Εκκλησία μιλά για την αγάπη στο Θεό και τον συνάνθρωπο, που ανοίγει δρόμους για να καταλάβουμε ποιοι είμαστε. Όταν δεν κρατάς για τον εαυτό σου αυτό που έχεις (άλλωστε ο Θεός ή σου το έδωσε ή επέτρεψε να το έχεις), τότε αρχίζεις να βρίσκεις το πραγματικό σου πρόσωπο. Όταν μοιράζεσαι τη ζωή σου, τα αισθήματά σου, τις ιδέες σου, τα όνειρά σου, ακόμη και τις αμαρτίες σου, τότε σπάει η μοναξιά σου.

4. Η φυγή μπορεί να είναι προσωρινή λύση, αν δεν συνοδεύεται από μοίρασμα της ζωής. Μπορεί όμως να γίνει αφορμή για δημιουργία, αν συνοδεύεται από ησυχία, προβληματισμό, σκύψιμο στον εαυτό μας. Γι’ αυτό και οι όποιες διακοπές, εκδρομές, βόλτες είναι σπουδαίο να έχουν και λίγη συζήτηση για τη ζωή μας. Στην αναζήτηση του εαυτού μας βοηθά η καλή μουσική, η μελέτη και πρωτίστως, η προσευχή.


Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010

" Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή..."


ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΩΣ:

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΜΑΡΤΑΝΕΙΣ...


Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΑΙ...


" Aκολουθία των Χαιρετισμών... "


Την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010 στον Ι.Ν.Αγ.Ταβιθά Πατρών (Ιωνίας 47) και ώρα 19:00μμ θα τελεστεί η ακολουθία των Χαιρετισμών κατά την οποία θα ψάλλει η χορωδία των κοριτσιών της Σχολής μας.

Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010

" 18η Ζωντανή Διαδικτυακή Εκπομπή... "


" Συντονείστε τους Διαδικτυακούς σας δέκτες στο www.anaplastiki.gr,την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010 και ώρα 22:00 μ.μ. για να ακούσετε και να συμμετάσχετε στην 18η ζωντανή διαδικτυακή εκπομπή της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών " .


Θέμα της Εκπομπής:

"Τι λέτε; Έχουμε το Θάρρος να αγωνιστούμε...;"


Παρουσίαση Εκπομπής:
Νεανικές Ομάδες Αναπλαστικής Σχολής Πατρών

...ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ...!!!


Εάν διασχίσετε ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ της Βόρειας Κορέας, . . . τρώτε 12 χρόνια σκληρής εργασίας.

Εάν διασχίσετε ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ του Ιράν, . . . . . . . κρατείστε επ'αόριστον.

Εάν διασχίσετε ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ του Αφγανισταν, . . . . τρως σφαιρα.

Εάν διασχίσετε ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ της Σαουδικής Αραβίας, . θα πρέπει να φυλακιστείτε.

Εάν διασχίσετε ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ των ΗΠΑ, . . . . . . . ΘΑ υποστείτε ξυλοδαρμό από την τοπική αστυνομία.

Εάν διασχίσετε ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ της Κίνας, . . . . . . . ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ακουστείτε ποτέ ξανά.

Εάν διασχίσετε ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ της Βενεζουέλας, . . . . ΘΑ περαστείτε για κατάσκοπος και θα σφραγιστείτε σε κάνα κελί.

Εάν διασχίσετε ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ της Κούβας, . . . . . .. θα σαπίσετε σε πολιτική φυλακή.


Εάν διασχίσετε παράνομα τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ, . . . . . . ΠΑΙΡΝΕΤΕ:


- Μια θέση εργασίας,
- Μια άδεια οδήγησης,
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ,
- Πρόνοια,
- κουπόνια συσσιτίου,
- ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ,
- ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ενοικίου ή δάνειο για να αγοράσετε ένα σπίτι,
- ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,
- ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ,
- Δωρεάν εξόδους από τις φυλακές καΙ σε πολλές περιπτώσεις ...
- Μπορείτε ακόμη και να ψηφίσετε.

- ΑΝ ΠΑΡΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΩΡΟ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...